Zilveren guldens kopen of juist verkopen? Dan wil je in het voren weten wat jouw zilveren guldens waard zijn. De waarde van zilveren guldens kan enorm wisselen. Afhankelijk van het jaartal, de oplage, conditie en het percentage zilver kun je jouw waarde bepalen.
Alles wat je wilt weten over de zilveren gulden hebben wij hieronder voor je uiteengezet:
Guldens kopen
Wil je zilveren guldens kopen? Bij Goudzaken kun je diverse gulden soorten aankopen. Zowel de zilveren als gouden varianten oud gulden muntgeld bieden wij aan. Bij Goudzaken kun je 325 gram zilveren gulden munten kopen of 1 kilo zilveren munten kopen. Deze munten komen in een transparante sealbag. De sealbag kan zowel guldens, rijksdaalders (2,5 gulden) en zilveren tien gulden munten bevatten. Je kunt ook guldens verkopen aan Goudzaken .
Lees in dit artikel alles over de gulden met een duidelijk overzicht van de verschillende zilveren gulden, zoals de geschiedenis van de gulden, de waarde van de gulden, de meest gebruikte guldens, welke soorten guldens er zijn en wat de duurste gulden ooit verkocht is. Wil je oud muntgeld verkopen aan Goudzaken? Dat kan, bekijk hier alle mogelijkheden en actuele informatie.
Wat is de waarde van een gulden?
Wat is mijn zilveren gulden waard? De waarde van een zilveren gulden wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid zilver in de munt. Guldens zijn bekend als oude Nederlandse munten en worden vaak beschouwd als waardevolle munten vanwege hun zilverinhoud. Er zijn maar weinig bijzondere of speciale zilveren gulden munten. Dat komt omdat er in totaal meer dan 350.000.000 zilveren guldens zijn geslagen. Bij Goudzaken kijken we dus naar de huidige zilverprijs en daarop baseren we de prijs voor guldens.
Guldens kun je onderverdelen in de zilveren guldens van Willem I, Willem II, Willem III, Koningin Wilhelmina en koningin Juliana. De Wilhelmina gulden is van 1892 – 1945 en weegt 10 gram. De nieuwe gulden munten van Juliana wegen 6,5 gram en bevatten 4,68 gram zilver.
De staat van de munt is in het algemeen niet van belang omdat er veel gekeken wordt naar de zilverprijs. Echter is de staat zeer belangrijk bij zeldzame exemplaren. Een gulden in zeer goede staat of in FDC (Fleur de Coin) kan aanzienlijk meer waard zijn dan een munt met duidelijke gebruikssporen. Zelfs misdrukken kunnen de waarde van deze oude Nederlandse munten verhogen.
Bij Goudzaken taxeren we alle zilveren guldens zorgvuldig met behulp van gecertificeerde weegschalen en professionele apparatuur, zodat je precies weet wat de hoeveelheid puur zilver is en dus de actuele waarde. Zo ben je verzekerd van een eerlijke en transparante beoordeling.
Dit zijn de zilveren guldens nu waard bij verkoop:
– 1954 – 1967 zilveren guldens: €4,61
– Zilveren guldens (van voor 1945): €7,10
Wist je dat de duurste Nederlandse munt / gulden ooit verkocht is voor meer dan 1 miljoen euro? Dit was een kwartje uit 1891 met een beeltenis van koningin Wilhelmina, geveild in 2024 door Heritage Auctions Europe in IJsselstein.
Overzicht van de verschillende zilveren gulden
Bekijk hier alle verschillende soorten zilveren guldens. We gaan dieper in op verschillende guldens zoals: de halve gulden, de bekende 1 gulden maar ook minder bekende guldens zoals de 2,5 gulden, 10 gulden en 50 gulden.
De halve gulden
De halve gulden, ook bekend als de 1/2 gulden, werd in Nederland geslagen tussen 1818 en 1930. Deze zilveren halve gulden had een nominale waarde van 0,50 gulden en was bedoeld voor dagelijks gebruik. De meest bekende edities komen uit de regeerperiode van koning Willem III en koningin Wilhelmina.
Een veelgezocht exemplaar is de 1/2 gulden 1921, dit is de laatste variant van de halve gulden tot 1930. De halve gulden waarde wordt bepaald door het zilvergehalte en de staat van de munt. De latere varianten, zoals die van 1921, bevatten 72% zilver en wegen 5 gram, wat neerkomt op 3,6 gram puur zilver. In deze tijd zijn de meeste halve guldens geslagen. Je kunt jouw halve gulden eenvoudig verkopen bij Goudzaken. Verkoop de halve gulden zilver 1857 – 1919 of de halve gulden zilver 1921 – 1930 eenvoudig via onze website voor inkoop.

Zilveren juliana gulden (1954 – 1967)
De meest voorkomende 1 gulden munt is de munt met de beeltenis van koningin Juliana. Hiervan zijn ruim 18 miljoen exemplaren gemaakt. Tussen 1954 en 1967 werden in Nederland de zilveren guldens met het portret van koningin Juliana geslagen. Deze zilveren guldens zijn geslagen in 6,5 gram en bevatten 72/100 zilver. In totaal bevat deze gulden munt 4,68 gram puur zilver. Deze munten hebben een diameter van 25mm en een dikte van 1,8mm.
Het zilvergehalte en de geschiedenis maakt de guldens uit deze tijd interessant voor zowel verzamelaars als beleggers in zilver. In het bijzonder zijn de zilveren guldens uit 1955, 1956 en 1957 geliefd vanwege hun ouderdom en relatieve zeldzaamheid. De munten waarde van deze zilveren guldens kan zeer uiteen lopen vanwege de zeldzaamheid. In 1967 zijn de zilveren guldens gewisseld naar gulden munten van nikkel, wat een einde maakte aan de 1 gulden munt van zilver.
Voor de 1 gulden 1955 waarde geldt dat dit jaartal vaak gezocht wordt door verzamelaars, waardoor de marktwaarde hoger kan liggen dan voor andere jaren uit deze serie. De combinatie van de zilverinhoud en de historische waarde maakt de zilveren gulden 1955 extra aantrekkelijk. Ook de zilveren gulden waarde uit 1956 is interessant voor verzamelaars, vooral wanneer de munt zich in uitstekende staat bevindt.
De waarde van een zilveren gulden 1957 hangt sterk af van de staat en de actuele zilverprijs. Een goed bewaard exemplaar kan daardoor meer waard zijn dan enkel de zilverwaarde. Tot slot de waarde zilveren gulden 1967, het laatste jaar dat de zilveren gulden werd gemaakt en dat de overgang naar de gulden van nikkel plaatsvond. Een veel verhandelde gulden uit dit jaar levert de zilverwaarde op, echter een zilveren gulden uit 1967 in FDC-staat kan tot wel 450 euro opleveren. Verwacht je een bijzondere gulden in bezit te hebben? Dan is het verstandig om deze zorgvuldig te laten taxeren. Anders kun je jouw zilveren gulden 1954 – 1967 bij ons gemakkelijk verkopen.

Zilveren Wilhelmina gulden (voor 1945)
De Wilhelmina guldens zijn van voor 1945. Deze munten zijn in een oplage van circa 190 miljoen stuks geproduceerd. Omdat deze munten veel eerder in omloop zijn gebracht, komen wij deze munten veel minder vaak tegen. Toch zijn deze munten niet meer waard dan hun gewicht in zilver. Deze gulden munten wegen 10 gram en bevatten 7,2 gram zilver. De Wilhelmina gulden heeft een diameter van 28mm en een dikte van 1,9mm. Je kunt de zilveren gulden van voor 1945 hier verkopen.

2,5 gulden munt / De rijksdaalder
De zilveren 2,5 gulden munt, beter bekend als de rijksdaalder, was jarenlang een vertrouwd betaalmiddel in Nederland. Deze munt werd voor het laatst in zilver geslagen in 1960. De 2,5 gulden munt bevat 72% zilver en heeft een totaalgewicht van 15 gram, wat neerkomt op 10,8 gram puur zilver. De diameter bedraagt 30 mm.
De zilveren 2 50 gulden waarde is afhankelijk van de staat van de munt, het zilvergehalte en de actuele zilverprijs. Vooral de 2 5 gulden 1960 waarde is interessant voor verzamelaars, omdat 1960 het laatste jaar is waarin de zilveren Rijksdaalder werd uitgegeven. Zeldzame zilveren rijksdaalders die goed bewaard zijn kunnen daardoor meer opleveren dan enkel de zilverwaarde. Hoewel de 2 50 gulden munt 1960 niet zeldzaam is vanwege de ruime oplage, blijft deze munt populair onder liefhebbers van oude Nederlandse munten.
De algemene zilveren rijksdaalder waarde wordt bepaald door de zilverprijs en de vraag naar specifieke jaargangen in hoge kwaliteit, zoals in FDC-staat. Bij Goudzaken bieden we Rijksdaalders niet standaard aan in ons assortiment, wel kun je jouw zilveren rijksdaalder 1959 – 1966 of de zilveren rijksdaalder van voor 1943 eenvoudig verkopen bij Goudzaken.

10 gulden munt / zilveren tientje
Naast de bekende zilveren 1 gulden bestaan er ook een zilveren 10 gulden. Deze grotere munten werden in Nederland geslagen ter gelegenheid van speciale gebeurtenissen, zoals het regeringsjubileum van koningin Beatrix of andere nationale herdenkingen. Het zilveren tientje is populair onder zowel verzamelaars als beleggers vanwege de hogere zilverinhoud en geschiedenis.
Tussen 1970 en 1999 zijn er verschillende edities van de zilveren 10 gulden uitgebracht. Het eerste zilveren tientje werd uitgegeven voor het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana in 1970. Later zijn er nog andere momenten geweest dat het zilveren tientje werd uitgebracht, zoals: 1973, het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana, 1994, het 50 jarig bestaan van de Benelux, 1995, de nagedachtenis van de 350e sterfdag van Hugo de Groot, 1996, voor schilder Jan Steen, 1997, voor het 50 jarig Marshall plan en tot slot 1999, voor het Millennium.
De zilveren 10 gulden waarde wordt bepaald door meerdere factoren, onder andere het zilvergehalte, de oplage, de historische betekenis van de specifieke uitgifte én de staat waarin de munt verkeert. Bij Goudzaken kijken we naar de zilverwaarde bij de inkoop van zilveren gulden, zo ook de 10 gulden.
De zilveren 10 gulden munt van 1970-1973 heeft een gewicht van 25 gram en bevat 72% zilver. Dit betekent dat de munt in totaal 18 gram puur zilver bevat. De diameter bedraagt 38 mm, met een dikte van 2,7 mm. De zilveren 10 gulden munt van 1995–1999 heeft een gewicht van 15 gram en bevat 80% zilver. Dit betekent dat de munt in totaal 12 gram puur zilver bevat. De diameter bedraagt 33 mm, met een dikte van 2,1 mm.

50 gulden munt
De 50 gulden munt is een bijzondere Nederlandse herdenkingsmunt die in de jaren ’80 en ’90 werd uitgegeven in zilver. De munt werd geslagen ter gelegenheid van diverse nationale gebeurtenissen en was niet bedoeld voor dagelijks gebruik, hierdoor is de zilveren 50 gulden munt erg populair onder verzamelaars.
De meest bekende editie is de zilveren 50 gulden munt 1984, deze 50 gulden is uitgegeven ter ere van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Juliana. Een andere bekende editie is van de zilveren 50 gulden munt 1987 en gewijd aan 200 jaar Nederlandse grondwet. Beide munten bevatten 25 gram zilver met een zuiverheid van 925/1000, wat neerkomt op 23,1 gram puur zilver. De diameter is 38 mm.
De 50 gulden munt waarde wordt bepaald door de zilverinhoud, de staat van de munt en de vraag onder verzamelaars. De actuele waarde 50 gulden munt ligt doorgaans boven de zilverprijs, zeker voor exemplaren in FDC-kwaliteit. De zilveren 50 gulden munt 1984 waarde en de zilveren 50 gulden munt 1987 waarde kunnen hierdoor verschillen, afhankelijk van oplage en marktvraag.
Bij Goudzaken kun je deze munt niet inkopen, wel kun je jouw 50 gulden munt verkopen tegen een eerlijke prijs gebaseerd op de actuele zilverkoers.

Geschiedenis van de Nederlandse gulden
In de 13e eeuw begint de geschiedenis van de gulden in Italië. In de stad Florence laat men voor het eerst in 1252 een nieuwe gouden munt zien. Dit is de fiorino d’oro. In eerste instantie maakten veel landen de munt 1-op-1 na. Lees hier alles over de geschiedenis van de Nederlandse gulden.
Guldens van nikkel
In 1892 wordt de eerste munt met de beeltenis van koningin Wilhelmina geslagen. Tijdens haar periode van regeren verschijnen er vier verschillende portretten van haar op de guldens. In 1948 komt uiteindelijk Juliana op de munt in plaats van haar moeder. De zilveren guldens worden na een periode van ontbreken weer geslagen in 1954. Door het stijgen van de zilverprijs besluit men uiteindelijk om in 1967 over te stappen op nikkelen guldens.
Na 1967 zijn er uitsluitend nog een aantal zilveren en gouden herdenkingsmunten geslagen. Deze munten met een nominale waarde in guldens zijn in beperkte oplage vrijgegeven. De laatste herdenkingsmunten zijn in 2001 geslagen. Dit was zowel een gouden als zilveren variant. De nieuwere herdenkingsmunten bevatten inmiddels een nominale waarde in de euro.
Zilveren guldens kopen en verkopen bij Goudzaken
Wil je na het lezen van dit artikel overgaan op het kopen van guldens? Bij Goudzaken bieden we twee opties aan, namelijk het kopen van 50 stuks Nederlandse zilveren gulden of 1 kilo Nederlandse zilveren gulden. Het volledige gewicht van de 50 stuks variant is 325 gram, met een zilvergehalte van 234 gram puur zilver. De kilo variant heeft 1 kilo puur zilver, het bruto gewicht is 1390 gram. Wij verkopen geen losse munten. In deze zakken ontvang je verschillende munten, zoals guldens, rijksdaalders, zilveren tientjes en 50 gulden muntstukken.
Bij Goudzaken kun je ook jouw guldens verkopen. Wij kopen graag jouw oud muntgeld in waarbij we standaard de huidige zilverprijs als waardebepaling nemen.