Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Goudprijs vandaag (& historisch)

Wat is de goudprijs van vandaag? Beleggers in fysiek goud houden de koers van goud nauwlettend in de gaten. Ondanks dat goud bekend staat als waardevast, beweegt de goudkoers continu. Hieronder staat een historisch overzicht van de goudprijs in euro’s. Daarnaast vind je ook de actuele prijs per gram goud.

Hoe komt de goudprijs tot stand?

Het meest eenvoudige antwoord is de wet van vraag en aanbod. Als men goud wilt kopen, is een prijsverhoging bij de verkopers een logisch gevolg bij schaarste. Andersom werkt dit precies hetzelfde. Zodra verkopers veel goud aanbieden zal de prijs bij een constante hoeveelheid kopers dalen. De spotprijs van goud (actuele goudprijs) kan natuurlijk worden beïnvloed door vele inputs die de vergelijking tussen vraag en aanbod beïnvloeden.

De goudkoers komt tot stand op de termijnmarkt. Dit is de plek waar handelaren contracten goud verhandelen. Deze markt is op maandag tot en met vrijdag 24 uur per dag geopend. Daarnaast wordt er twee keer per dag een referentieprijs voor goud vastgelegd door de LBMA. Dit wordt ook wel de fixing genoemd. Voorheen werd dit gedaan door een kleine groep goudbanken. Zij kwamen dagelijks bijeen om de aan- en verkooporders door te geven bij een voorgestelde goudprijs. Dit werkt exact hetzelfde met de zilverprijs. Let wel, bij fysiek zilver krijg je te maken met btw op zilverbaren en marge btw op zilveren munten.

Actuele goudprijs vandaag en goudkoers grafiek historisch

Is de goudprijs overal hetzelfde?

Goud wordt over de hele wereld verhandeld en gebruikt voor investeringsdoeleinden, het maken van sieraden en als ruilmiddel. Omdat een ounce goud overal hetzelfde weegt, is de spot goudprijs theoretisch overal hetzelfde. Uiteraard kunnen verschillende valutawaarden een effect hebben op goud. Daarnaast kunnen ook de premies op goud per aanbieder verschillen. Met behulp van de spotprijs van goud kan het gele metaal overal met elke valuta worden gekocht. Als de spotprijs van goud bijvoorbeeld $60 per gram is en u op zoek was naar goud in Japan, kunt u met Japanse yen de benodigde valutaconversie berekenen om goud te kopen.

Goud wordt over de hele wereld verhandeld. Daarom is de goudprijs altijd in beweging. Enkele van de belangrijkste knooppunten voor goudhandel zijn de VS, Londen, Zürich en India. De spotgoudmarkt is in wezen altijd open. Houd er rekening mee dat fysiek goud doorgaans wordt gekocht voor een premie boven de spot. Als je fysiek goud verkoopt zal dit onder de spotprijs opleveren.

Hoe bewoog de goudprijs in het verleden (historische goudprijs grafiek)

De goudprijs is zeer hard gestegen sinds de loskoppeling van de dollar. In 1973 was een troy ounce – 31.1 gram – goud nog $100 waard. in een kleine zeven jaar – rond 1980 – was de waarde van dezelfde hoeveelheid goud ruim $800. Na 1980 bleef de goudprijs 20 jaar lang redelijk stabiel rond $400 per troy ounce.

Sinds de jaren 2000 is de goudprijs – met uiteraard de gezonde koers correcties tussendoor – stevig aan het stijgen. Tijdens de financiële crisis van 2008 was de prijs zeer beweeglijk. Rond 2011 stond goud op zijn hoogtepunt en was een troy ounce goud ruim $1900 waard. Uiteraard was er na de zeer sterke waardestijging op korte termijn een correctie rond 2013 en 2014. Sindsdien lijkt de goudprijs weer te herstellen en neemt de waarde gestaag toe.

Goudprijs van goudbaren en gouden munten

Als je weet wat de goudprijs vandaag is, kun je de prijzen van goudbaren en gouden munten met elkaar vergelijken. Als je dat doet, zal het je opvallen dat deze munten en baren meer kosten dan enkel de actuele goudprijs. Dit heeft te maken met onder andere de maakkosten en premie handelaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden om te beleggen in fysiek goud? Neem contact op voor vrijblijvende informatie over goud, zilver en Goudzaken.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.