Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder
Met unieke producten heeft Valcambi de fysieke edelmetalen markt veroverd. Naast reguliere gouden baren van deze Zwitserse producent kennen wij ook de zilverbaren, platinabaren en CombiBars. Deze smelter is aangesloten bij de LBMA en LPPM. Kwaliteit is gegarandeerd.
Lees verder
Credit Suisse is een van de meest gevestigde en gerespecteerde munthuizen en financiële instellingen ter wereld. Hun gecombineerde financiële ervaring en expertise maken Credit Suisse een waardevolle aanwinst voor zakelijke, institutionele en overheidsorganisaties. Ze bedienen daarnaast ook vermogende particulieren in hun thuisland Zwitserland en wereldwijd via diverse distributeur van goud.
Lees verder
Als je gaat beleggen in goud denk je misschien wel aan gouden sieraden. Dit is echter totaal niet gunstig. In dit artikel vertellen wij de verschillen tussen gouden sieraden of beleggingsgoud. Regelmatig spreken wij mensen die beleggen in gouden sieraden. Als belegging koop je beter beleggingsgoud dan gouden sieraden.
Lees verder
Wat verdiende een timmerman in 1390 vergeleken met vandaag de dag? Bij Goudzaken spreken wij regelmatig over dat wat men verdient en dat koopkracht enorm daalt sinds 1971. Maar hoe was dit verder terug in de geschiedenis? We kijken samen met jou in dit artikel naar de lonen en prijzen uit het verleden.
Lees verder
Munten hebben randschrift, ribbels- of een kartelrand. Wij vinden deze ribbelrand bij munten heel gewoon. Maar waarom worden munten van goud of zilver met kartels geproduceerd? Deze ribbel- of kartelrand en het randschrift waren vroeger bedoeld om duidelijk te maken dat een munt niet is bijgesneden of afgevijld. Het was een waarborg voor een waardevolle munt.
Lees verder
De ontdekking van zilver is al even geweest. Dit kostbare zilveren metaal werd circa 5000 jaar voor christus door de Griekse en Egyptische beschavingen gebruikt. De aanname is dat de ontdekking van zilver plaatsvond tijdens de mijnbouw naar koper.
Zilver was één van de zeven metalen welke bekend waren en door de mensheid is ontdekt. Wanneer zilver exact is ontdekt blijft vooralsnog een mysterie.
Lees verder
Een groeiend aantal faillisementen in Nederland: We zitten in een milde recessie. Geen paniek is het devies. Maar is dat wel terecht? Inmiddels gaan er al 16 maanden op rij meer bedrijven failliet dan een jaar daarvoor. Afgelopen augustus was er zelfs een stijging van 80 procent. Krijgen we een heuse faillisementsgolf of zal het allemaal wel meevallen?
Lees verder
Het effect van renteverhoging op goud: In de afgelopen periode hebben we in een uniek moment geleefd. Nog nooit is de rente zo snel, zo veel verhoogd. Normaliter zorgt een hogere rente voor een dalende goudprijs. Nu, na een periode van consequent forse rentestijgingen blijft de goudprijs van goud nagenoeg stabiel. Heeft goud beter gepresteerd dan ooit?
Lees verder
Het kopen van goud kan een slimme zet zijn om je vermogen te beschermen en te diversifiëren. Maar de vraag die velen zich stellen is: ‘’Wanneer goud kopen?’’. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Het hangt namelijk af van verschillende factoren, waaronder je financiële doelen, de huidige economische omstandigheden en de goudprijs. In dit blog leggen we uit hoe je het beste moment om goud te kopen kunt bepalen.
Lees verder
De vraag naar platina is flink gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Platinum Investment Council (WPIC). Met een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar heeft de industriële vraag een recordhoogte bereikt.
De toename in de vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en de industriële sector, terwijl ook de interesse van investeerders aanzienlijk is toegenomen vanwege wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een herziening van het verwachte tekort aan platina voor heel 2023, dat nu wordt geschat op 983.000 troy ounce.
