Service

Hoe moet ik gouden munten opslaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het opslaan van gouden munten, zoals het huren van een kluis, het gebruik van een privékluis in een gespecialiseerde opslagplaats of het veilig opslaan van gouden munten thuis. Bij het opslaan van kostbare edelmetalen is het raadzaam om veiligheidsmaatregelen te nemen en een verzekering te overwegen.

Zijn er belastingimplicaties bij het kopen van gouden munten?

Belastingimplicaties kunnen variëren per land. De aankoop of verkoop van gouden munten kan vrijgesteld zijn van btw of andere belastingen in sommige landen, maar in andere landen kunnen belastingen worden geheven. In Nederland zijn er geen belastingimplicaties bij het kopen van goudbaren. Goud is zelfs vrijgesteld van btw.

Moet ik gouden munten verzekeren?

De intrinsieke waarde van gouden munten maakt ze een aantrekkelijk doelwit voor diefstal. Het kan verstandig zijn om een speciale verzekeringspolis af te sluiten om je investering te beschermen tegen verlies, diefstal of schade. Het is echter een persoonlijke keuze om de gouden munten wel of niet te verzekeren. Specifieke omstandigheden en de waarde van je gouden munten kunnen een rol spelen in de keuze om de munten wel of niet te verzekeren.

Moet ik premies betalen boven op de goudwaarde bij het kopen van gouden munten?

Ja, een premie wordt altijd boven op de goudwaarde gerekend bij het kopen van gouden munten. Deze premie dekt kosten voor de productie, distributie, verzekering en inkomsten. De zeldzaamheid, populariteit en staat van de munt bepalen de premie. Het is slim om prijzen te vergelijken en te bepalen wat een redelijke premie is voor de munt die je wilt hebben.

Hoe bepaal ik de kwaliteit en echtheid van gouden munten?

Het is belangrijk dat de producten echt zijn en van een erkende smelter komen. Als je goudbaren koopt bij een gerenommeerde leverancier, ben je verzekerd van echtheid. Je kunt goud ook (laten) testen. Lees hier hoe je goud testen kunt.

Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren?

Vanwege hun verzamelbaarheid, historische waarde of zeldzaamheid, hebben gouden munten vaak een hogere premie boven op de goudwaarde. Goudbaren daarentegen worden meestal geproduceerd met als doel puur goud te leveren tegen een lagere prijs per gram, zonder extra kosten voor verzamelwaarde.

Goudbaren zijn voornamelijk gunstig bij grotere coupures. Gouden munten gaan maar tot 1 troy ounce, terwijl goudbaren oplopen tot 12,5 kilo.

Wat zijn de voordelen van het kopen van gouden munten?

Het kopen van gouden munten biedt de volgende voordelen:

 1. Waardevastheid: Voor het grootste deel behoudt het zijn waarde en kan het worden gebruikt als een bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid.
 2. Veelzijdigheid: Ze combineren de verzamelbaarheid van munten met de waarde van goud. Dit maakt ze aantrekkelijk voor zowel verzamelaars als beleggers.
 3. De vrije markt: Ze zijn gemakkelijk verhandelbaar en kunnen worden gekocht bij juweliers, veilinghuizen, gespecialiseerde edelmetaalhandelaren en online platforms. Dit geeft zowel liquiditeit als flexibiliteit als je het later wil verkopen.
 4. Verzamelwaarde: Gouden munten kunnen extra waarde hebben naast hun intrinsieke waarde vanwege hun zeldzaamheid, historische betekenis, ontwerp of conditie. Dit betekent dat je mogelijk kunt profiteren van de stijging van zowel de verzamelwaarde van de munt als de goudprijs.

Hoe wordt de prijs van goudbaren bepaald?

De spotprijs van goud op de wereldmarkt, die fluctueert op basis van vraag en aanbod, bepaalt voornamelijk de prijs van goudbaren. Een premie wordt altijd boven op de spotprijs toegevoegd om productiekosten, tijdelijke opslag, het inkomen van de aanbieder en andere variabelen te dekken. Het vergelijken van prijzen bij verschillende verkopers en het volgen van de huidige spotprijs is essentieel.

Hoe moet ik goudbaren opslaan?

Er zijn verschillende opties mogelijk voor goudbaren opslaan, zoals het huren van een kluis, het gebruik van een privékluis in een gespecialiseerde opslagplaats of het veilig opslaan van goudbaren thuis. Bij het opslaan van kostbare edelmetalen is het raadzaam om veiligheidsmaatregelen te nemen en een verzekering te overwegen.

Zijn er belastingimplicaties bij het kopen van goudbaren?

Belastingimplicaties kunnen variëren van land tot land. De aankoop of verkoop van goudbaren kan vrijgesteld zijn van btw of andere belastingen in sommige landen. In andere landen kunnen de aankoop of verkoop van goudbaren echter belast worden. In Nederland zijn er geen belastingimplicaties bij het kopen van goudbaren. Goud is zelfs vrijgesteld van btw.

Hoe bepaal ik de kwaliteit en echtheid van goudbaren?

Het is belangrijk dat de producten echt zijn en van een erkende smelter komen. Als je goudbaren koopt bij een gerenommeerde leverancier, ben je verzekerd van echtheid. Je kunt goud ook (laten) testen. Lees hier hoe je goud testen kunt.

Wat is het verschil tussen gouden munten en goudbaren?

Vanwege hun verzamelbaarheid, productiekosten, historische waarde of zeldzaamheid, hebben gouden munten vaak een hogere premie boven op de goudwaarde. Goudbaren daarentegen worden meestal geproduceerd met als doel puur goud te leveren tegen een lagere prijs per gram, zonder extra kosten voor verzamelwaarde.

Wat zijn de voordelen van het kopen van goudbaren?

Het kopen van goudbaren biedt de volgende voordelen:

 1. Het is een tastbare manier van investeren, je kunt je investering fysiek bewaren;
 2. Het kan dienen als bescherming tegen inflatie;
 3. Waardevastheid;
 4. Het is een vorm van geld die over de hele wereld wordt geaccepteerd;
 5. Goudbaren zijn op ieder moment direct te verkopen voor geld;
 6. Goudbaren kunnen worden gebruikt als een hedge voor je beleggingsportefeuille.

Hoe betaal ik met cryptovaluta en waar moet ik op letten?

Je kunt tot €50.000 per dag betalen met diverse cryptovaluta. Plaats een bestelling via de Webshop en kies als betaalmethode BitPay.

Voordat je een bestelling plaatst waarbij je wilt betalen met crypto, kun je het beste even ons stappenplan voor het aankopen van goud of zilver met Bitcoin (of andere cryptovaluta) doornemen.

Waarom zijn er transactiekosten voor betalingen met cryptovaluta?

Onze betalingsprovider voor cryptovaluta is BitPay. Deze partij verwerkt betalingen in cryptovaluta. Voor de verwerking rekent BitPay 3% + €25,- transactiekosten. Deze transactiekosten komen bovenop de originele bestelwaarde.

Kan ik anoniem goud kopen?

Ja. Je kunt anoniem goud kopen tot €9.900 per maand. Betaal contant of per bankoverschrijving. Bij anonieme aankopen komt er op de factuur: Balie verkoop. Wil je alles weten over anonieme aankopen? Lees hier alles over anoniem goud en zilver kopen.

Let op: bij kantoorbezoek dien je een geldig legitimatiebewijs te tonen. Wij nemen een aantal gegevens over voor ons bezoekersregister.

Waarom zijn er transactiekosten voor contant betalen?

Bij Goudzaken zijn wij fan van vrij betalingsverkeer. Het is daarom belangrijk om contante betalingen zo lang mogelijk te blijven accepteren. Contant geld verwerken kost (steeds meer) geld. Daarom is ervoor gekozen om voor contante betalingen een minimale fee van 0,7% te rekenen. Dit zorgt ervoor dat wij zowel contante betalingen als betalingen per bank kunnen blijven accepteren.

Let op! Wil je contant betalen? De limiet voor contante betalingen is €9.900. Deze limiet is inclusief de transactiekosten van 0,7%.

Wat gebeurt er met mijn bestelling als ik niet thuis ben?

Als je niet thuis bent wordt jouw bestelling naar een pakketpunt bij jou in de buurt geleverd. Daar zal het pakket een week blijven liggen. Je kunt dan met een legitimatiebewijs jouw pakket ophalen bij het pakketpunt wat wordt vermeld bij de track and trace link.

Kan ik mijn bestelling volgen via track and trace?

Ja, alle leveringen zijn volgbaar met een track and trace. Zodra jouw bestelling wordt verzonden ontvang je per mail een track and trace code.

Hoelang duurt het voordat mijn bestelling wordt geleverd?

Als alle producten op voorraad zijn mag je ervan uitgaan dat er binnen één week wordt geleverd. Heb je een bestelling geplaatst van producten die niet voorradig zijn? Houd dan rekening met levertijden zoals aangegeven staat bij de bestelde producten.

Wie vervoert mijn bestelling?

De pakketten worden verzonden via PostNL, UPS (EU) of een koerier.

Wat zijn de verzendkosten?

 • Bestelling ophalen (op afspraak): €0
 • Verzekerde levering PostNL aan huis of een pakketpunt tot €1.000 bestelwaarde: €9.95
 • Verzekerde levering pakketpunt PostNL €1.000 –  €5.000 bestelwaarde: €14.95 (gratis vanaf €5.000)
 • Verzekerde levering per koerier: €74,95 (gratis vanaf €15.000 bestelwaarde)

Zijn de leveringen verzekerd?

Alle leveringen worden volledig verzekerd door Goudzaken.

Kan ik mijn bestelling ook ophalen?

Het is mogelijk om jouw bestelling op te halen bij Goudzaken. Omdat de voorraad bij een extern kluislocatie wordt opgeslagen kun je niet zonder afspraak jouw bestelling ophalen. Maak dus altijd een afspraak voor het ophalen van je bestelling.

Waarom kosten munten of baren meer dan de koers?

Kosten munten of baren meer dan de koers? Als je op de website van Goudzaken kijkt, zul je zien dat zowel bij baren als munten de prijzen niet gelijk zijn aan de goud- en zilverkoers. Heb jij je wellicht al afgevraagd waarom munten of baren meer kosten dan de koersprijs? In dit artikel leg ik uit waarom gouden munten, goudbaren, zilveren munten en zilverbaren meer kosten dan de spotprijs die je overal kunt vinden.

Moet ik munten of baren kopen?

Men stelt met enige regelmaat de vraag of zij beter munten of baren kunnen kopen. Puur gericht op een goed resultaat is die overweging simpel: Kies voor de beste prijs per gram. Natuurlijk is niet alleen de prijs een doorslaggevende factor. Lees je in via dit artikel uit de kennisbank.

Kan ik beter goud of zilver kopen?

Twijfel je nog tussen fysiek goud of zilver kopen? Je bent niet de enige. Misschien is het wel de meest gestelde vraag die beantwoord moet worden. Moet ik goud of zilver kopen? Evenals bij alle andere beleggingen, is ook bij deze geen eenduidig antwoord juist. Lees je in via dit artikel uit de Kennisbank.

Op welke manieren kan ik betalen?

Je kunt betalen via iDEAL, Bankcontact, bankoverschrijving, cryptovaluta of contant. Tijdens het afrekenproces is het mogelijk om de door jou gewenste betaalmethode te kiezen.

Voor bankoverschrijvingen geldt een betaaltermijn van 48 uur. Kies je voor contant betalen? Dan dient de volledige betaling (ongeacht levertijd) binnen 1 week te zijn voldaan. Betalingen met cryptovaluta dienen binnen 15 minuten afgerond te worden. Lees ons stappenplan voor betalen met cryptocurrency.

Koopt Goudzaken het goud en zilver ook terug?

Ja, graag zelfs. Je ontvangt een terugkoopgarantie bij aanschaf van de reguliere beleggingsproducten. Meer hierover lees je op de verkopen pagina.

