Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Hoe wordt goud gewonnen?

Goud is een kostbaar metaal dat al eeuwenlang mensen fascineert. Heb jij je ooit afgevraagd hoe goud eigenlijk gewonnen wordt? Het proces van goudwinning is een boeiende combinatie van wetenschap, technologie en arbeid. We nemen je in dit blog mee in de wereld van de goudwinning en de verschillende methoden die worden gebruikt om dit waardevolle edelmetaal uit de aarde te halen.

Dus, hoe wordt goud gewonnen?

Al eerder vertelden we je over het ontstaan van goud. Na dit proces is het tijd om goud te ‘winnen’, zoals dat wordt genoemd. Dat proces kent drie stappen. We lopen ze met je door.

Hoe wordt goud gewonnen?

#1 Exploratie en prospectie

Voor er daadwerkelijk goud gewonnen kan worden, moet er uitgebreid onderzoek worden gedaan om de aanwezigheid en de omvang van goudafzettingen in een bepaald gebied te bepalen.

Dit omvat geologisch onderzoek, het nemen van bodemmonsters en geofysische technieken om de potentiële locaties van goudafzettingen te identificeren. Als er veelbelovende locaties zijn gevonden, gaat het proces verder naar de volgende fase.

#2 Mijnbouw

Er zijn verschillende methoden die worden gebruikt bij goudwinning, afhankelijk van de aard van de goudafzetting en de schaal van de operatie. De meest voorkomende methoden zijn:

  1. Placer mijnbouw
  2. Ondergrondse mijnbouw
  3. Open-pit mijnbouw

We leggen deze verschillende methoden van hoe goud gewonnen wordt graag aan je uit.

Placer mijnbouw

Dit is een van de oudste methoden voor goudwinning. Het maakt gebruik van de natuurlijke eigenschappen van goud, dat een hoog soortelijk gewicht heeft. Bij placer mijnbouw worden rivierbeddingen en bodems afgegraven om het zand en grind te scheiden, waarin kleine gouddeeltjes zich kunnen bevinden. Dit materiaal wordt vervolgens gewassen om het goud van het andere sediment te scheiden.

Ondergrondse mijnbouw

Als de goudafzettingen zich diep onder de grond bevinden, wordt ondergrondse mijnbouw toegepast. Dit omvat het aanleggen van tunnels en schachten om toegang te krijgen tot de goudafzettingen. Het erts wordt vervolgens naar boven gebracht en verwerkt om het goud te extraheren.

Open-pit mijnbouw

Dit is een methode die vaak wordt gebruikt bij grote goudmijnen. Het omvat het creëren van een enorme put in de grond om bij de goudafzettingen te komen. Het gesteente en erts worden uitgegraven met behulp van zware machines, zoals graafmachines en vrachtwagens. Het erts wordt verder verwerkt om het goud te winnen.

#3 Verwerking en raffinage

Zodra het goudhoudende erts is gewonnen, moet het worden verwerkt en geraffineerd om het daadwerkelijke goud te verkrijgen. Dit gebeurt door het eerst fijn te malen tot een poederachtige consistentie. Vervolgens wordt het gemengd met water en chemicaliën, zoals cyanide, om het goud te scheiden van het andere gesteente.

Dat mengsel wordt vervolgens verhit, waardoor het goud zich bindt met de chemicaliën en kan worden geëxtraheerd. Dit proces staat bekend als cyanidatie. Het gewonnen goud wordt vervolgens verder verfijnd om onzuiverheden te verwijderen en de zuiverheid te verhogen. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende technieken, zoals smelten, elektrolyse en chemische behandelingen.

Hoe wordt goud gewonnen: milieukwesties en duurzaamheid

Goudwinning kan aanzienlijke milieueffecten hebben, vooral als het niet op een verantwoorde en duurzame manier wordt uitgevoerd. Het gebruik van chemicaliën, zoals de cyanide waar we het net over hadden, in het extractieproces kan potentieel schadelijk zijn voor het milieu en de menselijke gezondheid. Het beheersen van deze impact vereist strikte regelgeving, het gebruik van veilige mijnbouwpraktijken en de implementatie van milieuvriendelijke technologieën.

Daarnaast is er de kwestie van sociale en economische duurzaamheid. Goudwinning kan belangrijke economische voordelen opleveren, maar het is ook gekoppeld aan uitdagingen zoals arbeidsomstandigheden, landrechten en inheemse gemeenschappen.

Het waarborgen van eerlijke arbeidsomstandigheden, het respecteren van de rechten van lokale gemeenschappen en het minimaliseren van negatieve sociale gevolgen zijn belangrijke aspecten van duurzame goudwinning.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.