Lees verder
Beleggen is een populair onderwerp dat steeds meer mensen aanspreekt als een manier om hun financiële doelen te bereiken. Of je nu spaargeld wil laten groeien, een pensioen wil opbouwen of gewoonweg je vermogen wil vergroten, beleggen kan een effectieve strategie zijn om je financiële toekomst te verbeteren. In dit blog vertellen we het antwoord op de vraag: is zilver een goede investering?
Lees verder
Goud is een kostbaar metaal dat al eeuwenlang mensen fascineert. Heb jij je ooit afgevraagd hoe goud eigenlijk gewonnen wordt? Het proces van goudwinning is een boeiende combinatie van wetenschap, technologie en arbeid. We nemen je in dit blog mee in de wereld van de goudwinning en de verschillende methoden die worden gebruikt om dit waardevolle edelmetaal uit de aarde te halen.
Lees verder
De Verenigde Staten staan voor een naderende financiële crisis als het Congres niet tijdig actie onderneemt om het schuldenplafond te verhogen. Minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van het niet verhogen van de schuldlimiet, waaronder het verlies van miljoenen banen en het destabiliseren van de wereldeconomie.
In dit artikel zullen we de urgentie van het verhogen van het schuldenplafond bespreken en waarom het Congres wel snel moet handelen.
Lees verder
In deze goudprijs verwachting voor 2025 nemen wij je mee in diverse verwachtingen van de goudprijs voor het jaar 2025. Ook kijken we naar de actuele goudprijs, de koershistorie van goud en hoe de prijs van goud tot stand komt. Alleen op basis van al deze informatie, kunnen wij een goede inschatting maken van de toekomstige goudprijs. Wil je weten wat de goudprijs volgens diverse analisten gaat doen in 2025? Lees dan de volledige goudprijs verwachting hieronder.
Lees verder
Karaat is een meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van edelstenen, zoals diamanten te meten. Ook wordt het woord ‘karaat’ gebruikt om de zuiverheid van goud aan te geven. Lees in dit blog alles over hoe dit precies werkt, hoe het karaatgehalte wordt gemeten en waarom het zo belangrijk is.
Lees verder
Platinum, ook wel platina genoemd, is een zeldzaam en kostbaar edelmetaal dat bekend staat om zijn witte glans en hoge duurzaamheid. Het is een overgangsmetaal en heeft het atoomnummer 78 is het periodieke systeem der elementen. Lees in dit blog het antwoord op de vraag ‘wat is platina?’.
Lees verder
Zilver kan behoorlijk vies worden. De ooit glimmende zilveren voorwerpen veranderen in meer doffe en grijze objecten. In het ergste geval lijken ze zelfs zwart. Hoog tijd om ze schoon te maken. Maar hoe maak je zilver schoon? Daar zijn verschillende manieren voor. Wij delen ze met je in dit blog.
Lees verder
Schöne Edelmetaal behoort tot de oudste drie goudhandels ter wereld. Het is dan ook niet gek dat maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie aan het bedrijf verbonden zijn geweest. We duiken in dit blog de geschiedenis in van dit gerenommeerde familiebedrijf.
Lees verder
Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.
Lees verder
De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Lees verder
Wij refereren regelmatig naar de London Bullion Market Association (LBMA). De LBMA is een bekende naam in de edelmetaalmarkt. Deze vermogensmarkt kent de LBMA als basis van de prijzen alsook de partij die reguliere smelters kan accrediteren.
Wat betekent LBMA en waarom zijn zij belangrijk in de markt van goud, zilver, platina en palladium?
Lees verder
Op onze website hebben we het regelmatig over de goudstandaard. Maar wat is deze gouden standaard precies? Hoe werkte de goudstandaard? En nog belangrijker, bestaat de gouden standaard nog wel en wanneer is de goudstandaard afgeschaft als hij niet meer bestaat? We nemen je mee in alle antwoorden op deze vragen.
