Moet ik goud of zilver kopen?

Twijfel je nog tussen fysiek goud of zilver kopen? Je bent niet de enige. Misschien is het wel de meest gestelde vraag die beantwoord moet worden; moet ik goud of zilver kopen? Evenals bij alle andere beleggingsoverwegingen is bij deze vraag geen eenduidig antwoord volledig dekkend.

Publicatiedatum: 6 april 2021

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Twijfel je tussen goud en zilver?

Goud en zilver zijn beide waardevolle edelmetalen. In de geschiedenis zijn er zowel financiële systemen gebaseerd op goud (goudstandaard) als zilver (zilverstandaard). In sommige specifieke gevallen is er zelfs een bi-metallieke stelsel geweest, waarin zowel goud als zilver als onderliggende waarde werd aangehouden. Voor beide edelmetalen zijn natuurlijk voor en tegens te bedenken. Vaak is spreiden een veilige manier om verliezen te beperken en gemiddelde winsten te realiseren.

Moet je kiezen tussen goud en zilver?

Goud en zilver is wellicht een betere omschrijving. Zoals aangegeven is spreiden vaak een veilige keus. Goud staat bekend als waardevaste vermogensverzekering. Dit goudgele edelmetaal is al 5000 jaar een vertrouwde valuta. Over de hele wereld kun je goud wisselen. Zilver kent ook een rijke geschiedenis, maar is niet overal ter wereld even gebruikelijk.

In het verleden is er vaak gekozen voor goud en/of zilver als ruggengraat van het financiële systeem om geldcreatie (lees hier inflatie) in toom te houden. Een gezonde goud en zilver verhouding volgens ministers was(vroeger): 1 gram goud = 15 gram zilver. De goud zilver ratio kan belangrijk zijn om mee te nemen in jouw aankoop overweging. Is deze verhouding enigszins kloppend met huidige waarderingen, of ligt het ver uit elkaar? Dat zou namelijk kunnen duiden op over- of onderwaardering van goud of zilver.

(bekijk onderstaande video van 1.5 minuut door op afbeelding te drukken )

Goud of zilver
Goudzaken thumbnail

Historische koers goud & zilver

De goudprijs is in het verleden veel bewogen. Sommigen noemen goud waardevast, maar vergis je niet. De goudprijs is in onzekere tijde zeer volatiel. Zie hieronder de historische koers van goud. De zilverprijs is doorgaans op een lange termijn grafiek relatief laag in waarde. Zilver wordt ook wel het geld van arme mensen genoemd. De zilverprijs beweegt – als hij beweegt – zeer explosief. Je kunt dus op korte termijn veel geld verliezen of juist verdienen met een speculatie op de zilverprijs. Zie de grafieken hieronder.

Prijsverwachtingen goud en zilver

Natuurlijk is bij de aankoop overweging van goud en zilver de verwachte winst of waardestijging belangrijk. In theorie heeft zilver de aankomende decennia een zeer goede potentie voor waardestijgingen. Volgens experts is zilver ondergewaardeerd. Daarnaast neemt de productie af, en de vraag toe vanwege de energietransitie. Meer weten? Lees de zilverprijs verwachting 2025.

De goudprijs verwachting is doorgaans gemiddeld goed. De gemiddelde rendementen op goud zijn stabiel en bijna ieder jaar in het groen. Doorgaans is goud een slimme aankoop als het wereldwijd onrustig is en de onzekerheid toeneemt. Lees de goudprijs verwachting 2022.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijsstijging van goud- en zilver per jaar.

Gemiddelde waardestijging goud jaarlijks
Gemiddelde waardestijging zilver jaarlijks

Goede verhouding goud en zilver?

Wat een goede verhouding van goud en zilver is? Daar verschillen de meningen over. Afhankelijk van de risicobereidheid en aankoopintenties kun je nagaan wat je zelf verstandig acht. Een klassieke verdeling is 80/20 aan goud en zilver. In de afgelopen jaren kiezen steeds meer beleggers voor een progressievere verdeling van 60/40 of zelfs 40/60 goud en zilver.

Doorgaans is goud een stabiele aankoop terwijl zilver veel beweeglijker is. Denk daarom goed na over jouw gewenste verhouding van goud en zilver in je portfolio. Benieuwd waarom men procentueel steeds meer belegt in zilver? Lees meer over de populariteit en het potentieel van zilver.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart