Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Wat betekent karaat?

Karaat is een meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van edelstenen, zoals diamanten te meten. Ook wordt het woord ‘karaat’ gebruikt om de zuiverheid van goud aan te geven. Lees in dit blog alles over hoe dit precies werkt, hoe het karaatgehalte wordt gemeten en waarom het zo belangrijk is.

Wat betekent karaat bij goud?

Karaat geeft dus de zuiverheid van goud aan. Dit wordt uitgedrukt in karaat (of karaatgehalte) en staat voor het gehalte aan zuiver goud in een legering of in baren c.q. munten.

24 karaat goud; dit betekent het

Puur goud heeft een karaatgehalte van 24 karaat, wat betekent dat het voor 100% uit puur goud bestaat. Een legering van bijvoorbeeld 18 karaat bestaat voor 75% uit goud en voor 25% uit andere metalen.

Puur goud kopen is een optie, maar goud met een lager karaatgehalte ook. Zo zijn een aantal van onze gouden muntenbijvoorbeeld 22 karaat in plaats van 24 karaat. Het voordeel van een lager karaatgehalte is dat het goedkoper is. Dat geldt alleen voor sieraden, bij beleggingsproducten niet.

Ook is puur goud van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Dat is ook een reden waarom puur goud regelmatig vermengd wordt met andere (edel)metalen. Door dit te doen, wordt het goud namelijk sterker.

Wat betekent karaat?

De verschillende karaatgehaltes

Hieronder vind je een tabel met de verschillende karaatgehaltes, het percentage goud wat daarbij hoort en het percentage andere edelmetalen in de legering.

Karaatgehalte Percentage goud Percentage andere edelmetalen
24 100% 0%
22 91,6% 8,4%
18 75% 25%
14 58,5% 41,5%
10 41,7% 58,3%

Met deze edelmetalen wordt goud vermengd

Er zijn verschillende edelmetalen die in een legering met goud kunnen worden vermengd. Enkele voorbeelden zijn:

  • Zilver
  • Koper
  • Palladium
  • Platina
  • Nikkel
  • Zink
  • Tin

De keuze van het edelmetaal dat wordt toegevoegd aan de legering hangt af van verschillende factoren, zoals het doel van de legering, de gewenste kleur en de eigenschappen van het metaal.

Zo wordt koper vaak toegevoegd om een warmere, roodachtige kleur te creëren, terwijl zilver wordt gebruik voor een koelere, witachtige kleur. Palladium en platina worden gebruikt om witgoud te maken, terwijl nikkel en zink worden gebruikt om het gehalte aan goud te verlagen en de legering harder te maken.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 854 reviews.