Wat is de Nederlandse muntwet? Wij kennen in Nederland twee verschillende muntwetten. De muntwet van 1816 en de muntwet van 2002. Maar wat houdt deze zogeheten muntwet in? En wat betekent het in ons dagelijks leven?
In dit artikel leg ik het je meer uit over deze relatief onbekend muntwet.
Publicatiedatum: 22 augustus 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De Nederlandse muntwet is een wet waarin alle wettige betaalmunten van Nederland staan vastgelegd. Ook staat hierin welke waarde deze munten vertegenwoordigen. Via deze wet is schriftelijk vastgesteld waar wij mee kunnen betalen in Nederland. Zo is bijvoorbeeld de supermarkt verplicht om jouw euromunten aan te nemen. Door de Nederlandse muntwet kunnen ze dit niet van jou weigeren.
De Nederlandse muntwet is voor het eerst vastgelegd in 1816. Deze eerste muntwet liep van 1817 tot 2002. Door de invoering van de euro diende de Nederlandse muntwet aangepast te worden.
De Nederlandse muntwet werd ingevoerd in het jaar 1817. Dit kwam voort uit het advies van Jean Henri van Swinden, een Nederlandse wis- en natuurkundige. Met de invoering van de Nederlandse muntwet werd het decimale muntstelsel in Nederland ingevoerd. Een historische mijlpaal voor de zilveren gulden munten. Deze muntwet gold tussen 1817 en 2002 en bevatte de volgende muntstukken:
Nadat alle lidstaten zich committeerde aan de euro ging in Nederland de muntwet van 1816 op de schop. De Nederlandse gulden was geen wettig betaalmiddel meer. Guldens moesten omgewisseld worden naar de euro. 1 euro stond gelijk aan 2.20371 Nederlandse gulden. In de muntwet van 2002 werd de gulden dus vervangen voor de euro. In de wet van 2002 zijn de 8 euro muntstukken opgenomen, namelijk:
Nog niet alle landen uit Europa hebben de euro ingevoerd. 19 van de 27 eurolanden hebben de euro als betaalmiddel. Samen vormen zij de eurozone. Deze landen hebben hun eigen valuta geruild voor de euro. Dit zorgt ervoor dat men met dezelfde munt in al deze landen kan betalen. Euromunten bevatten géén goud of zilver, in tegenstelling tot de welbekende Nederlandse gulden. Afhankelijk van het type euromunt kan deze bestaan uit: koper, aluminium, zink, tin en nikkel.
Kun je betalen met munten die niet in de muntwet staan? Dit is zeker mogelijk. De partijen tussen wie de transactie plaats vindt moeten het hierover wel eens zijn. Indien je bijvoorbeeld een brood wilt kopen met een zilveren gulden kan dit nog steeds. Hiervoor moet je een bakker vinden, welke akkoord gaat met een dergelijke transactie. De muntwet geeft alleen aan welke betaalmunten niet geweigerd mogen worden.
De bank daarentegen neemt uiteraard geen andere betaalmiddelen aan dan dat wat wettelijk bepaald is. Indien jij besluit guldens te accepteren als betaling kun je deze logischerwijs niet storten op je bankrekening.
Schöne Edelmetaal behoort tot de oudste drie goudhandels ter wereld. Het is dan ook niet gek dat maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie aan het bedrijf verbonden zijn geweest. We duiken in dit blog de geschiedenis in van dit gerenommeerde familiebedrijf.
Lees verder
Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.
Lees verder
De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Lees verder