Is investeren in platina een goed idee?

Goud en zilver kennen we allemaal, maar platina? Sinds 2022 kun je bij Goudzaken ook terecht voor fysiek platina in munt- en baarvorm. Maar is investeren in platina een goed idee?

In dit artikel geven we meer informatie omtrent het waarom. Want waarom zou je platina kopen in plaats van goud of zilver?

Publicatiedatum: 27 augustus 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Algemene informatie platina

Platina is enorm populair geworden onder beleggers. Maar wat is platina precies? Waar wordt het gemijnd en wat maakt het zo geliefd? Mensen hebben al duizenden jaren goud en zilver gedolven. Dat is bij platina wel anders. Dankzij het hogere kookpunt en het feit dat het zelden in zijn natuurlijke vorm voorkomt, werd platina pas in 1735 ontdekt.

Het grootste deel van het platina ter wereld komt uit mijnen in het noorden van Zuid-Afrika. Extractie is een grote uitdaging. Platina wordt zelden op zichzelf gevonden. Meestal wordt het ontdekt in combinatie met andere onedele metalen zoals nikkel, koper en chroom.

Wat voor metaalsoort is platinum

Vaak hebben wij het in Nederland over platina. Officieel hoor je dit edelmetaal platinum te noemen. Platina heeft een zilveren uitstraling . Als je een zilveren munt naast een platina munt houdt, valt het voornamelijk op dat platina doffer is dan zilver. Iedere edelsmid zal getuigen dat platina extreem moeilijk te verwerken is. Hoewel juweliers de kneedbaarheid waarderen, is het ook buigzaam, stijf, compact en extreem onreactief.

Waarom platina kopen?

Waarom zou je investeren in platina? Argument nummer 1 blijft toch wel de natuurlijke schaarste. Platina is een factor 20 schaarser dan goud.  Daarnaast staat platina ver onder de historische hoogtepunten van de koersprijs. In 2008 stond de platinaprijs op 67.000 dollar per kilo platina. Op het moment van schrijven staat de prijs van een kilo platina in Amerikaanse dollars op slechts 27.791. Dat is ruim 50% onder de all-time-high van platina.

Voor 2008 was platina duurder dan goud. Inmiddels is goud duurder dan platina. Zou je op dezelfde manier redeneren als bij de goud/zilverratio, dan zou de platina/goudratio een duidelijk signaal afgeven.

Platina munten of baren kopen?

Platina wordt evenals zilver gezien als industrieel metaal. Daarom wordt over fysiek platina btw betaald. Wil je btw vrij zilver of platina kopen? Lees dan hier verder. Als je fysiek platina wilt kopen in Nederland, kan dat bij Goudzaken. Wij leveren platina munten van 1/10 troy ounce of 1 troy ounce. Deze platina munten vallen in een gunstige btw categorie en zijn daarom interessant voor particuliere beleggers.

Wil je liever zakelijk fysiek platina kopen? Neem dan contact op voor de levering van platinabaren. Wij leveren enkel 100 gram baren van puur platina (99,95%).

 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart