Hoe ontstaat goud? (video)

Hoe ontstaat goud? Het wordt met enige regelmaat gevraagd. Goud is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van planeet aarde aanwezig is. Goud ontstaat in het heelal door een botsing van neutronensterren. In het verleden is goud in de gesmolten kern van de aarde terecht gekomen.

Bekijk video over ontstaan van goud ↓.

Publicatiedatum: 22 februari 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Waar komt goud vandaan?

Volgens wetenschappers werd goud geproduceerd door een zogeheten supernova-nucleosynthese in combinatie met de botsing van neutronensterren. Het stof waaruit ons zonnestelsel is gevormd zou onder andere al goud hebben bevat. Toen de aarde werd gevormd, daalde het aanwezige goud diep in de grond.

Hoe ontstaat fysiek goud?

Goud is ten minste even oud, al dan niet ouder dan planeet aarde. Maar, belangrijk om te vermelden is wel dat goud niet hier op aarde is gemaakt, maar door fusiereacties in sterren. Om genoeg energie te hebben voor het produceren van goud heeft de ster een massa van 8 keer de zon nodig. Dat betekent dus dat voor het ontstaan van fysiek goud een enorme hoeveelheid energie nodig is.

De grote sterren exploderen of eindigen in een supernova. Tijdens deze gebeurtenis worden zware metalen zoals goud gevormd. De stofdeeltjes met daarin kleine hoeveelheden goud worden de ruimte in geslingerd. Deze stukjes goud in de vorm van stofdeeltjes komen terecht in een samenklonterende massa, wat wij dan weer een planeet noemen. Al het beschikbare goud op aarde is dus ontstaan tijdens een explosie of meerdere explosies van grote sterren. Toen de hoeveelheden goud (en andere stofdelen) bij elkaar kwamen in ons zonnestelsel zijn deze hoeveelheden op de aarde neergevallen.

Hoe ontstaat roodgoud en witgoud

Hoe ontstaan wit- en roodgoud?

Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met jouw tanden een afdruk achterlaten. Daarom vermengen wij het pure goud met andere (edel)metalen. Door andere metalen met goud te mengen maken we goud sterker. Wit- en roodgoud zijn dus ontstaan door de inzet van mensen. Puur goud is geel. Meng je dit met koper (zoals bij de gouden Krugerrand munt) dan krijg je een rode gloed.

Sieraden zijn voorbeelden van witgoud en roodgoud. Bij witgoud voegen we bijvoorbeeld palladium, zilver of zink toe. Dit zorgt voor de witte kleur bij witgouden sieraden. Bij roodgoud voegt men een legering met koper en zink toe. Hierdoor krijgt het sieraad een zacht rode kleur.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.