Persoonlijk advies op kantoor
Cash betaling mogelijk
Altijd een vast aanspreekpunt
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Checklist beleggen in goud

Geld wordt continu minder waard dankzij de gigantische geldcreatie van centrale banken. Met een spaarrente van nagenoeg 0% (al dan niet negatief) en een ‘officiële’ inflatie van 2 procent weet je één ding zeker. Sparen bij de bank levert niets meer op. Sterker nog, het kost indirect geld. Beleggen in goud klinkt dus aantrekkelijk, maar waar moet je beginnen? Beleggen in goud is in theorie heel simpel, maar in praktijk blijkt al snel dat er tal van opties zijn. In dit artikel vind je meer informatie over het beleggen in fysiek goud.

Waarom beleggen in goud?

Waarom zou je beleggen in goud? Het grootste voordeel van beleggen in goud is dat dit edelmetaal altijd een waarde vertegenwoordigd heeft (tot op heden). De goudmarkt beperkt zich niet tot Nederland of België, maar is wereldwijd actueel. Handel in goud is een 5000 jaar oude manier van ruilhandel. Tegenwoordig betalen we gemakkelijk met ongedekte euro’s of dollars. De geschiedenis leert ons dat fiat geld op termijn altijd zijn waarde verliest. Slechts honderd jaar geleden betaalden we nog met gouden en zilveren gulden munten.

Goud is schaars en zeer gewild. Dankzij deze ‘schaarste’ kun je altijd gemakkelijk jouw goud weer verkopen. Naast zekerheid van goud, kun je ook de liquiditeit aanmerken als belangrijke koopoverweging. Als jij goud wilt verkopen, is er altijd wel ergens een potentiële koper. Heb je goud gekocht bij Goudzaken? Dan kopen wij altijd het goud weer van jou terug (terugkoopgarantie).

Beleggen in goud

Beleggen in gouden munten en baren

Zodra je overweegt goud te kopen kom je al snel de goudbaren of gouden munten van bekende LBMA smelters tegen. Goudbaren zijn rechthoekige blokjes goud met diverse standaard kenmerken. Van gouden munten kun je zowel de bekenden beleggingsmunten (bullion munten) als de oude gouden munten die als wettig betaalmiddel golden (gouden tientjes, dukaten) kopen. Een gouden tientje bevat 6.05 gram goud. Een belangrijk voordeel van oud goud muntgeld is de relatief lage prijs. Dit komt omdat er voor deze munten geen maakkosten worden gerekend.

Goudbaar kenmerken

Reguliere goudbaren bevatten vaak de volgende informatie:

 • Naam van smelterij (bijvoorbeeld Umicore of Heimerle & Meule)
 • Logo van de smelterij
 • Goudgehalte (normaliter 99.99%)
 • Het gewicht
 • Materiaalsoort
 • Uniek baarnummer

Standaard goudbaar formaten

Wil je beleggen in goud(baren)? Houd dan rekening met de standaard baarformaten. Goudbaren zijn btw vrijgesteld als ze onder een standaard geaccepteerde baarformaten vallen. Hieronder vind je de standaard maten voor de kleinere goudbaren:

 • 1 gram goudbaar met certificaat
 • 2.5 gram goudbaar met certificaat
 • 5 gram goudbaar met certificaat
 • 10 gram goudbaar met certificaat

De middelgrote goudbaren zijn net iets beter geprijsd dan kleine goudbaren. De middelgrote goudbaren zijn veruit het meest geliefd van alle goudbaren. Dit komt omdat men liever 10 baren van 100 gram goud koopt dan 1 goudbaar van bijvoorbeeld een kilo goud. Het kost bij aanschaf iets meer maar geeft een groot voordel, je bent veel flexibeler omdat je meer wisselgeld hebt in de vorm van goudbaren. Hieronder staan de meest gekochte en geliefde middelgrote goudbaren:

 • 20 gram goudbaar met certificaat
 • 31.1 gram – troy ounce –  goudbaar met certificaat
 • 50 gram goudbaar met certificaat
 • 100 gram goudbaar met certificaat

De grotere goudbaren zijn wat minder gangbaar, maar prijstechnisch juist zeer interessant. Afhankelijk van je aankoopoverweging kan een grote goudbaar zeer interessant zijn. Zeker voor beleggingsdoeleinden zijn de grote goudbaren het meest relevant. Hieronder staan de gangbare grote goudbaren:

 • 250 gram goudbaar met certificaat
 • 500 gram goudbaar met certificaat
 • 1000 gram – kilobaar – goudbaar met certificaat
 • 12500 gram goudbaar met certificaat

Zilverprijs verwachting 2025 door Jeff Clark

Op basis van diverse factoren is de prijsverwachting door Jeff Clark (bekend analist) van GoldSilver tot de volgende prijsverwachting van zilver gekomen in 2025. De zilverprijs verwachting van Jeff Clark voor 2025 is (minimaal) 100 US dollar. Omgerekend betekent dat een zilverprijs van 85 euro per troy ounce zilver. Dat betekent dat de potentie van zilver in theorie zeer groot is. Als belegger in zilver kun je profiteren van de zilverprijs door aandelen te kopen of fysiek zilver in de vorm van zilverbaren of zilveren munten kopen.

Benieuwd naar de korte termijnverwachting van zilver? Bekijk de zilverprijs verwachting 2021 van meer dan 10 analisten. Ook de goudprijs zal naar verluidt niet stil blijven staan. Wat weet jij voor 2022 van de goudprijs?

London Bullion Market Association (LBMA certificaat)

Als je overweegt om te beleggen in goud ga je regelmatig iets lezen over de LBMA. De London Bullion Market Association is een organisatie die toezicht houdt op, en standaarden bepaalt voor, de gehele edelmetaalmarkt. Deze instantie houdt toezicht op smelterijen en de productie van goudbaren. Wil je goudbaren kopen? Dan genieten LBMA gecertificeerde goudbaren de voorkeur. Dankzij de LBMA weet je – in theorie – zeker dat het goudgehalte klopt. Als smelter kun je de LBMA accreditatie ontvangen en op de lijst van Good Delivery smelter staan. Producten van deze smelters zijn gemakkelijker wereldwijd verhandelbaar.

Het is wel belangrijk te vermelden dat goudbaren of andere producten van niet geaccrediteerde smelterijen eveneens – in theorie – goed zijn. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor een LBMA gecertificeerde baar, of producten van LBMA geaccrediteeerde smelterijen. Zo weet je zeker dat je veilig belegt in goud.

Als ik een goudbaar met LBMA certificaat koop, weet ik dan zeker dat deze echt is?’

Helaas is dat niet het geval. Ook goudbaren worden tegenwoordig nagemaakt. Een snelle zoektocht op een bekende Aziatische site brengt je al snel bij neppe goudbaren van bekende producenten. Wil je zeker zijn van je aankoop en met een gerust gevoel goud kopen? Dan kun je het beste beleggen in goud via officiële partijen. Ook op de goudmarkt is het bekende gezegde: ‘goedkoop is duurkoop’ van toepassing.

Umicore goudbaar informatie

Umicore goudbaar met certificaat uitleg
 1. Het unieke baarnummer op het certificaat komt overeen met het nummer op de goudbaar.
 2. De staaf wordt stevig beschermd door een transparante lijst in de verpakking.
 3. Het certificaat staat in voor de authenticiteit van de Umicore goudbaren en voor een veilige belegging.
 4. Umicore goudstaven zijn verkrijgbaar in maten van 1g-100g in een aantrekkelijke verpakking met certificaat.
 5. Hoogwaardige en robuuste verpakking, voor repen tot 1 ounce in bankkaartformaat, voor repen van 50 g en 100 g in een iets groter vierkant formaat.
 6. Goud en zilver voor onze Umicore staven van edelmetalen worden geleverd door wereldwijd erkende LBMA-gecertificeerde producenten.
 7. Het hologram is een optisch veiligheidskenmerk dat een hoge mate van bescherming tegen vervalsing garandeert.
 8. Deze goudstaven worden duurzaam geproduceerd in een eigen recyclingfaciliteit – de grootste ter wereld met behulp van edele metalen uit elektronisch schroot.

Beleggen in gouden munten

Zoals eerder vermeld is het ook mogelijk om te beleggen in gouden munten. Vaak is de keus voor munten of baren gestoeld op een persoonlijke voorkeur. Prijstechnisch is het vaak relevanter om een baar te kopen, maar bij sommige kleine porties kan een munt juist weer gunstiger geprijsd zijn.

Gouden munten kun je verdelen in twee groepen:

Deze gouden munten zijn bedoeld voor het beleggen in fysiek goud. Dergelijke gouden munten worden ieder jaar uitgebracht door diverse bekende en LBMA geaccrediteerde smelterijen. De standaard gouden beleggingsmunten wegen 1 troy ounce (31.1 gram). Tegenwoordig is het ook mogelijk om fractionele gouden beleggingsmunten te kopen (bijvoorbeeld 1/10 of 1/4 troy ounce). Oude betaalmunten van goud zoals de gouden tientjes of dukaten zijn van oudsher het muntgeld van een bepaald gebied. In Nederland betaalden we vroeger met Gouden en zilveren munten. Deze munten hebben soms verzameldwaarde. Dit oude muntgeld is heel populair onder de groep goudkopers die goedkoop willen beleggen in goud.

Beleggen in goud en opslag?

Als je goud koopt moet je dit ook opslaan. Thuis goud opslaan is goedkoop, maar brengt wel risico’s met zich mee. Een kluis huren bij de bank is inmiddels ook niet meer gebruikelijk is. Ga voor een veilige opslag naar een betrouwbare partij zoals De Nederlandse kluis. Voor een x bedrag huur je bij hen een kluis en kun je jouw waardevolle goud en zilver verzekerd en veilig extern opslaan.

Beleggen in goud en btw betalen?

Indien je beleggingsgoud koopt is het belangrijk dat je weet dat dit goudgele edelmetaal is vrijgesteld van btw. Je betaalt dus geen belasting bij aanschaf van beleggingsgoud. Bij aanschaf van sieraden of andere goudsoorten betaal je wel btw. Bij aanschaf van goudbaren of gouden munten betaal je bij Goudzaken dus geen btw. Alle door Goudzaken aangeboden gouden producten vallen onder de noemer beleggingsgoud, tenzij anders vermeld.

Beleggen in goud en vermogensbelasting

Is goud dan volledig vrijgesteld van belasting? Nee. Voor beleggingsgoud ben je verplicht vermogensbelasting te betalen. Goud valt onder je vermogen. Alles wat je aan goud bezit moet elk jaar worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Beleggingsgoud valt onder box 3. Afhankelijk van alle bezittingen betaal je over de totale waarde een x percentage.

Je betaalt dus geen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. De Belastingdienst hanteert een ‘fictief’ rendement. Hierbij gaan zij tot op heden uit van een rendement van 4% per jaar. De heffing op dit bedrag is 30%. Omgerekend komt dat dus neer op een vermogensbelasting van 1.2%. In Nederland betaal je dus belasting over je vermogen, in plaats van over je rendement.

Waar beleggen in goud?

Wil je beleggen in goud maar weet je nog niet waar je dit goed kunt doen? Online oriënteren is tegenwoordig zo gedaan. Online goud kopen en verkopen is tegenwoordig net zo gemakkelijk als het kopen van een boek bij Bol. Liever nog wat persoonlijke vragen stellen? Neem gerust contact op, het is begrijpelijk dat je vragen hebt over beleggen in goud.

Verzekerd transport voor goud

Als je goud koopt wil je dit uiteraard veilig en discreet thuis ontvangen. Bij Goudzaken vinden we het heel gewoon dat dit zogeheten ‘leverrisico’ voor onze rekening komt. Pakketten zijn verzekerd tot €50.000 per pakket. Je ontvangt jouw goud of zilver in een onopvallende doos, via een geselecteerde logistieke partij.

Deze partijen mogen uitsluitend op het opgegeven adres leveren. Natuurlijk wil je geen waardetransport voor de deur. Daarom zal het pakket (afhankelijk van de waarde) worden geleverd door PostNL, UPS of een Goudzaken koerier. Zo weet je zeker dat niemand in jouw omgeving enig idee heeft wat je ontvangt, zelfs de bezorger niet.

Goud verkopen (terugkoopgarantie)

kan ik mijn goud verkopen zodra ik dat wil? Ja, dat is onder normale omstandigheden altijd mogelijk via goudzakeninkoop.nl. Als handelaar in edelmetaal verdienen we zowel bij aankoop als bij het verkopen van goud of zilver een handelspremie. Als een handelaar niet terugkoopt, verliest hij daarmee een stuk omzet. Bij Goudzaken staan we achter de kwaliteit van de geleverde producten.

Wil je goud verkopen wat je bij ons hebt gekocht? Je krijgt onze terugkoopgarantie en bent daarmee zeker van de verkoop van jouw goudbaren en gouden munten. Verkopen kan ook op afstand (verzekerd transport).

Advies voor beleggen in goud

Op de website kun je veel informatie vinden over de aan- en verkoop van goud of zilver. Overweeg je om voor het eerst goud of zilver te kopen, en heb je behoefte aan meer informatie? Plan een persoonlijk adviesgesprek met onze edelmetaalhandelaar en stel direct al je vragen.

Bij Goudzaken ontvang je uitsluitend informatie over producten, processen en mogelijkheden in de fysieke edelmetaalmarkt. Informatie over het juiste moment om te kopen of verkopen – beleggingsadvies – geven wij niet. Steeds meer beleggers kiezen voor fysiek zilver. Benieuwd wat hun koopoverweging is?

Onze aanbevelingen

Zilveren Somalische Olifant 1 troy ounce munt 2024 voorkant

Zilveren Somalische Olifant 1 troy ounce munt 2024

 • 5 op voorraad
0 Beoordelingen

5 op voorraad

40,59
Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 733 reviews.