Als gevolg van het gelijk houden van de rente door de FED en een tegenvallend werkloosheid cijfer, openen aandelen beurzen wereldwijd flink in de rode cijfers. Na een forse daling op de Japanse aandelenbeurs, zien we ook op veel andere werelddelen flinke verliezen.
Slechtste dag voor Japan sinds 1987
De Japanse aandelenmarkt heeft een zware klap gekregen. Afgelopen vrijdag sloot de Nikkei-index in Tokio met een daling van meer dan 12 procent, wat het grootste verlies is sinds de beurscrash van 1987. Ook vandaag gaat de aandelenmarkt in Japan fors omlaag. Japan kampt al geruime tijd met financiële problemen. Om paniek te voorkomen, is de handel op de beurs verschillende keren stilgelegd. Vooral bedrijven die veel exporteren, worden hard getroffen door de stijging van de Japanse yen.
Wereldwijd openen beurzen vandaag met rode cijfers. Is er een correctie begonnen? Het lijkt erop dat de markt zich zorgen maakt over het rentebeleid van de FED. Ondanks de hoge werkloosheidscijfers kondigde de FED afgelopen week aan de rente op het hoge niveau van 5,5% te handhaven.
Rentebesluit FED
Vrees voor recessie
De markt vreest dat de renteverlagingen van de FED in de Verenigde Staten te laat komen. Wereldwijd wordt er wantrouwen uitgesproken richting de FED. Volgens velen is de enige oplossing om een pijnlijke recessie te verzachten, het verlagen van de rente. Maar is het niet al te laat? Een renteverlaging kan de inflatie opnieuw aanwakkeren, wat zou leiden tot stijgende prijzen. Dit zou problematisch zijn voor een groot deel van de Amerikaanse huishoudens, die al onder grote financiële druk staan door de hoge inflatie van de afgelopen twee jaar.
Desondanks kan een renteverlaging in september, oktober en/of november niet uitblijven. Er is paniek op de beurzen, en een rentebesluit is dringend nodig. Het verlagen van de rente lijkt de voornaamste manier om de impact van een harde landing te verzachten.
Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Bank of England (BOE) hebben hun rentes al verlaagd. Het is ongebruikelijk dat deze banken eerder tot renteverlagingen overgaan dan de FED, die doorgaans als de belangrijkste centrale bank wordt beschouwd. Dit is dus al een belangrijk teken aan de wand. Niet alleen bedrijven, maar ook overheden hebben te maken met hoge schulden die alleen houdbaar zijn met lagere rentetarieven. Denk bijvoorbeeld aan het o zo florerende Griekenland.
Sommige analisten denken dat een renteverlaging van 0,5% door de FED aanstaande is, in plaats van een gematigd 0,25%.
Hoge rente, hoge goudprijs
De afgelopen tijd heeft de goudprijs zowel in euro’s als in dollars verschillende records gebroken, ondanks de stijgende rentetarieven van centrale banken wereldwijd. Dit komt waarschijnlijk door de aanhoudende inflatie en de toenemende onrust in de wereld. Over de hele wereld nemen de politieke spanningen toe, waardoor de markt veiligheid zoekt in goud.
Nu lijkt het erop dat de rente verlaagd moet worden om een harde landing in de economie te voorkomen. Wanneer de rente daalt, neemt de inflatie vaak toe. Omdat goud zijn waarde behoudt, stijgt de goudprijs doorgaans bij meer geldcreatie.
Gezien de politieke spanningen over de wereld, de rode cijfers op de beurzen en zeer waarschijnlijke renteverlagingen is het wijs om over de prijs van goud na te denken. Wat denk jij dat goud gaat doen als al deze factoren een prominente rol spelen?
Logischerwijs zeg je dan dat de goudprijs moet stijgen. Toch is het gebruikelijk dat goud in eerste instantie ook daalt, evenals bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Dat komt omdat beleggers vaak hun verliezen op de beurs compenseren met hun goudpotje. Als de compensatie is geweest, kijkt men later pas weer naar goud. Zo ging de goudprijs rond 2008 ook eerst wat naar beneden, om vervolgens in de jaren daarna flink te stijgen.