Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.
Publicatiedatum: 15 maart 2023
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Witgoud is een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Het komt dus niet op een natuurlijke wijze in de natuur voor, in tegenstelling tot puur goud (lees hier hoe goud ontstaat), maar is door de mens gemaakt. De exacte samenstelling van deze verschillende (edel)metalen verschilt per leverancier. De vraag ‘wat is witgoud?’ kunnen we daarom niet exact beantwoorden.
Wat we je wel kunnen vertellen is dat witgoud vaak wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Meestal wordt het afgewerkt met een laag rodium, wat zorgt voor een blinkende uitstraling. Doordat er verschillende samenstellingen zijn voor witgoud, zijn er meerdere tinten van witgoud beschikbaar.
Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Daarom wordt puur goud regelmatig vermengd met andere (edel)metalen. Door dit te doen, wordt het goud namelijk sterker.
Puur goud is geel. Het wordt daarom ook wel geelgoud genoemd. Om witgoud te maken, wordt geelgoud gemend met palladium, zilver of zink. Dit zorgt voor de witte kleur.
Vroeger werd hiervoor veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium, omdat het goedkoper is en het het resultaat mooier wit maakte. Tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gedaan. Nikkel kan namelijk allergische reacties veroorzaken.
Het voornaamste verschil tussen witgoud en geelgoud is dus de kleur. Witgoud is wit(ter) en geelgoud is geel. Daarnaast is witgoud ‘sterker’ dan geelgoud, doordat er andere metalen aan toe zijn gevoegd.
Witgoud wordt ook vaak verward met platina. Niet gek, want ze lijken verdacht veel op elkaar. Maar toch zit er een verschil tussen de twee.
Witgoud heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Ook hoeven sieraden van platina geen rodium laag te ontvangen voor de afwerking. Platina blijft namelijk ‘wit’ stralen als het goed onderhouden wordt.
Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud. Toch zijn witgouden voorwerpen als sieraden meestal net iets duurder dan de traditionele gouden variant. Dit heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om witgoud te maken.
Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken
Bij Goudzaken verhandelen we alleen puur beleggingsgoud: goudbaren en gouden munten. Vermengd goud als rood- en witgoud kan je vinden in sieraden, niet op onze website.
Wil je goud kopen? Dan zit je bij Goudzaken goed. Wil je (witgouden) sieraden toevoegen aan je collectie? Dan zul je verder moeten surfen op het web.
Schöne Edelmetaal behoort tot de oudste drie goudhandels ter wereld. Het is dan ook niet gek dat maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie aan het bedrijf verbonden zijn geweest. We duiken in dit blog de geschiedenis in van dit gerenommeerde familiebedrijf.
Lees verder
De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Lees verder
Wij refereren regelmatig naar de London Bullion Market Association (LBMA). De LBMA is een bekende naam in de edelmetaalmarkt. Deze vermogensmarkt kent de LBMA als basis van de prijzen alsook de partij die reguliere smelters kan accrediteren.
Wat betekent LBMA en waarom zijn zij belangrijk in de markt van goud, zilver, platina en palladium?
Lees verder