Kan iemand anders mijn bestelling ophalen?

Dat is mogelijk met een volmacht. Op voorhand dien je dit aan te geven door een kopie legitimatiebewijs van de persoon te mailen die jouw bestelling ophaalt naar info@goudzaken.nl. Vervolgens ontvang je een volmacht welke je dient in te vullen en te ondertekenen. De persoon die jouw bestelling ophaalt moet zich legitimeren met hetzelfde legitimatiebewijs wat wij als kopie hebben ontvangen en de ondertekende volmacht tonen.

Is er een minimaal orderbedrag voor bestellingen?

Goud en zilver moet beschikbaar zijn voor iedereen. Daarom is er bewust voor gekozen om geen minimaal orderbedrag te hanteren.

Kan ik nu bestellen en direct mijn bestelling ophalen?

Dat is niet mogelijk. De voorraad van Goudzaken wordt opgeslagen bij een externe en zwaarbeveiligde kluislocatie. Je kunt de bestelde producten enkel op afspraak ophalen op kantoor bij Goudzaken in Nijkerk.

Kan ik meer bestellen dan de huidige voorraad van Goudzaken?

Bijna alle producten zijn op nabestelling leverbaar. Wil je meer munten of baren kopen dan voorradig? Houd dan rekening met een iets langere levertijd dan gewoonlijk. Wil je dat de producten die wel voorradig zijn snel worden geleverd? Plaats dan twee aparte bestellingen.

Beschikt Goudzaken over een AFM vergunning?

Het kopen en verkopen van fysiek edelmetaal valt niet onder het toezicht van de AFM. Over handel in edelmetaal met directe levering schrijft de AFM het volgende op haar website:

Je haalt het goud zelf op bij de verkoper of het wordt bij je thuis afgeleverd. Het is een gewone koop, vergelijk het met de aankoop van een sieraad. Dit valt niet onder het toezicht van de AFM.

Hoe plaats ik een bestelling?

Goud of zilver kopen is tegenwoordig even eenvoudig als het plaatsen van een bestelling van andersoortige producten. Via de website kun je producten toevoegen aan je winkelwagen. Zodra jouw bestelling compleet is kun je jouw bedrijfs- en/of persoonsgegevens invullen. Kies voor afhalen op afspraak of voor verzekerde levering. Nadat je jouw voorkeuren hebt ingevoerd, kun je kiezen uit de betaalopties; contant betalen, bankoverschrijving of via iDeal. Na het plaatsen van jouw bestelling ontvang je een bevestiging per mail.

Kan Goudzaken mijn edelmetaal ook opslaan?

Nee. Goudzaken beschikt niet over de benodigde vergunning voor het aanbieden van edelmetaal in combinatie met opslag. Wil je goud en zilver niet thuis opslaan? Kies dan voor een verzekerde kluis bij De Nederlandse Kluis. Bij De Nederlandse Kluis huur je per maand een kluis en kun je optioneel verzekerd opslaan tot €90.000. Vraag naar de kortingscode van Goudzaken voor het huren van een kluisje bij De Nederlandse Kluis.

Kan ik ook zonder afspraak langskomen op kantoor bij Goudzaken?

Om kwaliteit en aandacht van dienstverlening te garanderen is het uitsluitend mogelijk om langs te komen op afspraak. Wil je langskomen op kantoor in Nijkerk? Neem dan contact op en maak een afspraak.

Kan ik ook vrijblijvend langskomen voor informatie?

Op goudzaken.nl kun je veel informatie vinden over de aan- en verkoop van goud of zilver. Overweeg je om voor het eerst goud of zilver te kopen, en heb je behoefte aan meer informatie? Plan een persoonlijk adviesgesprek met onze edelmetaalhandelaar en stel direct je vragen.

Bij Goudzaken ontvang je uitsluitend informatie over producten, processen en mogelijkheden in de edelmetaalmarkt. Informatie over het juiste moment om te kopen of verkopen – beleggingsadvies – geven wij niet. Wel vind je op onze website publicaties van diverse analisten met daarbij hun goudprijs verwachting of zilverprijs verwachting.

