Geld wordt continu minder waard dankzij de gigantische geldcreatie van centrale banken. Met een spaarrente van nagenoeg 0% (al dan niet negatief) en een ‘officiële’ inflatie van 2 procent weet je één ding zeker. Sparen bij de bank levert niets meer op. Sterker nog, het kost indirect geld. Beleggen in goud klinkt dus aantrekkelijk, maar waar moet je beginnen? Beleggen in goud is in theorie heel simpel, maar in praktijk blijkt al snel dat er tal van opties zijn. In dit artikel vind je meer informatie over het beleggen in fysiek goud.
Publicatiedatum: 17 mei 2021
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Waarom zou je beleggen in goud? Het grootste voordeel van beleggen in goud is dat dit edelmetaal altijd een waarde vertegenwoordigd heeft (tot op heden). De goudmarkt beperkt zich niet tot Nederland of België, maar is wereldwijd actueel. Handel in goud is een 5000 jaar oude manier van ruilhandel. Tegenwoordig betalen we gemakkelijk met ongedekte euro’s of dollars. De geschiedenis leert ons dat fiat geld op termijn altijd zijn waarde verliest. Slechts honderd jaar geleden betaalden we nog met gouden en zilveren gulden munten.
Goud is schaars en zeer gewild. Dankzij deze ‘schaarste’ kun je altijd gemakkelijk jouw goud weer verkopen. Naast zekerheid van goud, kun je ook de liquiditeit aanmerken als belangrijke koopoverweging. Als jij goud wilt verkopen, is er altijd wel ergens een potentiële koper. Heb je goud gekocht bij Goudzaken? Dan kopen wij altijd het goud weer van jou terug (terugkoopgarantie).
Zodra je overweegt goud te kopen kom je al snel de goudbaren of gouden munten van bekende LBMA smelters tegen. Goudbaren zijn rechthoekige blokjes goud met diverse standaard kenmerken. Van gouden munten kun je zowel de bekenden beleggingsmunten (bullion munten) als de oude gouden munten die als wettig betaalmiddel golden (gouden tientjes, dukaten) kopen. Een gouden tientje bevat 6.05 gram goud. Een belangrijk voordeel van oud goud muntgeld is de relatief lage prijs. Dit komt omdat er voor deze munten geen maakkosten worden gerekend.
Reguliere goudbaren bevatten vaak de volgende informatie:
Wil je beleggen in goud(baren)? Houd dan rekening met de standaard baarformaten. Goudbaren zijn btw vrijgesteld als ze onder een standaard geaccepteerde baarformaten vallen. Hieronder vind je de standaard maten voor de kleinere goudbaren:
De middelgrote goudbaren zijn net iets beter geprijsd dan kleine goudbaren. De middelgrote goudbaren zijn veruit het meest geliefd van alle goudbaren. Dit komt omdat men liever 10 baren van 100 gram goud koopt dan 1 goudbaar van bijvoorbeeld een kilo goud. Het kost bij aanschaf iets meer maar geeft een groot voordel, je bent veel flexibeler omdat je meer wisselgeld hebt in de vorm van goudbaren. Hieronder staan de meest gekochte en geliefde middelgrote goudbaren:
De grotere goudbaren zijn wat minder gangbaar, maar prijstechnisch juist zeer interessant. Afhankelijk van je aankoopoverweging kan een grote goudbaar zeer interessant zijn. Zeker voor beleggingsdoeleinden zijn de grote goudbaren het meest relevant. Hieronder staan de gangbare grote goudbaren:
Als je overweegt om te beleggen in goud ga je regelmatig iets lezen over de LBMA. De London Bullion Market Association is een organisatie die toezicht houdt op, en standaarden bepaalt voor, de gehele edelmetaalmarkt. Deze instantie houdt toezicht op smelterijen en de productie van goudbaren. Wil je goudbaren kopen? Dan genieten LBMA gecertificeerde goudbaren de voorkeur. Dankzij de LBMA weet je – in theorie – zeker dat het goudgehalte klopt. Als smelter kun je de LBMA accreditatie ontvangen en op de lijst van Good Delivery smelter staan. Producten van deze smelters zijn gemakkelijker wereldwijd verhandelbaar.
Het is wel belangrijk te vermelden dat goudbaren of andere producten van niet geaccrediteerde smelterijen eveneens – in theorie – goed zijn. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor een LBMA gecertificeerde baar, of producten van LBMA geaccrediteeerde smelterijen. Zo weet je zeker dat je veilig belegt in goud.
‘Als ik een goudbaar met LBMA certificaat koop, weet ik dan zeker dat deze echt is?’
Helaas is dat niet het geval. Ook goudbaren worden tegenwoordig nagemaakt. Een snelle zoektocht op een bekende Aziatische site brengt je al snel bij neppe goudbaren van bekende producenten. Wil je zeker zijn van je aankoop en met een gerust gevoel goud kopen? Dan kun je het beste beleggen in goud via officiële partijen. Ook op de goudmarkt is het bekende gezegde: ‘goedkoop is duurkoop’ van toepassing.
Zoals eerder vermeld is het ook mogelijk om te beleggen in gouden munten. Vaak is de keus voor munten of baren gestoeld op een persoonlijke voorkeur. Prijstechnisch is het vaak relevanter om een baar te kopen, maar bij sommige kleine porties kan een munt juist weer gunstiger geprijsd zijn.
Gouden munten kun je verdelen in twee groepen:
Deze gouden munten zijn bedoeld voor het beleggen in fysiek goud. Dergelijke gouden munten worden ieder jaar uitgebracht door diverse bekende en LBMA geaccrediteerde smelterijen. De standaard gouden beleggingsmunten wegen 1 troy ounce (31.1 gram). Tegenwoordig is het ook mogelijk om fractionele gouden beleggingsmunten te kopen (bijvoorbeeld 1/10 of 1/4 troy ounce). Oude betaalmunten van goud zoals de gouden tientjes of dukaten zijn van oudsher het muntgeld van een bepaald gebied. In Nederland betaalden we vroeger met Gouden en zilveren munten. Deze munten hebben soms verzameldwaarde. Dit oude muntgeld is heel populair onder de groep goudkopers die goedkoop willen beleggen in goud.
Als je goud koopt moet je dit ook opslaan. Thuis goud opslaan is goedkoop, maar brengt wel risico’s met zich mee. Een kluis huren bij de bank is inmiddels ook niet meer gebruikelijk. Ga voor een veilige opslag naar een betrouwbare parrtij zoals De Nederlandse Kluis. Voor een x bedrag huur je bij hen een kluis en kun je jouw waardevolle goud en zilver verzekerd en veilig extern opslaan.
Indien je beleggingsgoud koopt is het belangrijk dat je weet dat dit goudgele edelmetaal is vrijgesteld van btw. Je betaalt dus geen belasting bij aanschaf van beleggingsgoud. Bij aanschaf van sieraden of andere goudsoorten betaal je wel btw. Bij aanschaf van goudbaren of gouden munten betaal je bij Goudzaken dus geen btw. Alle door Goudzaken aangeboden gouden producten vallen onder de noemer beleggingsgoud, tenzij anders vermeld.
Is goud dan volledig vrijgesteld van belasting? Nee. Voor beleggingsgoud ben je verplicht vermogensbelasting te betalen. Goud valt onder je vermogen. Alles wat je aan goud bezit moet elk jaar worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Beleggingsgoud valt onder box 3. Afhankelijk van alle bezittingen betaal je over de totale waarde een x percentage.
Je betaalt dus geen belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. De Belastingdienst hanteert een ‘fictief’ rendement. Hierbij gaan zij tot op heden uit van een rendement van 4% per jaar. De heffing op dit bedrag is 30%. Omgerekend komt dat dus neer op een vermogensbelasting van 1.2%. In Nederland betaal je dus belasting over je vermogen, in plaats van over je rendement.
Wil je beleggen in goud maar weet je nog niet waar je dit goed kunt doen? Online oriënteren is tegenwoordig zo gedaan. Online goud kopen en verkopen is tegenwoordig net zo gemakkelijk als het kopen van een boek bij Bol. Liever nog wat persoonlijke vragen stellen? Neem gerust contact op, het is begrijpelijk dat je vragen hebt over beleggen in goud.
Persoonlijk advies op kantoor
Cash betaling mogelijk
Altijd een vast aanspreekpunt
Terugkoop garantie
Als je goud koopt wil je dit uiteraard veilig en discreet thuis ontvangen. Bij Goudzaken vinden we het heel gewoon dat dit zogeheten ‘leverrisico’ voor onze rekening komt. Pakketten zijn verzekerd tot €50.000 per pakket. Je ontvangt jouw goud of zilver in een onopvallende doos, via een geselecteerde logistieke partij.
Deze partijen mogen uitsluitend op het opgegeven adres leveren. Natuurlijk wil je geen waardetransport voor de deur. Daarom zal het pakket (afhankelijk van de waarde) worden geleverd door PostNL, UPS of een Goudzaken koerier. Zo weet je zeker dat niemand in jouw omgeving enig idee heeft wat je ontvangt, zelfs de bezorger niet.
kan ik mijn goud verkopen zodra ik dat wil? Ja, dat is onder normale omstandigheden altijd mogelijk via goudzakeninkoop.nl. Als handelaar in edelmetaal verdienen we zowel bij aankoop als bij het verkopen van goud of zilver een handelspremie. Als een handelaar niet terugkoopt, verliest hij daarmee een stuk omzet. Bij Goudzaken staan we achter de kwaliteit van de geleverde producten.
Wil je goud verkopen wat je bij ons hebt gekocht? Je krijgt onze terugkoopgarantie en bent daarmee zeker van de verkoop van jouw goudbaren en gouden munten. Verkopen kan ook op afstand (verzekerd transport).
Met enorm plezier zaken gedaan met Goudzaken. Kan het enorm aanbevelen voor advies en persoonlijke afhandeling van zaken.
Maher - WebwinkelkeurHeldere website, mooie locatie, positieve man, persoonlijke aanpak. Mijn eerste keer maar ik kom nog wel eens weer!
van de Kamp - WebwinkelkeurTopgozer! Eerlijke, spontane handelaar. Tevens altijd in voor een goed gesprek met koffie of thee. Betrouwbare plek voor je edelmetalen inkoop.
Jay - WebwinkelkeurEen fijne, betrouwbare partij waar je op discrete wijze – al dan niet periodiek – kwalitatieve goudbaren kunt kopen. Een aanrader!
Miranda - WebwinkelkeurVooraf goed telefonisch contact gehad. Mooie locatie waar je je bestelling kan ophalen. Ziet er allemaal netjes uit, zeker een aanrader.
Wilhelm - WebwinkelkeurUitstekende service. Alle afspraken snel en correct nagekomen. Fijne en heldere communicatie. Aanrader!
Deniseh - WebwinkelkeurZeer betrouwbare zaak. Deze webshop sprong eruit met een goede prijs. Ook een veilige locatie waar je in en uit kan lopen zonder op te vallen.
Gerrit - WebwinkelkeurOp de website kun je veel informatie vinden over de aan- en verkoop van goud of zilver. Overweeg je om voor het eerst goud of zilver te kopen, en heb je behoefte aan meer informatie? Plan een persoonlijk adviesgesprek met onze edelmetaalhandelaar en stel direct al je vragen.
Bij Goudzaken ontvang je uitsluitend informatie over producten, processen en mogelijkheden in de fysieke edelmetaalmarkt. Informatie over het juiste moment om te kopen of verkopen – beleggingsadvies – geven wij niet. Steeds meer beleggers kiezen voor fysiek zilver. Benieuwd wat hun koopoverweging is?
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder
Met unieke producten heeft Valcambi de fysieke edelmetalen markt veroverd. Naast reguliere gouden baren van deze Zwitserse producent kennen wij ook de zilverbaren, platinabaren en CombiBars. Deze smelter is aangesloten bij de LBMA en LPPM. Kwaliteit is gegarandeerd.
Lees verder
Credit Suisse is een van de meest gevestigde en gerespecteerde munthuizen en financiële instellingen ter wereld. Hun gecombineerde financiële ervaring en expertise maken Credit Suisse een waardevolle aanwinst voor zakelijke, institutionele en overheidsorganisaties. Ze bedienen daarnaast ook vermogende particulieren in hun thuisland Zwitserland en wereldwijd via diverse distributeur van goud.
Lees verder