Oud-president FED komt terug op uitspraak over inflatie

Afgelopen week deed de oud-president van de Federal Reserve (FED) een opvallende uitspraak. Janet Yellen komt terug op haar uitspraak uit 2021 over inflatie. Ze geeft aan dat ze fout zat en op dat moment niet alles in de economie begreep. Yellen speelde, als oud-president van de FED, een belangrijke rol in het monetair beleid van Amerika op dat moment. 

Publicatiedatum: 13 juni 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

FED maakte inschattingsfouten aldus Yellen

De oud-president van de FED schoof aan bij CNN Business en kwam daar terug op haar uitspraken over inflatie uit 2021. Yellen zei destijds: “It’s a small risk and I think that it’s managable” en “I don’t anticipate that inflation is going to be a problem, but it’s something we are watching very carefully”.

Yellen werd gevraagd of ze denkt dat haar beleid ervoor heeft gezorgd dat de inflatie nu op dit hoogtepunt is. De oud-president van de FED reageert: “I think I was wrong about the path that inflation would take. The boosted energy & food prices and the supply bottlenecks have affected our economy badly that I, at the time, didn’t fully understand”. In haar antwoord geeft ze mijns inziens een politiek verantwoord (in)direct antwoord.

Ze zegt hier namelijk dat er monetair beleid is gemaakt, terwijl Yellen de economie niet volledig begreep op dat moment. Het lijkt mij dat je van iemand in haar positie op zijn minst mag verwachten dat zij begrijpt wat er speelt op economisch vlak, en hoe daarop te anticiperen. Want als ze toentertijd wel had begrepen hoe de vork in de steel zat, zou haar beleid er dan niet heel anders uit hebben gezien?

Het beleid van de FED

De FED heeft in de afgelopen periode systematisch obligaties opgekocht. Hierin is de aanpak van de FED en ECB dus nagenoeg gelijk. Door dit beleid vloeit er veel geld de economie in. Door deze aanpak is de inflatie naar een absoluut hoogtepunt (tot nog toe) gestegen. Veel monetair economen maken zich zorgen. Zeker ook omdat het bedwingen van de inflatie met de huidige omstandigheden nagenoeg onmogelijk lijkt.

De Federale Reserve heeft al wel laten weten dat zij de rente stapsgewijs gaan verhogen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat men minder leent. Deze renteverhoging is voor het eerst in 22 jaar zo stevig.

Inflatieverwachtingen korte termijn

In de media zien wij in de afgelopen maanden een steeds grotere interesse voor onderwerpen als inflatie en rentestanden. Evenals Yellen zijn er meer en meer partijen die iets vinden over de huidige gang van zaken. Dit komt uiteraard door de stijgende prijzen en een groeiende groep consumenten en bedrijven die het moeilijk vinden om rond te komen. Inflatie is vanaf heden niet meer een saai woord wat wij ergens in de economieboeken voorbij zagen komen. Het is een probleem van vandaag de dag.

Hoe de aankomende maanden er uit komen te zien is nog maar zeer de vraag. Gezien de uitspraken van Yellen vermoed ik dat het niet beter zal worden op de korte termijn. Het is maar de vraag of de huidige beleidsmakers wel weten hoe ze dit inflatieprobleem gaan oplossen. Omdat het erop lijkt dat we 2 kwartalen van economische krimp gaan krijgen, spreken we inmiddels bijna officieel van een recessie. In 2020 werd de recessie opgelost met het opendraaien van de geldkraan. Het mag duidelijk zijn dat dat deze keer absoluut niet kan.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart