Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Hoe ontstaat goud?

Hoe ontstaat goud? Het is een vraag die met enige regelmaat gesteld wordt. En een leuke ook, want goud is een belangrijk edelmetaal dat al sinds het ontstaan van planeet aarde aanwezig is. Maar hoe ontstaat goud precies? En waar komt goud vandaan? Wij van Goudzaken vertellen het je in dit blog.

Hoe ontstaat goud precies?

Goud ontstaat in het heelal door een botsing van neutronensterren. Om het ontstaan van goud te begrijpen, moeten we zo’n 130 miljoen jaar terug in de tijd. Toen botsten er namelijk twee van die neutronensterren op elkaar. Door de botsing kwam er enorm veel energie vrij en daardoor zijn alle losse deeltjes aan de buitenkant van de neutronensterren bij elkaar gevoegd tot een zwaar edelmetaal, goud.

In het verleden is daarna het goud in de gesmolten kern van de aarde terecht gekomen. Daarom is goud meestal te winnen in goudmijnen, die diep in de aarde zitten. Maar daarnaast kan het ook gevonden worden in rivieren.

Hoe-ontstaat-fysiek-goud

Goud uit goudmijnen of uit de rivier

In dunne laagjes diep onder de grond zit goud verstopt, in de vorm van gruis of ruwe brokken. Mijnwerkers gaan soms wel honderden meters, soms kilometers de aarde in om goud te zoeken en met succes, want er wordt veel gouderts naar boven gehaald.

Dit wordt vervolgens verder gemalen of gezuiverd, zodat alleen het goud overblijft.

Een andere manier om goud te winnen, is in rivieren. Doordat het water steeds een stukje van de grond en rotsen afschuurt, kunnen daar kleine korreltjes of stukjes goud in verstopt zitten. Op plekken waar de rivier langzamer stroomt, zakken deze goudkorreltjes naar de bodem.

Daar zoeken ook dagelijks mensen met zeven naar het edelmetaal.

Waar komt goud vandaan?

Volgens wetenschappers werd goud geproduceerd door een zogeheten supernova-nucleosynthese in combinatie met de botsing van neutronensterren. Het stof waaruit ons zonnestelsel is gevormd, zou onder andere al goud hebben bevat. Toen de aarde werd gevormd, daalde het aanwezige goud diep de grond in.

Hoe ontstaat goud, de fysieke variant?

Goud is ten minste even oud, al dan niet ouder dan onze planeet, de aarde. Maar, belangrijk om te vermelden is wel dat goud niet hier op aarde gemaakt is. Waar dan wel? Door een fusiereactie in sterren.

Om genoeg energie te hebben voor het produceren van goud heeft de ster een massa van 8 keer de zon nodig. Dat betekent dus dat voor het ontstaan van fysiek goud een enorme hoeveelheid energie nodig is.

Supernova

De grote sterren exploderen of eindigen in een supernova. Tijdens deze gebeurtenis worden zware metalen als goud gevormd. De stofdeeltjes met daarin kleine hoeveelheden goud worden de ruimte in geslingerd.

Deze stukjes goud in de vorm van stofdeeltjes komen terecht in een samenklonterende massa, wat wij dan weer een planeet noemen. Al het beschikbare goud op aarde is dus ontstaan tijdens een explosie of meerdere explosies van grote sterren.

Toen de hoeveelheden goud (en andere stofdelen) bij elkaar kwamen in ons zonnestelsel zijn deze hoeveelheden op de aarde neergevallen.

Hoe ontstaan wit- en roodgoud?

Puur goud is van zichzelf een redelijk zachte materie. Bij een puur gouden munt kun je met je tanden daar een afdruk in achterlaten. Daarom wordt het pure goud vermengd met andere (edel)metalen. Door andere metalen met goud te mengen, wordt het sterker.

Wit- en roodgoud zijn dus ontstaan door de invloed van mensen. Puur goud is namelijk geel. Meng je dit met koper (zoals bij de gouden Krugerrand munt), dan krijg je een rode gloed.

Veel sieraden zijn voorbeelden van witgoud en roodgoud. Bij witgoud voegen we palladium, zilver of zink toe. Dit zorgt voor de witte kleur. Bij roodgoud wordt een legering met koper en zink toegevoegd om een zachte, rode kleur te bereiken.

Hoe ontstaat goud?

Eimke Jansen l Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Het ontstaan van goud gebeurt dus door een enorme klap, waarbij er veel energie vrijkomt. Dit wordt vervolgens diep uit de grond gehaald of uit rivieren gezeefd. Voor wit- en roodgoud komt er een menselijke invloed bij kijken.

Bij Goudzaken verhandelen we alleen puur beleggingsgoud. Wit- en roodgoud kan je vinden in sieraden, niet op onze website.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.