Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Wat is witgoud?

Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies?

Wat is witgoud precies?

Witgoud is een combinatie van geelgoud, zilver, palladium en/of mangaan. Het komt dus niet op een natuurlijke wijze in de natuur voor, in tegenstelling tot puur goud (lees hier hoe goud ontstaat), maar is door de mens gemaakt. De exacte samenstelling van deze verschillende (edel)metalen verschilt per leverancier. De vraag ‘wat is witgoud?’ kunnen we daarom niet exact beantwoorden.

Wat we je wel kunnen vertellen is dat witgoud vaak wordt gebruikt voor het maken van sieraden. Meestal wordt het afgewerkt met een laag rodium, wat zorgt voor een blinkende uitstraling. Doordat er verschillende samenstellingen zijn voor witgoud, zijn er meerdere tinten van witgoud beschikbaar.

Wat-is-witgoud

Hoe ontstaat witgoud?

Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Daarom wordt puur goud regelmatig vermengd met andere (edel)metalen. Door dit te doen, wordt het goud namelijk sterker.

Puur goud is geel. Het wordt daarom ook wel geelgoud genoemd. Om witgoud te maken, wordt geelgoud gemend met palladium, zilver of zink. Dit zorgt voor de witte kleur.

Vroeger werd hiervoor veelal nikkel gebruikt in plaats van palladium, omdat het goedkoper is en het het resultaat mooier wit maakte. Tegenwoordig wordt dit bijna niet meer gedaan. Nikkel kan namelijk allergische reacties veroorzaken.

Witgoud vs. geelgoud

Het voornaamste verschil tussen witgoud en geelgoud is dus de kleur. Witgoud is wit(ter) en geelgoud is geel. Daarnaast is witgoud ‘sterker’ dan geelgoud, doordat er andere metalen aan toe zijn gevoegd.

Witgoud wordt ook vaak verward met platina. Niet gek, want ze lijken verdacht veel op elkaar. Maar toch zit er een verschil tussen de twee.

Het heeft namelijk een meer zilverachtige kleur, terwijl platina een grijze toon heeft. Ook hoeven sieraden van platina geen rodium laag te ontvangen voor de afwerking. Platina blijft namelijk ‘wit’ stralen als het goed onderhouden wordt.

Wat is duurder: witgoud of goud?

Witgoud heeft precies dezelfde waarde als gewoon goud. Toch zijn witgouden voorwerpen als sieraden meestal net iets duurder dan de traditionele gouden variant. Dit heeft te maken met de extra arbeid die verricht moet worden om het te maken.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.