Actuele goudprijs

Volg hier de actuele prijs van goud. Naast de actuele goudprijs kun je ook de historische goudkoers bekijken. Hoe bewoog de goudprijs in het verleden? Bekijk onze live goudkoers grafiek hieronder. Check ook onze zilverprijs grafiek en platinaprijs grafiek.

[metal_chart metal=”gold”]

 

Gouden Maple Leaf munt 1 gram kopen

Gouden munten

Online fysiek zilveren munten kopen

Zilveren munten

Umicore goudbaar 20 gram

Goudbaren

Zilverbaren

Wat is de goudprijs vandaag?

De dagprijs van goud kan enorm uiteenlopen. De goudprijs is continu in beweging en verandert iedere seconde. Deze goudprijs die doorlopend verandert noemen wij ook wel de goudspot of goud spotprijs. Dat is de goudprijs van dit moment. 

Naast de spotprijs van goud, die tot stand komt op de beurs, stelt de London Bullion Market Association iedere dag twee keer de dagfix van goud vast. Deze vastgestelde goudprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod op de verschillende wereldwijde goudmarkten. De prijzen van de goudbaren en gouden munten van Goudzaken zijn gebaseerd op de spotprijs. Dat is de prijs van goud van dit moment. Wij wijzigen onze prijzen van goud iedere 5 minuten. 

Hoe komt de goudprijs tot stand?

Je kunt stellen dat de goudprijs tot stand komt op basis van vraag en aanbod. Als men goud wilt kopen, is een prijsverhoging bij de verkopers een logisch gevolg bij schaarste. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Zodra verkopers veel goud aanbieden zal de prijs bij een constante hoeveelheid kopers dalen. De spotprijs van goud kan natuurlijk worden beïnvloed door vele inputs die de vergelijking tussen vraag en aanbod beïnvloeden.

De goudkoers komt tot stand op de termijnmarkt. Dit is de plek waar handelaren termijncontracten goud verhandelen. Deze markt is op maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend. Daarnaast wordt er twee keer per dag een referentieprijs voor goud vastgelegd door de London Bullion Market Association. Dit wordt ook wel de goud fixing genoemd. Voorheen werd dit gedaan door een kleine groep goudbanken. Zij kwamen dagelijks bijeen om de aan- en verkooporders door te geven bij een voorgestelde goudprijs. Dit werkt exact hetzelfde voor de zilverprijs en platinaprijs.

Prijsverschil van munten en baren goud

Als je de goudprijs terugrekent naar bijvoorbeeld 10 gram goud zul je zien dat deze actuele goudprijs verschilt ten opzichte van de 10 gram goudbaar. Dat heeft alles te maken met de overhead op fysiek goud, zilver of platina. Eimke Jansen, edelmetaalhandelaar bij Goudzaken legt uit ↓.

Waarom kost goud of zilver meer dan de koers
Goudzaken thumbnail

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart