Actuele platinaprijs

Volg hier de actuele prijs van platina. Naast de actuele platinaprijs kun je ook de historische platinakoers bekijken. Hoe bewoog de platinakoers in het verleden? Bekijk onze live platinakoers grafiek hieronder. Check ook onze goudprijs grafiek en zilverprijs grafiek.

[metal_chart metals=”platinum”]

 

Gouden Maple Leaf munt 1 gram kopen

Gouden munten

Online fysiek zilveren munten kopen

Zilveren munten

Umicore goudbaar 31.1 gram

Goudbaren

Zilverbaren

Wat is de platinaprijs vandaag?

De dagprijs van platina kan enorm uiteenlopen. De platinaprijs is continu in beweging en verandert iedere seconde. Deze platinaprijs die doorlopend verandert noemen wij ook wel de platinaspot of platina spotprijs. Dat is de platinaprijs van dit moment. 

Naast de spotprijs van platinum, die tot stand komt op de beurs, stelt de London Bullion Market Association iedere dag twee keer de dagfix van zilver vast. Deze vastgestelde platinaprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod op de verschillende wereldwijde platinamarkten. De prijzen op Goudzaken zijn gebaseerd op de spotprijs. Dat is de prijs van platina van dit moment. Wij wijzigen onze prijzen van platina iedere 5 minuten. 

Hoe komt de platinaprijs tot stand?

Je kunt stellen dat de platinaprijs tot stand komt op basis van vraag en aanbod. Als men platina wilt kopen, is een prijsverhoging bij de verkopers een logisch gevolg bij schaarste. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Zodra verkopers veel platina aanbieden zal de prijs bij een constante hoeveelheid kopers dalen. De spotprijs van platina kan natuurlijk worden beïnvloed door vele inputs die de vergelijking tussen vraag en aanbod beïnvloeden.

De platinakoers komt tot stand op de termijnmarkt. Dit is de plek waar handelaren termijncontracten platina verhandelen. Deze markt is op maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend. Daarnaast wordt er twee keer per dag een referentieprijs voor platina vastgelegd door de London Bullion Market Association. Dit wordt ook wel de platina fixing genoemd. Voorheen werd dit gedaan door een kleine groep goudbanken. Zij kwamen dagelijks bijeen om de aan- en verkooporders door te geven bij een voorgestelde platinaprijs. Dit werkt exact hetzelfde voor de goudprijs en zilverprijs.

Prijsverschil van munten en baren platina

Als je de platinaprijs terugrekent naar bijvoorbeeld 1 troy ounce platina zul je zien dat deze actuele platinaprijs verschilt ten opzichte van de platina munten. Dat heeft alles te maken met de overhead op fysiek goud, zilver of platina. Eimke Jansen, edelmetaalhandelaar bij Goudzaken legt uit ↓.

Waarom kost goud of zilver meer dan de koers
Goudzaken thumbnail

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart