Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Goudprijs verwachting 2022

Men noemt goud altijd waardevast. De afgelopen periode (2020-2021) is de goudprijs allesbehalve stabiel gebleven. Juist in onrustige tijden profiteert goud als ‘stabiele’ factor. Een steeds groter publiek begint meer vertrouwen te stellen in goud, in plaats van de US dollar. De goudprijsverwachting 2022 is allesbehalve zeker. In deze post zetten we een aantal expert-verwachtingen op een rij.

Tot stand komen goudprijs 2022

Wereldwijd wordt dagelijks goud verhandeld. Daarom is de goudprijs 24 uur per dag in beweging. Deze spotprijs – goudkoers – komt tot stand door de handel in futures. Deze goudkoers heeft (bijna) niets met de daadwerkelijke transacties in fysiek goud te maken. Iedere future staat voor een grootte van 100 troy ounce goud (3.11 kg). Als de goudprijs 1 dollar daalt of stijgt, zorgt de goudfuture voor een winst of juist verlies van 100 dollar.

In papieren future markt kun je long of juist short gaan op goud. Als je een long positie inneemt gok je op de stijging van dit gele edelmetaal. Ga je short, dan speculeer je op een goudprijs daling. Op die manier kun je goud verkopen wat je feitelijk (nog) niet bezit. Bij beide opties kun je meer verliezen dan dat wat er als margin op de future wordt aangehouden. Het speculeren op de goudprijs verwachting is dus enkel weggelegd voor professionele beleggers.

Met een enkele future op goud speculeer je als belegger dus met €125.000. Op de Comex Future markt – USA – alleen al wordt gemiddeld per dag voor 150.000 aan goud futures ge- en verkocht. Dat is ongeveer evenveel als 15 miljoen troy ounce goud, of 20 miljard euro aan goudhandel (op papier). Dat is evenveel als 1/6e deel van het goud wat er ieder jaar uit de goudmijnen wordt gewonnen. Bedenk wel dat hierbij nog geen rekening is gehouden met de andere future markten!

Goudprijs verwachting 2022

Beleggen in goud 2022 (handelsplatformen)

Als particuliere belegger kun je vandaag de dag steeds makkelijker beleggen in papier goud. Via populaire handelsplatformen kun je speculeren op een stijgend of dalende goudprijs met speeders, turbo’s, warrants of andere derivaten. Bij deze manier van beleggen loop je niet het risico meer te verliezen dan je inleg. Toch is er sprake van een hoger risico door de hefboomwerking. Veel traditionele beleggers kiezen liever voor een klein gedeelte fysiek goud en zilver kopen.

Regelmatig hoor je geruchten over goudprijs manipulatie door de handel in goud futures (waardepapier). Als houder van een long positie heb je het recht op een fysieke levering van goud. Dit kun je in theorie iedere maand opeisen. Als je jouw future inlevert krijg je de bestelde goudbaren geleverd. De gebruikelijke goudbaren hiervoor zijn de 400 troy ounce baren (12.5kg).

Wist je dat je naast goud ook kunt beleggen in zilver? Je kunt bijvoorbeeldzilveren munten kopen of investeren in zilverbaren.

Historische goudprijs tot 2022

De in het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Toch kan het interessant zijn om de koersbewegingen van het verleden duidelijk voor ogen te hebben. Soms kunnen bepaalde koersbewegingen op korte termijn vrij extreem lijken, terwijl ze op een 50 jaar grafiek niets voorstellen. Om een duidelijke goudprijs verwachting 2022 te kunnen geven, doe je er goed aan deze grafiek tot je te nemen. Dan kun je wellicht beter inschatten of goud (ver)kopen op dit moment relevant is voor jou.

Goudprijs verwachting 2022 door ABN Amro

De ABN Amro gaf in 2021 een zeer positieve goudprijs verwachting voor eind 2021. Inmiddels hebben ze dit in het voorjaar van 2021 enigszins bijgetrokken. Voornamelijk de veranderingen van het beleid van de Federale Reserve en de verhoging van rente op Amerikaanse staatsobligaties zorgen voor een ‘negatieve’ verwachting van deze bank.

De gemiddelde goudprijs verwachting 2022 is 1600 US dollar per troy ounce in het vernieuwde rapport. In 2021 verwachtte de bank nog een gemiddelde goudprijs van 2050 dollar per troy ounce. Dat is een aanzienlijk verschil. Goudprijs verwachting 2022 per troy ounce (in US dollars) per kwartaal:

  • Q1 : 1675 dollar
  • Q2 : 1625 dollar
  • Q3 : 1575 dollar
  • Q4 : 1525 dollar

Goudprijs verwachting 2022 door Goldman Sachs

De goudprijs verwachting voor 2022 is ook door Goldman Sachs aangepast. De bank had een oorspronkelijke goudprijs verwachting 2022 van 2300 US dollar per troy ounce. Inmiddels is de goudprijs verwachting van 2022 bijgesteld naar 2000 dollar per troy ounce. Dat is interessant, aangezien dit ongeveer de oude prijsverwachting van de ABN Amro was. De huidige goudprijs laat zien dat we nog ruim 11% onder deze goudprijs verwachting voor 2022 staan. Een troy ounce goud kan dus (volgens Goldman Sachs) nog 209 US dollar meer waard worden in de aankomende periode. Beleggers in gouden munten en goudbaren zouden met deze verwachting goed uitkomen.

Goudprijs verwachting 2022 door Bank of America

Merrill Lynch van de Bank of America heeft aangegeven dat de goudprijs van begin 2022 ongeveer 3000 US dollar per troy ounce waard zal zijn. Ook andere edelmetalen gaan volgens haar profiteren. Michael Widmer (analist bij Bank of America) schreef:

De gelijktijdige winst van basis- en edelmetalen heeft bij beleggers zorgen gewekt over hoe fundamenteel de rally wordt ondersteund: goud wordt meestal gezien als een anticyclische grondstof, terwijl koper vaak wordt gezien als gekoppeld aan de sterkte van de conjunctuurcyclus’. Hoewel de noteringen van de verschillende gedolven grondstoffen inderdaad in fasen kunnen uiteenlopen, zijn de prijzen sinds 1990 meer dan de helft van de tijd in dezelfde richting gestegen. De huidige macro-economische achtergrond van een ruim monetair en ruim fiscaal beleid versterkt die dynamiek, dus we zijn van mening dat de recente rally’s gerechtvaardigd zijn. We verwachten dat goud de komende 18 maanden $ 3.000 / oz zal bereiken. Een deel van de vraag van investeerders naar harde activa zou ook moeten doorwerken in zilver.

Gecorrigeerd voor inflatie blijft de prijs echter ver onder de piek van 1979 van bijna het equivalent van $ 2.500, die werd getroffen toen de Sovjet-Unie Afghanistan binnenviel. Regelmatig vernemen we dat men goud duur vindt, terwijl dit in historisch perspectief zeker niet het geval is.

Goud is waardevol.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 826 reviews.