Wat is witgoud?

Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.

Publicatiedatum: 15 maart 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat is witgoud precies?

Witgoud is een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Het komt dus niet op een natuurlijke wijze in de natuur voor, in tegenstelling tot puur goud (lees hier hoe goud ontstaat), maar is door de mens gemaakt. De exacte samenstelling van deze verschillende (edel)metalen verschilt per leverancier. De vraag ‘wat is witgoud?’ kunnen we daarom niet exact beantwoorden.

Wat we je wel kunnen vertellen is dat witgoud vaak wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Meestal wordt het afgewerkt met een laag rodium, wat zorgt voor een blinkende uitstraling. Doordat er verschillende samenstellingen zijn voor witgoud, zijn er meerdere tinten van witgoud beschikbaar.

Hoe ontstaat witgoud?

Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Daarom wordt puur goud regelmatig vermengd met andere (edel)metalen. Door dit te doen, wordt het goud namelijk sterker.

Puur goud is geel. Het wordt daarom ook wel geelgoud genoemd. Om witgoud te maken, wordt geelgoud gemend met palladium, zilver of zink. Dit zorgt voor de witte kleur.

Vroeger werd hiervoor veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium, omdat het goedkoper is en het het resultaat mooier wit maakte. Tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gedaan. Nikkel kan namelijk allergische reacties veroorzaken.

Witgoud vs. geelgoud

Het voornaamste verschil tussen witgoud en geelgoud is dus de kleur. Witgoud is wit(ter) en geelgoud is geel. Daarnaast is witgoud ‘sterker’ dan geelgoud, doordat er andere metalen aan toe zijn gevoegd.

Witgoud wordt ook vaak verward met platina. Niet gek, want ze lijken verdacht veel op elkaar. Maar toch zit er een verschil tussen de twee.

Witgoud heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Ook hoeven sieraden van platina geen rodium laag te ontvangen voor de afwerking. Platina blijft namelijk ‘wit’ stralen als het goed onderhouden wordt.

Wat is duurder: witgoud of goud?

Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud. Toch zijn witgouden voorwerpen als sieraden meestal net iets duurder dan de traditionele gouden variant. Dit heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om witgoud te maken.

Waarom geen witgoud bij Goudzaken?

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Bij Goudzaken verhandelen we alleen puur beleggingsgoud: goudbaren en gouden munten. Vermengd goud als rood- en witgoud kan je vinden in sieraden, niet op onze website.

Wil je goud kopen? Dan zit je bij Goudzaken goed. Wil je (witgouden) sieraden toevoegen aan je collectie? Dan zul je verder moeten surfen op het web.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart