China’s banken hebben al lang problemen, welke steeds groter worden. In één week zijn 40 banken overgenomen door grotere banken, als reddingsacties. Eergisteren ging de Jiangxi Bank of China failliet.
Veel kleine Chinese banken worstelen nu met slechte leningen. Daarnaast zorgt ook de doorlopende Chinese vastgoedcrisis voor extra druk op deze instellingen.
3.800 financiële instellingen in de problemen
Er zijn nu ongeveer 3.800 problematische financiële instellingen in China die samen 55 biljoen yuan (7,5 biljoen dollar) aan activa beheren. Dat is een cijfer met 12 nullen erachter. Die 7,5 biljoen dollar is net zoveel als 7,5 keer de balanstotaal van de ING bank, 12 keer de balanstotaal van de Rabobank of 20 keer die van de ABN Amro.
Deze banken hebben lange tijd slecht management gehad, wat heeft geleid tot veel slechte leningen. Waar kennen we dit toch van? Hint: 2008. Bij sommige banken is 40% van hun leningen ‘non-performing’, wat betekent dat de kredietnemers hun betalingen niet kunnen doen.
Middelgrote banken verwachten een winstdaling van 30% door slecht presterende leningen.
De oorzaak: Vastgoed!
De vastgoedsector in China zit in een diepe crisis. Vastgoedontwikkelaars en lokale overheden hebben te veel geleend en kunnen hun schulden niet terugbetalen, wat zorgt voor financiële instabiliteit.
Vastgoedprijzen zijn gedaald en bouwprojecten liggen stil, wat de druk op het financiële systeem verder vergroot. China’s huidige aanpak is het laten verdwijnen van kleine, zwakke banken. In de provincie Liaoning zijn 36 banken samengevoegd in de nieuwe Liaoning Rural Commercial Bank, een soort ‘Bad Bank’.
China heeft vier Asset Management Companies (AMCs) opgericht om slechte schulden te beheren, maar dat is moeilijk. In 2021 had één AMC een reddingsoperatie van 6,6 miljard dollar nodig. Dat is relatief weinig ten opzichte van de hierboven geschetste cijfers, maar evenwel een prima injectie.

Kunstmatig in de lucht gehouden economie
De Chinese economie zit in een “extended and pretend” fase na jaren van kunstmatige groei door geldcreatie. Dit zal uiteindelijk leiden tot lagere groei voor China en negatieve gevolgen voor de wereldeconomie. De National Administration of Financial Regulation (NAFR) moet de financiële stabiliteit waarborgen, maar de uitdaging is enorm vanwege de hoge percentages non-performing loans, de vastgoedcrisis en de complexiteit van de herstructurering.
Waarom China zo belangrijk is (en wij ons zorgen moeten maken)
Het bruto nationaal product (BNP) is een veelgebruikte maatstaf voor de grootte van een economie. Om een idee van de impact van problemen in China te geven voor ons, zet ik hieronder een aantal BNP’s op rij in miljarden dollars. Het BNP van Afghanistan is 69, het BNP van Qatar is 339, Het BNP van Zwitserland en Singapore rond de 525, Nederland (waar een klein land al niet groot in kan zijn) heeft een BNP van 924, de VS is tweede en heeft een BNP van 19.490 met daarna als grootste BNP China. China heeft een BNP van 25.360
China heeft dus verhoudingsgewijs een enorm belangrijke positie, en kent de grootste omvang. Het land doet circa:
- 367 x zoveel als Afghanistan
- 48 x zoveel als Zwitserland of Singapore
- 27 x zoveel als Nederland
- 30% meer dan de Verenigde Staten
Hoe nu verder?
De crisis zal waarschijnlijk leiden tot grote problemen. Deze financiële sector moet stabiliseren. Omdat de economie al kunstmatig in leven is gehouden, ligt het voor de hand dat de instellingen ook gered moeten worden met injecties en economische stimuleringsmaatregelen.
We leven in bijzondere (financiële) tijden. Keer op keer laten de grotere lijnen een bepaalde richting zien. Deze richting zien we ook al even terug in de edelmetaalprijzen. Goud en zilver pieken, maar lijken nog lang niet uitgepiekt. Zeker omdat de grote gevolgen voor de economie nogsteeds niet volledig doorkomen. Eén ding weet ik zeker: mijn persoonlijke beleggingspotje blijft nog even hangen in de metalen. Aandelen komen wel weer na de crisis. Ik koop liever een paraplu als ik weet dat het herfst wordt, en jij?