De euro en dollar zullen op termijn het veld verlaten. Waarom ik daar zo zeker van ben? De geschiedenis toonde aan dat fiat geld tot op heden nog geen succes is geweest op lange termijn. Dit heeft alles te maken met de werking van het geldsysteem. Het is een vicieuze cirkel waarin de geldhoeveelheid alleen maar kan toenemen, in steeds forsere mate. Lees je in of bekijk de video!
Definitie fiat geld
Fiat geld is geld dat zijn waarde niet ontleent aan de materie waaruit het gemaakt is (intrinsieke waarde zoals bij gouden en zilveren munten), maar aan het vertrouwen (Fiduciair in het latijn) dat er goederen en diensten mee gekocht kunnen worden.
“Al deze stukjes papier worden met evenveel plechtigheid en gezag uitgegeven alsof ze van puur goud of zilver waren … en inderdaad neemt iedereen ze gemakkelijk aan, want waar een persoon ook heen gaat in de gebieden van de Grote Kaan, hij zal deze stukjes papier vinden. huidige, en zal in staat zijn om alle verkopen en aankopen van goederen door middel van deze af te handelen, net zo goed als wanneer het munten van puur goud waren.” – Marco Polo, The Travels of Marco Polo (13th Century AD)
Voor- en nadelen fiat geld
Fiat geld zorgt voor een grote flexibiliteit bij de overheid om geld uit te geven. Dit kan omdat men tegen geringe kosten meer of minder geld in omloop kan brengen. Het meest belangrijke voordeel van fiatgeld is daarmee tevens het grooste bezwaar; Het geeft de overheid de mogelijkheid om ongelimiteerd geld bij te maken.
Als de staat te veel geld schept, dan kan dit leiden tot inflatie of zelfs hyperinflatie. In de afgelopen honderd jaar dat er in meer of mindere mate met fiduciair geld wordt gewerkt heeft er wereldwijd een aanzienlijke geldontwaarding plaatsgevonden, terwijl in voorgaande eeuwen het prijsniveau nagenoeg stabiel was (met dank aan de goudstandaard). Uitzondering hierop waren de periodes van oorlog en plotselinge verhogingen van de goudvoorraden.


Fiat geld als nieuwe standaard
Sinds 15 augustus 1971 draait de wereld voor het eerst op een wereldwijde standaard voor het wisselen van fiat-valuta. Al 50 jaar wordt het financiële systeem van de wereld grotendeels ondersteund door schuldinstrumenten zoals obligaties en olie aankopen met handelsovereenkomsten in Amerikaanse dollars.
Mensen hebben in de afgelopen 1000 jaar verschillende fiat-valuta’s zien komen en gaan. Zo kennen de meeste Nederlanders nog de gulden en gebruiken we op dit moment de euro. In China is dit concept van fiat geld voor het eerst met succes als ruilmiddel geïntroduceerd.
Video over falend geldsysteem
In deze 15 minuten durende video ga ik in op de werking van het geldsysteem. Deze video is de eerste aflevering van Geld & Goudzaken op Youtube. Niets missen omtrent geld en edelmetaal? Abonneer je dan op het kanaal van Goudzaken. Ook voor unboxings & veelgestelde vragen over goud en zilver.
(Start video door op de afbeelding te drukken)
Onderzoek naar 775 fiat geldsystemen
Een historische studie naar 775 verschillende fiat valuta’s, gedaan door DollarDaze.org, stelde dat er geen bewijs is van een enkele fiat geldsoort die effectief zijn waarde heeft behouden op de lange termijn (100 jaar of meer). Uit hun studie bleek dat 20% van de onderzochte fiat-valuta’s mislukten door hyperinflatie, 21% ging failliet door oorlog, 12% werd ingetrokken door onafhankelijkheid, 24% werd “monetair hervormd” en 23% is nog steeds in omloop en nadert naar alle waarschijnlijkheid één van de eerder genoemde scenario’s.
Deze uitgebreide studie toonde ook aan dat de gemiddelde levensverwachting voor een fiat-valuta 27 jaar is, met de kortste levensduur van slechts 1 maand. Van het oude Rome tot het hedendaagse Venezuela, de geschiedenis staat vol met voorbeelden van slecht beheerde fiat-geldsystemen die eindigen in een brede crisis.
Zilver en goud muntgeld
Voorheen was geld gekoppeld aan goud of zilver. Deze goud- of zilverstandaard zorgde er voor dat een overheid nooit teveel geld kon creëren. Voordat deze standaarden gewoon werden, kenden we het gewone goud en zilveren muntgeld. In 1933 is het laatste gouden (gulden) tientje geslagen. Deze gouden munt bevat 6.05 gram fijngoud. Ongeacht de waarde die men in guldens aan deze munt hing, was voornamelijk de waarde van het goud een zekerheid voor jou als particulier.
Inmiddels is het niet meer mogelijk om goud te verkrijgen via de banken, terwijl zij dit zelf wel als reserve aanhouden. De Nederlandse Bank bewaart 600 ton goud als appeltje voor de dorst. Waarom zou de bank dit wel doen, en jij niet? Bekijk de mogelijkheden om zelf goud of zilver aan te schaffen.