Hoe ontstaat goud? Het wordt met enige regelmaat gevraagd. Goud is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van planeet aarde aanwezig is. Goud ontstaat in het heelal door een botsing van neutronensterren. In het verleden is goud in de gesmolten kern van de aarde terecht gekomen.
Bekijk video over ontstaan van goud ↓.
Volgens wetenschappers werd goud geproduceerd door een zogeheten supernova-nucleosynthese in combinatie met de botsing van neutronensterren. Het stof waaruit ons zonnestelsel is gevormd zou onder andere al goud hebben bevat. Toen de aarde werd gevormd, daalde het aanwezige goud diep in de grond.
Goud is ten minste even oud, al dan niet ouder dan planeet aarde. Maar, belangrijk om te vermelden is wel dat goud niet hier op aarde is gemaakt, maar door fusiereacties in sterren. Om genoeg energie te hebben voor het produceren van goud heeft de ster een massa van 8 keer de zon nodig. Dat betekent dus dat voor het ontstaan van fysiek goud een enorme hoeveelheid energie nodig is.
De grote sterren exploderen of eindigen in een supernova. Tijdens deze gebeurtenis worden zware metalen zoals goud gevormd. De stofdeeltjes met daarin kleine hoeveelheden goud worden de ruimte in geslingerd. Deze stukjes goud in de vorm van stofdeeltjes komen terecht in een samenklonterende massa, wat wij dan weer een planeet noemen. Al het beschikbare goud op aarde is dus ontstaan tijdens een explosie of meerdere explosies van grote sterren. Toen de hoeveelheden goud (en andere stofdelen) bij elkaar kwamen in ons zonnestelsel zijn deze hoeveelheden op de aarde neergevallen.
Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met jouw tanden een afdruk achterlaten. Daarom vermengen wij het pure goud met andere (edel)metalen. Door andere metalen met goud te mengen maken we goud sterker. Wit- en roodgoud zijn dus ontstaan door de inzet van mensen. Puur goud is geel. Meng je dit met koper (zoals bij de gouden Krugerrand munt) dan krijg je een rode gloed.
Sieraden zijn voorbeelden van witgoud en roodgoud. Bij witgoud voegen we bijvoorbeeld palladium, zilver of zink toe. Dit zorgt voor de witte kleur bij witgouden sieraden. Bij roodgoud voegt men een legering met koper en zink toe. Hierdoor krijgt het sieraad een zacht rode kleur.
De spanningen rondom Rusland en andere landen blijven oplopen. Het politieke schaakspel duurt voort. Op dit moment komt Rusland met een strategische zet. Rusland wilt samen met China en andere BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een nieuwe wereldwijde reservevaluta ontwikkelen.
Vladimir Putin gaf dit aan tijdens het BRICS Business Forum. De nieuwe reservevaluta zou gebaseerd zijn op een mand met valuta van de leden van de groep: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Een meesterzet?
Lees verder
Zilveren guldens kopen of juist verkopen? Dan wil je in het voren weten wat jouw zilveren guldens waard zijn. De waarde van zilveren guldens kan enorm wisselen. Afhankelijk van het jaartal, de oplage, conditie en het percentage zilver kun je jouw waarde bepalen.
Alles wat je wilt weten over de zilveren gulden hebben wij hieronder voor je uiteengezet:
Lees verder
De Europese Centrale Bank (ECB) kwam in een spoedbijeenkomst samen om te overleggen over een nieuw probleem. Met de huidige stijgende rentestanden houden de zuidelijke eurolanden moeilijk het hoofd boven water. Zoals bekend hebben deze landen forse schulden. Als de rente stijgt, moet de overheid meer betalen. De ECB komt nu met een ‘tool’ om de Zuid-Europese landen met schulden te helpen. Dit doen ze door de obligaties van deze landen op te kopen.
Lees verder