Lees verder
Goudprijs verwachting voor 2023; Wat gaat de goudprijs doen in 2023? Diverse bijzondere momenten zorgden voor een keerpunt van de goudprijs in 2022. Zo hebben we de goudprijs met een piek van circa €60.000 per kilo gezien toen de oorlog in Oekraïne begon. Later dat jaar daalde de goudprijs.
Nu aan het begin van 2023 zijn mensen benieuwd wat de prijs van goud gaat doen. Gaat de goudprijs omhoog of omlaag in 2023? We zetten hieronder uiteen wat wij denken op basis van diverse experts.
Lees verder
Munthuizen hebben de grootste moeite om de vraag naar gouden (en zilveren) munten bij te benen. Het bekende en één van de meest oude munthuizen uit Oostenrijk kan de actuele vraag niet bijhouden. Voornamelijk de hoge inflatie en grote onzekerheid doet een goudkoorts oplaaien onder veel Oostenrijkers.
Volgens Gerhard Starsich, CEO bij de Münze Österreich AG, producent van Philharmoniker munten, is de vraag naar goud nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Klanten staan soms wel tot 1,5 uur in de rij om aankopen te doen bij deze bekende leverancier van munten en baren.
Lees verder
In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.
Lees verder
Ruim een week geleden kwam op vrijdagavond een bijzonder onverwachts bericht naar buiten. In Duitsland was een brief geopenbaard van het Bundesfinanzministerium. In die brief stond dat zilveren beleggingsmunten niet meer onder de gunstige 7% btw geïmporteerd mogen worden. Vanaf afgelopen week worden alle zilveren beleggingsmunten geïmporteerd onder het hoge btw tarief in Duitsland: 19%.
Lees verder
Jouw geld bij de bank is niet van jou. Belangrijk om te onthouden. Spaarders in Libanon komen hier inmiddels op een vervelende manier achter. Door de slechte economische situatie mogen Libanese spaarders in sommige gevallen geen geld meer opnemen van hun eigen spaarrekening.
Lees verder
De nu al hoge inflatie blijft oplopen. Afgelopen maand kwam in het nieuws dat wij op dit moment kampen met een inflatie van 13,6%. Dat is uitzonderlijk hoog, maar lijkt nog niet het hoogste punt.
Diverse maatregelen worden al aangekondigd. Zo pleit men voor prijsplafonds, loonstijgingen en nog meer stimuleringsmaatregelen. In de monetaire geschiedenis hebben dergelijke maatregelen enkel tijdelijk geholpen. Op de lange termijn verergerden dergelijke maatregelen juist het inflatieprobleem.
Lees verder
Goud kopen met Bitcoin bij Goudzaken. Op dit moment is Bitcoin zeker geen onbekende valuta meer. Na een opmars van deze grootste cryptocurrency munt die wij de Bitcoin noemen is nagenoeg heel Nederland bekend met deze nieuwe vorm van geld.
Veel beleggers zien Bitcoin als het digitale goud. Beide activa hebben voors en tegens. Maar, zoals wij het zien is het zeker relevant om zowel Bitcoin als goud te kopen. Naast Bitcoin kun je ook goud kopen met andere cryptocurrencies.
Lees verder
Goud aankopen met cryptocurrency is wat minder gebruikelijk. Daarom hebben wij een stappenplan voor het kopen van goud of zilver met crypto. Met ons stappenplan kun je stap voor stap jouw betaling met Bitcoin, Ethereum of één van de overige cryptocurrencies voldoen.
Heb je na het lezen van ons stappenplan betalen met crypto toch nog hulp nodig? Neem dan contact op. Wij helpen je graag goed op weg.
Lees verder
Goud en zilver kennen we allemaal, maar platina? Sinds 2022 kun je bij Goudzaken ook terecht voor fysiek platina in munt- en baarvorm. Maar is investeren in platina een goed idee?
In dit artikel geven we meer informatie omtrent het waarom. Want waarom zou je platina kopen in plaats van goud of zilver?
Lees verder
Wat is de Nederlandse muntwet? Wij kennen in Nederland twee verschillende muntwetten. De muntwet van 1816 en de muntwet van 2002. Maar wat houdt deze zogeheten muntwet in? En wat betekent het in ons dagelijks leven?
In dit artikel leg ik het je meer uit over deze relatief onbekend muntwet.
Lees verder
Welke gouden munten moet je kopen? Je bent er eindelijk uit. Je wilt gouden munten gaan aanschaffen. Maar er zijn zoveel verschillende gouden munten. Welke gouden munt is dan het beste voor jouw situatie? Je wilt natuurlijk wel een goede munt kopen.
Welke gouden munt je koopt is volledig afhankelijk van het budget, de aankoopoverweging en het aanbod. Hieronder vertellen wij van Goudzaken welke gouden munten je het beste kunt kopen.
Lees verder
De Bank of England voert de grootste renteverhoging van de afgelopen 27 jaar door. Dit deed de bank tezamen met een belangrijke waarschuwing. De Bank of England (BOE) zegt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een recessie van minimaal één jaar.
De stijging van een half procentpunt tot een rente van 1,75% werd gesteund door acht van de negen beleidsmakers van de centrale bank. Daarnaast hebben diezelfde beleidsmakers aangegeven ook in de toekomst stevig op te treden. Iets wat voor BOE heel eenvoudig is, omdat ze geen rekening hoeven te houden met financieel instabiele landen in hun muntunie.
Lees verder
In Nederland mag je onder de huidige wet- en regelgeving tot €10.000 anoniem goud kopen. Dat wil zeggen. Goud kopen zonder naam op de bon. Een anonieme aankoop kan bij Goudzaken tot een bedrag van €9.900 per maand. Op de factuur van jouw anonieme goud koop staat dan Balie verkoop.
Let op: bij een anoniem kantoorbezoek dien je een geldig legitimatiebewijs te tonen. Wij nemen een aantal gegevens over voor ons bezoekersregister.
Lees verder
Beleggers in goud en zilver hebben allemaal wel gehoord over de goud zilver ratio. Heb je nog niet eerder over deze ratio van goud en zilver gehoord? Dan is het een must om je in te lezen.
Handig om te weten: Wat is de historische goud zilver ratio en wat doet deze ratio actueel? Vind al jouw informatie in onze goud vs zilver grafiek.
Lees verder
Goud is vrijgesteld van btw. Fysiek zilver is normaliter niet vrijgesteld van btw. Wil je btw vrij zilver kopen? Beleggers in edelmetaal kiezen daarom sneller voor fysiek goud met btw vrijstelling. Wil je zilver kopen zonder btw te betalen? Dan doe je er goed aan om je in te lezen via dit artikel over btw vrijstelling op zilver.
Heb je naderhand vragen? Wij van Goudzaken helpen je graag bij btw vragen over zilver.
Lees verder
De Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) introduceert gouden munten als waardeopslag tegen inflatie. RBZ gouverneur John Mangudya introduceerde dit tijdens zijn toespraak van 24 juni.
Zimbabwe kampt al langere tijd met enorme inflatie. De inflatie staat inmiddels op 191,6% en daarnaast de rente op wel 200%. Geen enkele maatregel lijkt te werken om de inflatie tegen te gaan. Zimbabwe kiest er daarom voor om terug te vallen op goud. Een verstandige keuze?
Lees verder
De spanningen rondom Rusland en andere landen blijven oplopen. Het politieke schaakspel duurt voort. Op dit moment komt Rusland met een strategische zet. Rusland wilt samen met China en andere BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een nieuwe wereldwijde reservevaluta ontwikkelen.
Vladimir Putin gaf dit aan tijdens het BRICS Business Forum. De nieuwe reservevaluta zou gebaseerd zijn op een mand met valuta van de leden van de groep: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Een meesterzet?
Lees verder
Zilveren guldens kopen of juist verkopen? Dan wil je in het voren weten wat jouw zilveren guldens waard zijn. De waarde van zilveren guldens kan enorm wisselen. Afhankelijk van het jaartal, de oplage, conditie en het percentage zilver kun je jouw waarde bepalen.
Alles wat je wilt weten over de zilveren gulden hebben wij hieronder voor je uiteengezet:
Lees verder
De Europese Centrale Bank (ECB) kwam in een spoedbijeenkomst samen om te overleggen over een nieuw probleem. Met de huidige stijgende rentestanden houden de zuidelijke eurolanden moeilijk het hoofd boven water. Zoals bekend hebben deze landen forse schulden. Als de rente stijgt, moet de overheid meer betalen. De ECB komt nu met een ’tool’ om de Zuid-Europese landen met schulden te helpen. Dit doen ze door de obligaties van deze landen op te kopen.
Lees verder
Hadden we nog maar de gulden! Veel Nederlanders voelen de nostalgie bij deze oude vertrouwde valuta. Wij Nederlanders hebben jarenlang betaald met de Nederlandse guldenmunten en -briefjes.
Maar is de geschiedenis van de gulden? Het is niet gek als je dat niet weet. Het verhaal van het ontstaan van de gulden begint namelijk al in de 13e eeuw.
Lees verder
De crypto-markt gaat hard onderuit. De bekendste cryptomunt Bitcoin staat momenteel sinds een lange tijd onder de 25.000 dollar. En dat terwijl de Bitcoin tot slechts enkele maanden geleden nog op 65.000 dollar noteerde. De stablecoin TerraUSD veroorzaakte een schokgolf door cryptoland en daar heeft cryptobank Celsius iets mee te maken. Hetzelfde Celsius bevriest momenteel de tegoeden van 1,7 miljoen beleggers.
De gebeurtenissen hebben een grote impact op de dalende crypto-markt. De beloningen van crypto zijn groot, maar de risico’s ook. De vraag is echter, kun je hier wel rekening mee houden en hoeveel risico ben je bereid te nemen? Ik vertel je er graag meer over in dit artikel.
Lees verder
Afgelopen week deed de oud-president van de Federal Reserve (FED) een opvallende uitspraak. Janet Yellen komt terug op haar uitspraak uit 2021 over inflatie. Ze geeft aan dat ze fout zat en op dat moment niet alles in de economie begreep. Yellen speelde, als oud-president van de FED, een belangrijke rol in het monetair beleid van Amerika op dat moment.
Lees verder
Bij iedere aangelegenheid komen de thema’s inflatie en beleggen al snel aan bod. Zodra je het hebt over beleggen heeft men gelijk aandelen of cryptocurrencies in gedachten. Slechts enkele personen weten dat goud of zilver ook daadwerkelijk een relevante belegging kunnen zijn.
De meeste mensen zien goud als waardevast. Maar weet je ook dat goud en zilver op sommige momenten de aandelenmarkt verslaat? Timing is bij beleggen in aandelen, cryptocurrencies als ook bij goud en zilver van groot belang.
Lees verder
De Russische centrale bank heeft afgelopen weken het internationale handels- en monetaire systeem ingrijpend veranderd. Dit hebben zij onder andere gedaan door de Russische roebel te koppelen aan zowel goud als grondstoffen. We kennen inmiddels dus weer een heuse koppeling van goud.
Wat deze ontwikkelingen betekenen en de gevolgen hiervan tracht ik hieronder uiteen te zetten. Want wat betekent een koppeling van goud voor de Russische roebel, Amerikaanse dollar en de goudprijs? En misschien nog wel belangrijker. Wat vertellen de afgelopen weken over de toegevoegde waarde van goud in minder goede tijden?
Lees verder
Hoe ontstaat goud? Het is een vraag die met enige regelmaat gesteld wordt. En een leuke ook, want goud is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van planeet aarde aanwezig is. Maar hoe ontstaat goud precies? En waar komt goud vandaan? Wij van Goudzaken vertellen het je in dit blog.
Lees verder
De escalatie rondom Ukraine hangt al een ruime tijd in de lucht. Nu president Putin de onafhankelijkheid van twee provincies heeft aangekondigd zien we diverse ontwikkelingen. Waar de afgelopen jaren al sancties aan Rusland waren opgelegd, hebben de VS, VK en EU aangekondigd deze uit te gaan breiden. Dit heeft uiteraard een impact op het algemene vertrouwen.
