Goede Reede 1
3845 MD, Harderwijk
Nederland

085 130 91 48
info@goudzaken.nl

Service

Moet ik munten of baren kopen?

Men stelt met enige regelmaat de vraag of zij beter munten of baren kunnen kopen. Puur gericht op een goed resultaat is die overweging simpel: Kies voor de beste prijs per gram. Natuurlijk is niet alleen de prijs een doorslaggevende factor. Lees je in via dit artikel uit de kennisbank.

Kan ik beter goud of zilver kopen?

Twijfel je nog tussen fysiek goud of zilver kopen? Je bent niet de enige. Misschien is het wel de meest gestelde vraag die beantwoord moet worden. Moet ik goud of zilver kopen? Evenals bij alle andere beleggingen, is ook bij deze geen eenduidig antwoord juist. Lees je in via dit artikel uit de Kennisbank.

Kan ik ook vrijblijvend langskomen voor informatie?

Op goudzaken.nl kun je veel informatie vinden over de aan- en verkoop van goud of zilver. Overweeg je om voor het eerst goud of zilver te kopen, en heb je behoefte aan meer informatie? Plan een persoonlijk adviesgesprek met onze edelmetaalhandelaar en stel direct je vragen.

Bij Goudzaken ontvang je uitsluitend informatie over producten, processen en mogelijkheden in de edelmetaalmarkt. Informatie over het juiste moment om te kopen of verkopen – beleggingsadvies – geven wij niet. Wel vind je op onze website publicaties van diverse analisten met daarbij hun goudprijs verwachting of zilverprijs verwachting.

Waar moet ik op letten als ik voor het eerst goud of zilver ga kopen?

Wil je voor het eerst goud of zilver kopen? Je bent dan welkom voor een persoonlijk adviesgesprek. Bij het kopen van fysiek goud heb je de keuze uit gouden munten en goudbaren. Deze standaard vormen worden gezien als beleggingsgoud en zijn daarom belast met 0% btw. Hierdoor is fysiek goud een aantrekkelijke belegging voor particulieren. 

Zilver wordt – in tegenstelling tot goud – gezien als industrieel product. Daarom betaal je 21% btw over de aanschaf van zilverbaren. Zilverbaren zijn daarom voor particulieren een onaantrekkelijke belegging. Als particulier doe je er verstandig aan om zilveren munten te kopen, in plaats van zilverbaren. Deze zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling. Dit betekent dat de btw berekend wordt over de winstmarge in plaats van de totale waarde van het zilver.

Wil je zoveel mogelijk goud voor je geld? Dan is de aanschaf van een goudbaar waarschijnlijk de beste keus. Bij goudbaren krijg je doorgaans meer gewicht voor hetzelfde bedrag ten opzichte van munten. Bij kleine baren betaal je relatief gezien meer aan premie en maakkosten baar, daarom zijn grotere goudbaren prijstechnisch aantrekkelijker dan de kleine baren. 

Het wordt aangeraden om nooit je volledige budget in één baar of munt te stoppen. Vergelijk het met de bekende eurobiljetten. Met 100 biljetten van 5 euro ben je flexibeler dan 1 biljet van 500 euro.

Via onze website kun je de diverse goudbaren en gouden munten bekijken en op ieder moment bestellen. De goudprijzen worden iedere 5 minuten automatisch bijgewerkt. Als je jouw bestelling hebt geplaatst staat de prijs vast en kun je uitkijken naar jouw goud of zilver.

Waar moet ik op letten als ik fysiek goud of zilver koop?

Bij het aanschaffen van munten of baren is het belangrijk om rekening te houden met de volgende onderwerpen:

  • Betrouwbaarheid aanbieder 
  • Verhandelbaarheid producten
  • Premies bij aanschaf van edelmetaal
  • Verzekerde levering aan huis of ophalen bij aanbieder
  • Verzekerde opslag: thuis of extern
  • Premies bij verkoop edelmetaal
Eimke Jansen

Eimke Jansen

Edelmetaalhandelaar

Een andere vraag?

Ik beantwoord jouw vragen graag en sta voor je klaar met persoonlijk advies.

Neem contact op

Blijf op de hoogte

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.