Na de moord op leiders van Hamas en Hezbollah is de kans op een oorlog in het Midden-Oosten aanzienlijk toegenomen. Woensdag werd de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, vermoord in Teheran, terwijl bijna tegelijkertijd Fuad Shukr, de tweede man van Hezbollah, in Beiroet omkwam bij een gerichte Israëlische luchtaanval. Waar de beurs afgelopen vrijdag en vandaag in diep rood staat, stijgt het aandeel van Lockheed Martin van 468 us dollar naar 548 us dollar. Een voorteken? Beleggers dekken zich in.
Het Midden-Oosten staat op de rand van een openlijk conflict. De Verenigde Staten hebben schepen en vliegtuigen naar Israël gestuurd en roepen hun burgers op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten. Ondertussen hebben de Britten extra personeel naar Libanon gestuurd om te helpen bij mogelijke evacuaties.
Iran heeft gedreigd met zware vergeldingsacties tegen Israël, maar de aard van die strafmaatregelen is nog onduidelijk. Er is hoop dat Iran geen openlijke oorlog zal ontketenen en in plaats daarvan zal reageren zoals in april. Toen lanceerde Iran ruim 300 raketten en drones op Israël als vergelding voor een Israëlische aanval op het Iraanse ambassadecomplex in Damascus. Deze aanval werd vooraf aangekondigd, waardoor het Israëlische Iron Dome-systeem, met steun van Amerikaanse vliegtuigen, bijna alle projectielen wisten te onderscheppen. Destijds bleef het bij dat eenmalige Iraanse antwoord.
Grotere dreiging dan in april
De dreiging lijkt deze keer aanzienlijk groter door alle voorbereidingen en dringende waarschuwingen. De Verenigde Staten kondigden vrijdag aan dat ze oorlogsschepen en tientallen gevechtsvliegtuigen naar Israël zullen sturen om raketten te onderscheppen. Daarnaast is ook verkeer van Russische vliegtuigen van en naar Iran waargenomen.
Hoewel de spanningen toenemen, probeert men de situatie niet onnodig te laten escaleren. De VS sturen zo snel mogelijk extra troepen en materieel, maar moeten ervoor zorgen dat ze niet zodanig veel sturen dat Hezbollah en Iran daardoor extra nerveus worden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie benadrukt daarom dat alle extra steun ‘defensief van aard’ is.
Iran wacht vooralsnog af, maar Hezbollah heeft in de nacht van zaterdag op zondag al tientallen raketten afgevuurd op de Israëlische stad Beil Hillel. Het is onduidelijk of deze aanval een voorbode is van wat nog komt. De raketaanval was vergelijkbaar met wat Hezbollah vaker doet in het grensgebied. Zondag waren er geen meldingen van schade. Op sociale media verschenen beelden waarop te zien was dat het Israëlische luchtverdedigingssysteem raketten onderschepte.
Oproep om Libanon te verlaten
Waarschuwingen om Libanon te vermijden zijn niet nieuw, maar de dringende toon van de recente oproepen wijst op een ernstige dreiging. Al geruime tijd geldt er een negatief reisadvies voor Libanon. De Amerikaanse ambassade roept nu echter Amerikanen in Libanon op om onmiddellijk te vertrekken en adviseert hen om met elke beschikbare vlucht naar welk land dan ook te vliegen. Alles is goed, zolang ze maar weg zijn uit Libanon.
Degenen die niet willen vertrekken, wordt aangeraden om een noodplan te maken en voldoende voorraden in een versterkte ruimte op te slaan om daar langere tijd te kunnen overleven. Ook het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk, Italië, Canada, en Jordanië hebben hun burgers opgeroepen om Libanon zo snel mogelijk te verlaten.
Vertrekken wordt echter steeds moeilijker. Libanon heeft maar één internationaal vliegveld, in Beiroet, en het aantal vluchten naar het buitenland neemt af. The Guardian citeert een westerse ambassadeur die zegt dat 70 procent van de luchtvaartmaatschappijen die normaal naar Beiroet vliegen hun vluchten al hebben geannuleerd. Ook vluchten naar Israël vanuit verschillende landen worden geannuleerd of uitgesteld.
Oorlog en de goudprijs
Israel-correspondent David de Jong zegt maandagochtend bij BNR dat de aanvallen van Iran naar verwachting binnen 24 en 48 uur beginnen. De spanningen lopen hoe dan ook flink op in het Midden-Oosten. Het zijn bijzondere en misschien soms wel angstige ontwikkelingen. Dat vind ik persoonlijk wel in ieder geval.
Waarom dit bericht wordt gedeeld in de marktupdate? Geopolitieke spanningen hebben invloed op de goudprijs. Op de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, steeg de goudprijs met maar liefst 13% in één dag. Als edelmetaal bezitter kan het relevant zijn om juist nu extra aandachtig de koersen te volgen. Zeker ook wanneer er een conflict van deze omvang lijkt te ontketenen.