Moet ik munten of baren kopen?

Fysiek goud en zilver kopen is in de afgelopen decennia redelijk onbekend geworden in Nederland. Omdat dit zo onbekend is vraagt men met enige regelmaat of zij beter munten of baren kunnen kopen. Puur gericht op een goed resultaat is die overweging simpel: Kies voor de beste prijs per gram. Natuurlijk is niet alleen de prijs per gram een doorslaggevende factor.

Publicatiedatum: 6 april 2021

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Gouden munten en goudbaren

Goud is vrijgesteld van btw. Omdat goud is vrijgesteld van btw maakt het – in tegenstelling tot zilver – niet uit of je zakelijk of particulier koopt. De standaard gouden munten bevatten een troy ounce goud (31.1 gram). Deze gouden munten worden ieder jaar geslagen. Op elke munt vind je een jaartal en unieke veiligheidskenmerken. Bij goudbaren zul je geen jaartal tegenkomen maar wel een uniek baarnummer (indien de baren LBMA gecertificeerd zijn). In de regel zijn goudbaren goedkoper dan gouden munten als je kijkt naar de prijs per gram. Houd rekening met productiekosten en overige premies. Grote baren zijn goedkoper per gram dan kleinere baren. Dit geldt ook bij de bekende gouden beleggingsmunten.

Gouden munten of goudbaren?

Wil je goedkoop goud kopen? Dan ben je waarschijnlijk het beste af met goudbaren. Je krijgt het meeste goud voor (grotere) goudbaren. Let wel op de verhandelbaarheid van de goudbaren. Grote goudbaren (250 gram+) zijn minder gangbaar dan de middelgrote goudbaren van bijvoorbeeld 20 gram. Alle goudbaren en gouden munten kun je gegarandeerd verkopen via goudzakeninkoop.nl.

Wil je verzamelen of ben je een liefhebber? Dan zal je persoonlijke voorkeur naar alle waarschijnlijkheid uitgaan naar gouden munten. Omdat fysiek goud doorgaans gebruikt wordt voor het veiligstellen van geld maken de kleine prijsverschillen niet voor iedereen evenveel uit. Het draait uiteindelijk om het goud, en (iets) minder om de vorm waarin je het bezit. Bij de verkoop van gouden munten ontvang je onder normale omstandigheden meer per gram dan bij de verkoop van goudbaren.

Zilverbaren of zilveren munten
Goudzaken thumbnail

Zilveren munten en zilverbaren

In tegenstelling tot goud is zilver niet vrijgesteld van btw. Op dit moment betaal je 21% btw over zilverbaren en btw over de handelsmarge van de handelaar bij zilveren munten. Bij zilver maakt het een groot verschil of je zakelijk of particulier koopt vanwege het hoge btw tarief. Standaard zilveren munten bevatten een troy ounce zilver (31.1 gram) en vallen in de margeregeling. 

(druk op afbeelding voor video uitleg)

Zilveren munten of zilverbaren?

Bij zilver is in theorie de keus voor zilveren munten of zilverbaren heel eenvoudig. Koop je particulier? Dan kun je het beste zilveren munten kopen. Dit komt omdat zilveren munten onder de marge regeling vallen. Je betaalt dan btw over een gedeelte van de waarde, in plaats van de gehele waarde. Wil je als particulier goedkoop zilver kopen? Dan ben je het beste uit met zilveren munten. Bij het verkopen van zilveren munten ontvang je eveneens een hogere prijs per gram voor zilveren munten dan voor zilverbaren.

Koop je zakelijk zilver? Waarschijnlijk zijn zilverbaren dan de beste keus. Over zilverbaren wordt 21% btw gerekend bij in- en verkoop. Afhankelijk van de zilverbaar ben je beter uit met zilverbaren dan zilveren munten. 

Ook bij de aanschaf van zilver speelt de persoonlijke voorkeur een belangrijke rol. Het komt regelmatig voor dat particulieren liever zilverbaren kopen dan zilveren beleggingsmunten. Natuurlijk is ook bij het kopen van zilver, voornamelijk het bezit van het edelmetaal belangrijk. Het draait uiteindelijk om het zilver, en minder om de vorm waarin je dit zilver bezit.

Zilveren munten en baren vergelijken

Zilveren munten en baren kun je van diverse smelterijen kopen. Twijfel je over de voor- of nadelen van specifieke gouden of zilveren producten? Stel gerust je vraag, we helpen je graag verder. Natuurlijk kun je ook de diverse mogelijkheden online vergelijken.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 596 reviews.
Your Cart