Waar moet ik op letten als ik voor het eerst goud of zilver ga kopen?

Wil je voor het eerst goud of zilver kopen? Je bent dan welkom voor een persoonlijk adviesgesprek. Bij het kopen van fysiek goud heb je de keuze uit gouden munten en goudbaren. Deze standaard vormen worden gezien als beleggingsgoud en zijn daarom belast met 0% btw. Hierdoor is fysiek goud een aantrekkelijke belegging voor particulieren. 

Zilver wordt – in tegenstelling tot goud – gezien als industrieel product. Daarom betaal je 21% btw over de aanschaf van zilverbaren. Zilverbaren zijn daarom voor particulieren een onaantrekkelijke belegging. Als particulier doe je er verstandig aan om zilveren munten te kopen, in plaats van zilverbaren. Deze zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling. Dit betekent dat de btw berekend wordt over de winstmarge in plaats van de totale waarde van het zilver.

Wil je zoveel mogelijk goud voor je geld? Dan is de aanschaf van een goudbaar waarschijnlijk de beste keus. Bij goudbaren krijg je doorgaans meer gewicht voor hetzelfde bedrag ten opzichte van munten. Bij kleine baren betaal je relatief gezien meer aan premie en maakkosten baar, daarom zijn grotere goudbaren prijstechnisch aantrekkelijker dan de kleine baren. 

Het wordt aangeraden om nooit je volledige budget in één baar of munt te stoppen. Vergelijk het met de bekende eurobiljetten. Met 100 biljetten van 5 euro ben je flexibeler dan 1 biljet van 500 euro.

Via onze website kun je de diverse goudbaren en gouden munten bekijken en op ieder moment bestellen. De goudprijzen worden iedere 5 minuten automatisch bijgewerkt. Als je jouw bestelling hebt geplaatst staat de prijs vast en kun je uitkijken naar jouw goud of zilver.

Waar moet ik op letten als ik fysiek goud of zilver koop?

Bij het aanschaffen van munten of baren is het belangrijk om rekening te houden met de volgende onderwerpen:

 • Betrouwbaarheid aanbieder 
 • Verhandelbaarheid producten
 • Premies bij aanschaf van edelmetaal
 • Verzekerde levering aan huis of ophalen bij aanbieder
 • Verzekerde opslag: thuis of extern
 • Premies bij verkoop edelmetaal

Wie kan ik benaderen als ik een klacht heb?

Heb je een klacht? We raden je aan om klachten eerst bij ons kenbaar te maken door te mailen naar info@goudzaken.nl. Leidt dit niet tot een oplossing? Dan is het mogelijk om je geschil aan te melden voor bemiddeling via Stichting Webwinkelkeur

Vanaf 15 februari 2016 is het voor consumenten in de EU ook mogelijk om klachten aan te melden via het ODR-platform van de Europese Commissie. Dit ODR-platform is te vinden op http://ec.europa.eu/odr. Wanneer je klacht nog niet elders in behandeling is dan staat het je vrij om je klacht te deponeren via het platform van de Europese Unie.

Kan ik gebruik maken van het herroepingsrecht?

Je kunt geen gebruik maken van jouw herroepingsrecht bij edelmetalen in verband met prijswijzigingen. Of er daadwerkelijk prijsverschillen zijn opgetreden is hierbij irrelevant.

 

Herroepingsrecht


Je hebt het recht om je bestelling binnen 14 dagen, zonder verdere opgaaf van reden te annuleren. Na de annulering heb je nogmaals 14 dagen om de producten retour te sturen. 
Je krijgt dan het volledige orderbedrag exclusief verzendkosten gecrediteerd. Deze verzendkosten bedragen circa 15 euro per pakket. Raadpleeg voor exacte tarieven de website van uw vervoerder. 

Indien je gebruik maakt van het herroepingsrecht, zal het product – indien redelijkerwijze mogelijk – in de originele staat en verpakking aan Goudzaken geleverd worden. 

Om gebruik te maken van dit recht kun je contact met ons opnemen via info@goudzaken.nl. Wij zullen vervolgens het verschuldigde orderbedrag binnen 14 dagen na aanmelding van uw retour terugstorten mits het product reeds in goede orde retour ontvangen is. 

Kan ik edelmetaal retourneren?

Het is niet mogelijk om edelmetaal – buiten mankementen of verkeerde leveringen – te retourneren. Dit is omdat edelmetaal gebonden is aan koersen waardoor prijsverschillen kunnen optreden. Of er daadwerkelijk prijsverschillen zijn opgetreden is hierbij irrelevant.

Wat als de bestelde producten een mankement bevatten?

Alle producten geleverd door Goudzaken voldoen aan de hoogste vereisten. Stel dat jouw bestelling onverhoopt toch een mankement bevat, is het belangrijk hier direct bij ontvangst een melding van te maken. Vervolgens kijken we naar de situatie en zoeken we gezamenlijk een passende oplossing.

Hoe kan ik mijn bestelling retourneren?

Heb je een verkeerd product ontvangen, is er een mankement of ben je niet tevreden? Neem dan contact op met Goudzaken.

Heb ik recht op garantie bij oneigenlijk gebruik?

Wanneer het mankement is veroorzaakt door val- stoot of waterschade, het artikel oneigenlijk gebruikt is, of het binnen het verwachtingspatroon bij normaal gebruik ligt, is het niet mogelijk om aanspraak te maken op gratis reparatie of vervanging.

Welke productgarantie krijg ik?

Als het mankement zich binnen 12 maanden na levering voordoet, is het mogelijk om een declaratie in te dienen. Let op, edelmetalen zijn uitgezonderd van deze regeling.

Wat als het product is beschadigd bij ontvangst?

Mocht je per ongeluk een beschadigd of verkeerd product hebben ontvangen, laat dit zo spoedig mogelijk en uiterlijk binnen 14 dagen weten. Accepteer geopende of beschadigde paketten nooit. Vraag de bezorger het pakket te retourneren aan de verzender.

Waar moet ik op letten als ik kies voor contant betalen?

Selecteer bij jouw bestelling de optie; contant betalen. Zodra de contant betaalmethode is geselecteerd verschijnen de 0,7% transactiekosten voor jouw aankoop. Het is mogelijk om jouw bestelling contant te betalen tot een bedrag van €10.000. Deze limiet voor contant betalen is inclusief de transactiekosten.

Indien je kiest voor contant betalen is het belangrijk om rekening te houden met de betaaltermijn. De volledige betaling dient (ongeacht levertijd van de producten) binnen 1 week te zijn voldaan. Na het plaatsen van jouw bestelling nemen wij contact op voor het voldoen van het orderbedrag. Tijdens kantoorbezoek wordt een kopie legitimatiebewijs opgeslagen voor onze administratie. Let op, kantoorbezoek is uitsluitend op afspraak.

Hoe werkt betalen per bankoverschrijving?

Het is mogelijk om jouw bestelling per bankoverschrijving te voldoen. Deze optie is een handig alternatief voor hogere bedragen in verband met de iDEAL & Bankcontact betaallimiet van €50.000. Je ontvangt na het plaatsen van de bestelling een mail met de benodigde gegevens voor het voldoen van de bankoverschrijving.

Indien je kiest voor betaling per bankoverschrijving is het belangrijk om rekening te houden met de betaaltermijn. De volledige betaling dient (ongeacht levertijd van de producten) binnen 48 uur te zijn voldaan. In verband met mogelijke koerswijzigingen is annulering van de bestelling van toepassing indien je niet binnen de aangegeven betaaltermijn jouw bestelling volledig hebt voldaan.

Tot welk bedrag kan ik iDEAL of met Bankcontact betalen?

iDEAL & Bankcontact transacties zijn mogelijk tot een orderbedrag van €50.000. Voor bestellingen boven de €50.000 kun je een bankoverschrijving gebruiken als betaalmethode.

Eimke Jansen

Edelmetaalhandelaar

Een andere vraag?

Ik beantwoord jouw vragen graag en sta voor je klaar met persoonlijk advies.

Neem contact op

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart