Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Gouden tientje kopen

Scroll voor meer

Scroll voor meer

Goud kopen

Gouden tientje kopen

Gouden tientje kopen bij een betrouwbare leverancier? Bestel gemakkelijk en veilig jouw gouden tientjes online bij Goudzaken. De populaire tientjes koop je voor de actuele goudprijs inclusief een kleine handelspremie. Omdat gouden tientjes niet meer worden geproduceerd ontvang je een 10 gulden munt van verschillende jaartallen als je online koopt.

Deze gouden munten zijn niet op jaartal te bestellen zoals veel andere gouden beleggingsmunten. De levertijd van gouden tientjes kan soms wat langer duren dan gebruikelijk. Vaak kun je reguliere goudbaren kopen of gouden munten kopen direct uit voorraad. Een gouden tientje is voordeliger dan kleine coupures. Wil je 1 gram goud kopen? Dan doe je er goed aan om voor een gouden tientje door te sparen. Wil je 1 kilo goud kopen? Dan zijn gouden tientjes relatief onvoordelig. Belangrijk om de prijs per gram te vergelijken van gouden tientjes met bijvoorbeeld Umicore goud.

Nederlands gouden tientje video
Goudzaken thumbnail
9.8

‘Goudeerlijke zaak’

Op basis van meer dan 300 beoordelingen

Waarde gouden tientje

Men vraagt zich regelmatig af wat een gouden tientje waard is. Deze vraag is logisch gezien de verschillende factoren die de waarde van een gouden tientje bepalen. Gouden tientjes waren voorheen officieel Nederlands muntgeld en zijn tot op heden zeer populair als belegging. De meeste gouden tientjes zijn de prijs in goud waard. Je berekent de actuele waarde door de goudprijs x de hoeveelheid fijngoud te doen. Een gouden tientje weegt 6.72 gram en bevat 6.05 gram goud. We berekenen de waarde van een gouden tientje aan de hand van een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat de goudprijs €60 per gram goud is. Bekijk de actuele waarde voor een gouden tientje verkopen. Je berekent de waarde van een gouden tientje dan als 6.05 x €60 = €363. Gouden tientjes zijn in sommige gevallen meer waard dan enkel de goudprijs. Dit kan afhangen van de volgende factoren:

 

  • Het jaartal van de munt
  • De kwaliteit van de munt
  • Het aantal geslagen munten
  • De actuele goudprijs

 

Gouden tientjes zijn in een periode van 110 jaar geslagen. In al die jaren zijn er veel verschillende gouden tien gulden munten geproduceerd. In sommige jaren zijn er minder grote oplages of productiefouten die de waarde deels bepalen naast de goudwaarde. Ook bepaalt de kwaliteit van de munt gedeeltelijk de verzamelwaarde. Hieronder staat de actuele prijs voor een gouden 10 gulden munt zonder verzamelzwaarde.

Het eerste gouden tientje

In de tijd van Lodewijk Napoleon zijn de eerste gouden 10 gulden munten geslagen. Deze gouden munten wegen meer en zijn puurder dan alle andere gouden tientjes. in 1808 en 1810 zijn deze eerste gouden tientjes geslagen. Deze munten wogen 6.825 gram en bestonden voor 91.7% uit goud.

Gouden tientjes van Willem 1, 2 en 3

De gouden tientjes van Willem 1, 2 en 3 zijn iets gangbaarder dan de gouden 10 gulden munten van Napoleon. In de tijd van Willem 1 (1813-1840) kreeg het gouden tientje de vorm die we vandaag de dag nog verhandelen. Het gewicht is 6.729 gram en de munt bevat 90% goud. De diameter van het gouden tientje is 22.5 mm. We kennen gouden tientjes uit diverse jaartallen vanaf 1818 tot 1840. We kennen de Willem 1 tientjes van 1818, 1819, 1820, 1822 t/m 1833, 1837, 1839 en 1840. Deze gouden tientjes zijn geslagen in Utrecht of Brussel.

Het gouden tientje van Willem 2 is zeer zeldzaam. Dit komt omdat dit gouden tientje alleen in 1842 is geslagen. Van deze gouden tientjes zijn slechts 860 stuks geproduceerd. Het is maar de vraag hoeveel er op dit moment nog in omloop zijn hiervan.

De gouden tientjes van Willem 3 zijn geslagen van 1875 tot en met 1889. De oplagen verschillen van tienduizenden tot enkele miljoenen. Vanaf de 1875 munt is het officieel gewicht minimaal verlaagd. Sinds dit jaar wegen de gouden tientjes 6.72 gram in plaats van 6.729 gram. Toch maakt dit maar weinig uit. Een steekproef heeft aangetoond dat gouden tientjes in gewicht variëren tussen de 6.69 en 6.73 gram. Dit komt door onnauwkeurigheden bij productie en slijtage van de munten.

Gouden tientje Wilhelmina

De gouden tientjes van Wilhelmina zijn geslagen van 1892 tot en met 1933. Deze tientjes zijn gemaakt in vier verschillende uitvoeringen. De tientjes van 1892 en 1895 zijn zeer schaars. Een veel gezien gouden tientje is die van 1897 met een oplage van ongeveer 450.000 stuks. In 1898 werd Wilhelmina 18 jaar en kon zij de troon bestijgen. Van dit jaar is een speciaal gouden tientje gemaakt met tiara. Dit tientje is iets schaarser en daardoor duurder dan andere types.

Op de tientjes van 1911 tot en met 1917 staat Wilhelmina met een hermelijnen mantel. Van dit type zijn ongeveer 8.9 miljoen exemplaren gemaakt. Op de laatste tientjes van Wilhelmina (1925 t/m 1933) is zij wat ouder afgebeeld. Er zijn ruim 12 miljoen exemplaren van deze laatste jaren.

Oud Nederlands muntgeld van goud en zilver

Het oude Nederlandse muntgeld bestaat uit goud en zilver. Voorheen was de geldcreatie beperkt dankzij de goudstandaard. Sinds de loskoppeling van edelmetaal en ‘geld’ vermindert de waarde van jouw euro’s. Beleggers kopen goud of zilver als alternatief voor sparen bij de bank. De Nederlandsche Bank houdt goud en zilver aan als appeltje voor de dorst. Mocht alles instorten, dan kun je altijd nog terugvallen op fysiek edelmetaal. Tegenwoordig zijn er veel verschillende producten om goud of zilver te kopen. Denk aan reguliere goudbaren, gouden munten, maar ook aan zilveren munten kopen. Bekijk alle verschillende mogelijkheden voor goud en zilver. Ook kun je eenvoudig 1 kilo goud kopen. Dit is de prijs van 1 kilo goud nu.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 815 reviews.