Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Btw vrij zilver kopen

Goud is vrijgesteld van btw. Fysiek zilver is normaliter niet vrijgesteld van btw. Wil je btw vrij zilver kopen? Beleggers in edelmetaal kiezen daarom sneller voor fysiek goud met btw vrijstelling. Wil je zilver kopen zonder btw te betalen? Dan doe je er goed aan om je in te lezen via dit artikel over btw vrijstelling op zilver.

Heb je naderhand vragen? Wij van Goudzaken helpen je graag bij btw vragen over zilver.

Zonder btw beleggen in zilver

Steeds meer beleggers richten hun pijlen op zilver. Wil je zilver kopen? Dan ontdek je al snel dat dit glanzende edelmetaal is belast met btw. Toch zijn er manieren om zilver aan te kopen met minder, of zelfs zonder btw. In dit artikel kijken we naar de verschillende mogelijkheden om btw vrij zilver te bemachtigen. Ook kijken we naar de alternatieven.

Belasting betalen wij in Nederland al genoeg. Daarom is btw vrij zilver kopen een goede manier om zo goedkoop mogelijk in zilver te beleggen. De goud-zilverratio is een belangrijke indicator voor beleggers. Wil je zilver kopen zonder btw? Houdt dan ook zeker deze ratio in de gaten. Let wel, deze ratio houdt geen rekening met btw op zilver.

Btw vrij zilver

Beleggen zonder btw te betalen op zilver? Zilver koop je zonder btw op twee verschillende manieren. De eerste mogelijkheid is het aankopen van papierzilver. Zilver kopen via een broker in de vorm van CFD’s, ETF’s, opties en aandelen is niet belast met btw. Dat komt omdat je niet daadwerkelijk zilver koopt, maar een koersgerelateerd beleggingsproduct. Deze btw vrije zilveren beleggingen zijn zeker op de korte termijn een relevante mogelijkheid.

De tweede optie is zilver zonder btw via een douane entrepot. Wil je fysiek zilver kopen zonder btw? Dan koop je het best btw vrij zilver in combinatie met opslag in een douane entrepot. Belangrijk: de opslag moet in Europa zijn. Omdat een douane entrepot wordt gezien als niemandsland, hoef je geen btw te betalen zolang het daar ligt. Uiteraard betaal je geen btw, maar wel opslagkosten. Het is de vraag of dit op lange termijn tegen elkaar opweegt. Wil je jouw btw vrije fysieke zilver uit het entrepot alsnog laten uitleveren? Dan betaal je productiekosten en btw achteraf.

Btw-vrij-zilver-kopen-in-Nederland-of-Belgie

Btw vrije zilveren munten

Regelmatig horen wij klanten zeggen dat zilveren munten btw vrij zijn. Dat is niet het geval. Zilveren munten kunnen nooit btw vrij verhandeld worden (op intracommunautaire levering na dan). Moeilijk woord, mag je gelijk weer vergeten. Btw vrije munten van zilver zijn in Nederland en België niet beschikbaar. Zilveren munten vallen onder de btw marge regel. Omdat je geen btw ziet op de factuur is dat verwarrend. Wij mogen bij facturen geen btw vermelden op zilveren munten. Dat is onderdeel van de btw marge regel.

Hoe werkt de btw marge regel? Dat kan ik het beste uitleggen via een voorbeeld. Wij kopen bijvoorbeeld een zilveren munt in voor €24,50. Deze munt willen wij verkopen met winst. Daarom verkopen wij de munt voor €25,-. We hebben dan een verschil tussen in- en verkoop van €0,50 per munt. Over deze €0,50 betalen wij 21% btw. Verhoudingsgewijs betaal je dan bijna geen btw op zilver. Omdat je nooit weet hoeveel btw je over margegoederen betaalt, mag dit niet worden vermeld op de factuur. Btw vrij zilveren munten bestaan dus niet.

Zilverbaren vrijgesteld van btw?

Btw vrij zilver kopen in baarvorm? Op zilverbaren zit 21% btw. Zilverbaren zijn niet vrijgesteld van btw. Koop je zakelijk fysiek zilver? Dan kun je de btw meestal terugvorderen. Neem hiervoor contact op met je boekhouder of accountant. Zilverbaren zijn dus voornamelijk interessant als je relatief goedkoop zilver wilt kopen met bijvoorbeeld een spaar bv of holding. Een uitzondering op zilverbaren met 21% btw zijn de zilveren muntbaren. Zilveren muntbaren zijn zilverbaren met een nominale waarde. Omdat deze muntbaren van zilver een nominale waarde hebben vallen ze in een gunstige btw categorie.  Doorgaans koop je betere troy ounce munten dan een muntbaar. Om praktische redenen zoals opslag en volume van producten kan een muntbaar uitkomst bieden.

Waarom btw vrij zilver kopen?

Goud is vrijgesteld van btw. Waarom zou je dan fysiek zilver kopen en btw betalen? Daarvoor zijn diverse redenen. Zo is de paper to silver ratio op het moment van schrijven 402 op 1. Dat betekent dat er op papier 402 x zoveel zilver wordt verhandeld dan er daadwerkelijk fysiek is. Daarnaast is de goud-zilverratio een belangrijke indicator voor beleggers. Deze staat op het moment van schrijven op 91. Dat lijkt te wijzen op een onderwaardering van zilver ten opzichte van goud.

Kies je voor ultieme zekerheid? Dan koop je doorgaans het beste fysiek zilver van bekende producenten zoals de zilverbaren van Umicore of de zilveren munten van officiële munthuizen. Denk hierbij aan de muntsoorten Maple Leaf, Philharmoniker en Britannia.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 843 reviews.