Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Waarom kosten munten of baren meer dan de koers?

Kosten munten of baren meer dan de koers? Als je op de website van Goudzaken kijkt, zul je zien dat zowel bij baren als munten de prijzen niet gelijk zijn aan de goud- en zilverkoers. Heb jij je wellicht al afgevraagd waarom munten of baren meer kosten dan de koersprijs? In dit artikel leg ik uit waarom gouden munten, goudbaren, zilveren munten en zilverbaren meer kosten dan de spotprijs die je ook wel kent als de goudkoers.

De goud- en zilverspotprijs

De goud- en zilverprijs die je online ziet noemt men ook wel de spotprijs. Deze prijs komt tot stand op de effectenmarkt. Hier handelt men in papiergoud en -zilver. Als je zo’n prijs ziet, weet dan dat deze gebaseerd zijn op zeer grote volumes. De goudprijs is bijvoorbeeld gebaseerd op een 12.5 kilogram goudbaar (400 troy ounce).

Welke gouden munten kopen?

Bekijk de video uitleg

Op het YouTube kanaal van Goudzaken staan diverse video’s van veelgestelde vragen. Veel beleggers hebben dezelfde vragen bij hun koopoverweging. Mis niets meer en abonneer op het kanaal.

Overzicht premies goudbaren

In regel zijn grote hoeveelheden goud of zilver altijd goedkoper dan kleine baren en munten. Op het onderstaande overzicht krijg je een idee van het verloop van de premie ten opzichte van de spotprijs. Dit overzicht laat duidelijk het prijsverloop zien van de goudbaren bij Goudzaken. Twijfel je nog tussen munten of baren? Beide producten hebben voor- en nadelen.

Natuurlijk kun je ook contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je bent op afspraak welkom op kantoor bij Goudzaken.

Prijs per goudbaar ten opzichte van de goudprijs

Omsmelten, opslag en premies

De ‘kleine’ goudbaren en gouden munten die beschikbaar zijn voor jou als particuliere belegger zijn omgesmolten uit deze grote London Good Delivery baren (12.5kg). Omdat deze baren worden omgesmolten komen er productiekosten bij de goudprijs. Deze productiekosten zijn noodzakelijk om goud in kleine oplages toegankelijk te maken voor iedereen die kleinere hoeveelheden goud wilt kopen dan 12.5 kilogram baren.

Dit verklaart ook waarom grotere goudbaren goedkoper zijn per gram. De productiekosten voor een kleine goudbaar zijn ongeveer 18,- per baar. Koop je dus een 10 gram goudbaar bij een goudprijs van 50 euro per gram (totale waarde goud 500,-), ben je alleen aan productie en de waarde van goud 518 euro kwijt. Vervolgens zijn er ook nog andere kosten zoals premies voor de smelterij (bijvoorbeeld Umicore), verzekerd transport aan voorraad, tijdelijk verzekerde handelsvoorraad en de premie voor een edelmetaalhandelaar.

Is beleggen in fysiek edelmetaal nieuw voor jou? Lees dan de checklist beleggen in goud.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 815 reviews.