Twijfel je over de echtheid van je goud? Of wil je gewoon het zekere voor het onzekere nemen? dan kun je je goud testen. Er zijn verschillende manieren om dat te (laten) doen. Wij van Goudzaken nemen je mee in een aantal van deze methoden.
Publicatiedatum: 21 april 2023
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Afhankelijk van de beschikbare middelen en het niveau van nauwkeurigheid dat vereist is, kun je de methode van goud testen bepalen. Het is belangrijk om te vermelden dat sommige van deze methoden niet 100% nauwkeurig zijn en dat het altijd het beste is om goud te laten testen door een professional als er enige twijfel bestaat over de echtheid ervan.
Er zijn dus verschillende manieren om goud te testen:
De zuurtest is een veelgebruikte methode om de zuiverheid van goud te testen. Er worden zuren van verschillende sterktes gebruikt, die reageren met de metalen die het goud kunnen verontreinigen en zo een kleurverandering veroorzaken.
Het goud wordt bekrast op een steen en een druppel zuur wordt op het goud geplaatst om de reactie te observeren. Deze test vereist echter enige kennis en ervaring om nauwkeurige resultaten te verkrijgen. Maar je kan de zuurtest ook zelf thuis uitvoeren (daar vertellen we je verderop meer over).
Goud is niet-magnetisch. Een magnetische test kan dus helpen om nepgoud te identificeren. Houd een magneet tegen het goud; als het goud magnetisch is, is het niet echt.
Goud heeft een hoge dichtheid en kan worden gebruikt om de zuiverheid van het goud te testen. Dit kan worden gedaan door het gewicht van het goud te meten en vervolgens het volume te meten door het onder te dompelen in water.
Het verschil in gewicht is de dichtheid van het goud. Deze hoort 19,3 g/cm3 te zijn. Een kubieke centimeter goud heeft namelijk een massa van 19,3 gram.
Een elektronische tester kan worden gebruikt om de zuiverheid van het goud te meten door het geleidingsvermogen te meten. Dit is een zeer nauwkeurige methode, maar kan duur zijn om aan te schaffen.
Je kan ook zelf goud testen, gewoon thuis. Je hebt hier geen speciale machines voor nodig. Er zijn wederom verschillende manieren om zelf goud te testen. We bespreken er twee: de zuurtest en goud testen met azijn.
Voor deze methode geen dure en speciale machines dus. Wat je wel nodig hebt, is het volgende:
Goud testen met behulp van een toetssteen gebeurt al honderden jaren. De toetssteen moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen (hard, bestand tegen toetswater, mat zwart van kleur, glad oppervlak – niet poreus).
Toetswater, ook wel koningswater genoemd, is niets anders dan een testvloeistof dat je tijdens het goud testen nodig hebt om het karaat goud te bepalen. De vloeistof bestaan onder andere uit salpeterzuur. Voor het goud testen heb je verschillende flesjes toetswater nodig, omdat de verschillende karaten niet met één universele vloeistof aan te tonen zijn.
Zelf goud testen begin je met een visuele inspectie van het goud. Zoek naar getallen die aan kunnen duiden of het goud echt is.
Vervolgens ga je aan de slag met de toetssteen. Je maakt met een onopvallende kant van het goud een duidelijke streep op de steen. Hier druppel je een kleine hoeveelheid toetswater op van het laagste karaat. Als er geen reactie plaatsvindt, heb je te maken met goud van een hoger karaat. Lost het goud op? Dan heb je helaas te maken met nep goud.
Indien er geen reactie heeft plaatsgevonden, ga je door met testen. Je wil immers weten met hoeveel karaat goud je te maken hebt. Schuif daarom een toetswater karaat op naar boven en test het met 14 karaat toetswater. Vindt er weer geen reactie plaats? Schuif dan weer een flesje toetswater op net zolang tot het goud verdwijnt.
Want op het moment dat het goud verdwijnt, heb je te maken met een lager karaat goud. Je kan er dan vanuit gaan dat je goud een karaat heeft van de laatst geteste karaat testvloeistof waarbij er geen reactie plaatsvond.
De volgende mogelijkheid om goud te testen op echtheid is de azijn-methode. Deze is een stuk eenvoudiger dan de zuurtest en de kans is groot dat je de benodigdheden al in huis hebt. Het enige wat je nodig hebt, is namelijk witte azijn en een druppelaar.
Breng met de druppelaar wat witte azijn aan op het oppervlakte en kijk of de kleur verandert. Als de druppels de kleur van het metaal veranderen, is het geen puur goud. Als de kleur hetzelfde blijft, is het puur goud.
Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken
Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?
Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).
Lees verder
De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken?
Lees verder
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder