Kosten munten of baren meer dan de koers? Als je op de website van Goudzaken kijkt, zul je zien dat zowel bij baren als munten de prijzen niet gelijk zijn aan de goud- en zilverkoers. Heb jij je wellicht al afgevraagd waarom munten of baren meer kosten dan de koersprijs? In dit artikel leg ik uit waarom gouden munten, goudbaren, zilveren munten en zilverbaren meer kosten dan de spotprijs die je ook wel kent als de goudkoers.
De goud- en zilverspotprijs
De goud- en zilverprijs die je online ziet noemt men ook wel de spotprijs. Deze prijs komt tot stand op de effectenmarkt. Hier handelt men in papiergoud en -zilver. Als je zo’n prijs ziet, weet dan dat deze gebaseerd zijn op zeer grote volumes. De goudprijs is bijvoorbeeld gebaseerd op een 12.5 kilogram goudbaar (400 troy ounce).
Bekijk de video uitleg
Op het YouTube kanaal van Goudzaken staan diverse video’s van veelgestelde vragen. Veel beleggers hebben dezelfde vragen bij hun koopoverweging. Mis niets meer en abonneer op het kanaal.
Overzicht premies goudbaren
In regel zijn grote hoeveelheden goud of zilver altijd goedkoper dan kleine baren en munten. Op het onderstaande overzicht krijg je een idee van het verloop van de premie ten opzichte van de spotprijs. Dit overzicht laat duidelijk het prijsverloop zien van de goudbaren bij Goudzaken. Twijfel je nog tussen munten of baren? Beide producten hebben voor- en nadelen.
Natuurlijk kun je ook contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je bent op afspraak welkom op kantoor bij Goudzaken.
Omsmelten, opslag en premies
De ‘kleine’ goudbaren en gouden munten die beschikbaar zijn voor jou als particuliere belegger zijn omgesmolten uit deze grote London Good Delivery baren (12.5kg). Omdat deze baren worden omgesmolten komen er productiekosten bij de goudprijs. Deze productiekosten zijn noodzakelijk om goud in kleine oplages toegankelijk te maken voor iedereen die kleinere hoeveelheden goud wilt kopen dan 12.5 kilogram baren.
Dit verklaart ook waarom grotere goudbaren goedkoper zijn per gram. De productiekosten voor een kleine goudbaar zijn ongeveer 18,- per baar. Koop je dus een 10 gram goudbaar bij een goudprijs van 50 euro per gram (totale waarde goud 500,-), ben je alleen aan productie en de waarde van goud 518 euro kwijt. Vervolgens zijn er ook nog andere kosten zoals premies voor de smelterij (bijvoorbeeld Umicore), verzekerd transport aan voorraad, tijdelijk verzekerde handelsvoorraad en de premie voor een edelmetaalhandelaar.
Is beleggen in fysiek edelmetaal nieuw voor jou? Lees dan de checklist beleggen in goud.