In deze blog neem ik je mee in de verwachtingen omtrent de goudprijs en zilverprijs in de aankomende periode. Want, zoals wellicht bekend ziet men goud en zilver als een veilige haven in onzekere tijden. Wat gaan de goud- en zilverprijs in de aankomende periode doen? Lees verder ↓.
Lees verder
De premier van Canada (Justin Trudeau) grijpt terug op een nog nooit gebruikte noodwet. Dit doet hij om meer te kunnen doen tegen de langdurige en grootschalige truckersprotesten. Intussen meldt de Canadese minister van Financiën dat banken vanaf nu de bankrekeningen van demonstranten kunnen bevriezen.
Op twitter wordt in middels #bankrun gebruikt. Diverse inwoners van Canada proberen geld op te nemen bij de banken. Canadese Twitteraars vermelden inmiddels dat diverse ATM’s leeg zijn. Lees verder ↓.
Lees verder
Negatieve rente vanaf €5000 spaargeld bij de bank in 2022? Uit dit onderzoek van het Duitse Verivox onder meer dan 1000 financiële instellingen blijkt dat ook de kleine spaarders gaan betalen. Sommige banken overwegen inmiddels vanaf €5.000 spaargeld negatieve rente te heffen.
Nog geen vijf jaar geleden was negatieve rente volledig ondenkbaar. Inmiddels kennen we bij diverse banken al een negatieve rente vanaf €25.000 in Europa. Welkom bij de bank anno 2022 ↓.
Lees verder
De ECB overtreedt haar eigen regels. In 2015 begon de Europese Centrale Bank met het opkopen van staatsobligaties. De limiet voor het opkopen van staatsschuld zou 33% moeten worden, aldus de ECB zelf.
Inmiddels blijkt de centrale bank een veel ruimere limiet te hanteren. In plaats van 33% is de daadwerkelijke limiet voor het opkopen van staatsschulden 50%. In een recentelijke presentatie van de Raad van Bestuur van de bank wordt dit percentage voor het eerst vermeld.
Lees verder
2021 is het jaar waarin centrale banken veelal goud blijken toe te voegen aan de reserves. Ook repatriëren veel landen hun goudvoorraden. Dat wil zeggen: halen hun goudvoorraden uit andere delen van de wereld naar het eigen grondgebied.
Waarom de centrale banken voornamelijk goud toevoegen aan de reserves is voor de meesten wel duidelijk; inflatie, economische onzekerheid c.q. instabiliteit en geopolitieke spanningen. Lees de samenvatting van relevante verschuivingen in 2021 in dit artikel.
Lees verder
Na de aankondiging van president Erdogan over het vasthouden aan de lage rentetarieven, zakte de Turkse lira nog verder in waarde. Afgelopen week verloor de munt ten opzichte van de dollar ruim 10 procent in 24 uur. Erdogan gelooft dat een hoge rente leidt tot hoge inflatie en kiest daarom voor het ‘lage’ rentebeleid.
De centrale bank draaide de rente terug van 16 naar 15 procent. En dat terwijl de inflatie bijna 20% per jaar is. Erdogan hoopt op een toename van investeringen, productie en werkgelegenheid.
Lees verder
De sterk oplopende inflatie van de laatste periode is mogelijk toch geen (zoals eerder wel vermeld) tijdelijk fenomeen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) valt niet meer uit te sluiten dat het algemene prijsniveau een langere tijd sterk zal blijven stijgen. Als dat gebeurt, kan dit resulteren in een schok op de financiële markten.
Iets wat wij allemaal van verre zagen aankomen, schijnt nu dan ook echt rustig door te dringen bij De Nederlandsche Bank.
Lees verder
In de nieuwe Trendzicht 2022 analyseert de Autoriteit Financiële Markten de financiële sector. In het kort komt dit voor 2021 – 2022 neer op een hoge waardering van aandelen en huizen. In dit nieuwe rapport staan tevens voor het eerst risicokaarten. Deze risicokaarten bevatten macro-economische trends met bijbehorende risico’s.
Lees verder
De EU heeft een haalbaarheidsstudie gedaan naar een Europees register van activa. Dit register zou moeten bijdragen in de strijd tegen het witwassen van geld en belastingontduiking. In dit register moet onder andere edelmetaal, cryptovaluta, sieraden, kunstwerken, auto’s en boten worden opgenomen.
Lees verder
De euro en dollar zullen op termijn het veld verlaten. Waarom ik daar zo zeker van ben? De geschiedenis toonde aan dat fiat geld tot op heden nog geen succes is geweest op lange termijn. Dit heeft alles te maken met de werking van het geldsysteem. Het is een vicieuze cirkel waarin de geldhoeveelheid alleen maar kan toenemen, in steeds forsere mate. Lees je in of bekijk de video!
Lees verder
Wat is de goudprijs van vandaag? Beleggers in fysiek goud houden de koers van goud nauwlettend in de gaten. Ondanks dat goud bekend staat als waardevast, beweegt de goudkoers continu. Hieronder staat een historisch overzicht van de goudprijs in euro’s. Daarnaast vind je ook de actuele prijs per gram goud.
Lees verder
Wat is de zilverprijs verwachting 2021? De populariteit van zilver is in 2021 stevig toegenomen. Dit komt onder andere door de silver squeeze. De verwachtingen voor de aankomende jaren 2022 – 2025 wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Men speculeert veel over de zilverprijs, maar de prijs van zilver voorspellen is niet eenvoudig. De zilverprijs is in het verleden zeer beweeglijk gebleken. In dit artikel kijken we bewust naar de zilverprijs verwachting 2021 omdat er bijzonder ontwikkelingen gaande zijn in de (fysieke) zilvermarkt.
Lees verder
Geld wordt continu minder waard dankzij de gigantische geldcreatie van centrale banken. Met een spaarrente van nagenoeg 0% (al dan niet negatief) en een ‘officiële’ inflatie van 2 procent weet je één ding zeker. Sparen bij de bank levert niets meer op. Sterker nog, het kost indirect geld. Beleggen in goud klinkt dus aantrekkelijk, maar waar moet je beginnen? Beleggen in goud is in theorie heel simpel, maar in praktijk blijkt al snel dat er tal van opties zijn. In dit artikel vind je meer informatie over het beleggen in fysiek goud.
Lees verder
Kans op confiscatie van goud reëel? De meeste beleggers in fysieke edelmetalen zijn bekend met de mogelijkheid van confiscatie op goud. Minder bekend is de optie van zilver confisqueren. Een zeer bekende confiscatie is die van 1933 door toenmalig president Roosevelt. Maar wist je ook dat de meest recente confiscatie niet van goud maar in euro’s is geweest (Cyprus, 2013).
Lees verder
Goud was, is en zal in de toekomst een belangrijke vermogensverzekering zijn voor particulieren en overheden wereldwijd. Goud is bij uitstek bruikbaar voor veel diverse toepassingen. Vanwege de hoge waarde van goud wordt het slechts gebruikt in een aantal producten, in een zeer klein gewicht. Sieraden is het eerste waar je aan denkt, maar zijn er ook andere toepassingen? In de infographic vind je meer informatie omtrent de toepassingen van goud.
Lees verder
Goud en zilver worden gezien als ultieme zekerheid. Om dit op te laten slaan door de aanbieder van dit edelmetaal vraagt om goed vertrouwen. Natuurlijk is zilver en goud kopen en de opslag bij één partij onderbrengen makkelijk, maar kun je het ook vasthouden als jij dat wilt?
Lees verder
Twijfel je nog tussen fysiek goud of zilver kopen? Je bent niet de enige. Misschien is het wel de meest gestelde vraag die beantwoord moet worden; moet ik goud of zilver kopen? Evenals bij alle andere beleggingsoverwegingen is bij deze vraag geen eenduidig antwoord volledig dekkend.
Lees verder
Kosten munten of baren meer dan de koers? Als je op de website van Goudzaken kijkt, zul je zien dat zowel bij baren als munten de prijzen niet gelijk zijn aan de goud- en zilverkoers. Heb jij je wellicht al afgevraagd waarom munten of baren meer kosten dan de koersprijs? In dit artikel leg ik uit waarom gouden munten, goudbaren, zilveren munten en zilverbaren meer kosten dan de spotprijs die je ook wel kent als de goudkoers.
Lees verder
Fysiek goud en zilver kopen is in de afgelopen decennia redelijk onbekend geworden in Nederland. Omdat dit zo onbekend is vraagt men met enige regelmaat of zij beter munten of baren kunnen kopen. Puur gericht op een goed resultaat is die overweging simpel: Kies voor de beste prijs per gram. Natuurlijk is niet alleen de prijs per gram een doorslaggevende factor.
Lees verder
De populariteit van zilver is in 2021 stevig toegenomen. Dit komt onder andere door de silver squeeze. De verwachtingen voor de aankomende jaren – 2022, 2023 en 2024 – wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden. Men speculeert veel over de zilverprijs, maar de prijs van zilver voorspellen is niet eenvoudig. De zilverprijs is in het verleden zeer beweeglijk gebleken. In dit artikel kijken we bewust naar de zilverprijs verwachting 2025 omdat er bijzonder ontwikkelingen gaande zijn in de (fysieke) zilvermarkt.
Lees verder
Men noemt goud altijd waardevast. De afgelopen periode (2020-2021) is de goudprijs allesbehalve stabiel gebleven. Juist in onrustige tijden profiteert goud als ‘stabiele’ factor. Een steeds groter publiek begint meer vertrouwen te stellen in goud, in plaats van de US dollar. De goudprijs verwachting 2022 is allesbehalve zeker. In deze post zetten we een aantal expert-verwachtingen op een rij.
Lees verder
Goudprijs verwachting 2021 van Goudzaken. Sinds 2020 is de wereld in de ban van het Corona virus. Dit virus heeft wereldwijd voor veel onrust en economische schade gezorgd. De echte financiële impact zal daarom naar verwachting later in 2021 doorschijnen in de maatschappij. Omdat goud wordt gezien als relatief veilige belegging kan dit in theorie zorgen voor een goede goudprijs.
Lees verder
Naast het kopen van goud, kun je eveneens bij Goudzaken terecht voor fysiek zilver. Ook voor de aanschaf van fysiek zilver kun je inmiddels bij de meeste banken niet meer terecht. Daarom zijn er diverse partijen die dit aanbieden voor de zakelijke en particuliere beleggers. Houd bij de aanschaf van fysiek zilver rekening met btw.
Lees verder
Bij het aangeven van de waarde van jouw goud zijn een aantal regels belangrijk. Voor het bepalen van de waarde van jouw vermogen bestaat een vaste peildatum. Deze peildatum is altijd op 1 januari van het nieuwe jaar. Bij goud kopen en belasting betalen is het eveneens relevant om rekening te houden met de volgende bijzonderheid: kocht je in 2020 goud, dan hoef je dit pas in 2021 aan te geven.
Lees verder
Waar kun je het beste fysiek goud kopen? In Nederland kun je bij een aantal verschillende partijen terecht. Veel mensen denken nog dat je goud kunt kopen bij de banken. Dit is echter bij de meeste banken niet meer mogelijk. In sommige gevallen kun je nog wel papier goud kopen. Wil je fysiek goud kopen en wil je weten waar je dit kunt doen? Zoek dan niet verder.
Lees verder
De prijzen op de website van Goudzaken zijn inclusief btw, indien van toepassing. Alle door Goudzaken aangeboden goudbaren en gouden munten zijn vrijgesteld van btw. Op zilverbaren betaal je 21% btw, zilveren beleggingsmunten vallen onder de marge regeling.
Lees verder