Zilveren guldens overzicht

Zilveren guldens kopen of juist verkopen? Dan wil je in het voren weten wat jouw zilveren guldens waard zijn. De waarde van zilveren guldens kan enorm wisselen. Afhankelijk van het jaartal, de oplage, conditie en het percentage zilver kun je jouw waarde bepalen.

Alles wat je wilt weten over de zilveren gulden hebben wij hieronder voor je uiteengezet:

Publicatiedatum: 23 juni 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Guldens kopen

Wil je zilveren guldens kopen? Bij Goudzaken kun je diverse gulden soorten aankopen. Zowel de zilveren als gouden varianten oud gulden muntgeld kunnen wij aanbieden. Zilveren gulden munten koop je per kilogram zilver. Deze munten komen in een transparante sealbag. De sealbag kan zowel guldens, rijksdaalders (2,5 gulden) en zilveren tien gulden munten bevatten. Je kunt deze guldens ook verkopen aan Goudzaken.

Wat is de waarde van een gulden?

Wat is mijn zilveren gulden waard? De waarde van een zilveren gulden wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid zilver in de munt. Er zijn maar weinig bijzondere of speciale zilveren gulden munten. Dat komt omdat er in totaal meer dan 350.000.000 zilveren guldens zijn geslagen.  Deze guldens kun je onderverdelen in de zilveren guldens van Juliana en Wilhelmina. De Wilhelmina gulden is van 1892 – 1945 en weegt 10 gram. Omdat de munt voor 72% uit zilver bestaat bevat deze 7,2 gram puur zilver. Nieuwe gulden munten van Juliana wegen 6,5 gram en bevatten 4,68 gram zilver.

Dit zijn de zilveren guldens nu waard bij verkoop:

– 1954 – 1967 zilveren guldens:  €3,30
– Zilveren guldens (van voor 1945):  €5,08

Zilveren Juliana gulden

Zilveren juliana gulden (1954 - 1967)

De meest voorkomende 1 gulden munt is de munt met de beeltenis van koningin Juliana. Hiervan zijn ruim 18 miljoen exemplaren gemaakt. Deze zilveren guldens zijn geslagen tussen 1954 en 1967. Let op! In 1967 zijn de zilveren guldens gewisseld naar gulden munten van nikkel. Als je van dit jaar een gulden koopt. Let dan goed op dat deze zowel zilver als van nikkel kan zijn.

Deze zilveren guldens zijn geslagen in 6,5 gram bevatten 72/100 zilver. In totaal bevat deze gulden munt 4,68 gram puur zilver. Deze munten hebben een diameter van 25mm en een dikte van 1,8mm.

Zilveren Wilhelmina gulden

Zilveren Wilhelmina gulden (voor 1945)

Wilhelmina guldens zijn van voor  1945. Deze munten zijn in een oplage van circa 190 miljoen stuks geproduceerd. Omdat deze munten veel eerder in omloop zijn gebracht, komen wij deze munten veel minder vaak tegen. Toch zijn deze munten niet meer waard dan hun gewicht in zilver. Deze gulden munten wegen 10 gram en bevatten 7,2 gram zilver. De Wilhelmina gulden heeft een diameter van 28mm en een dikte van 1,9mm.

Geschiedenis van de Nederlandse gulden

In de 13e eeuw begint de geschiedenis van de gulden in Italië. In de stad Florence laat men voor het eerst in 1252 een nieuwe gouden munt zien. Dit is de fiorino d’oro. De munt is vernoemd naar de lelie uit het stadswapen. Als je dit in het Nederlands vertaald: gulden (gouden) florijn. Deze uit Florence afkomstige munt vindt al snel zijn weg naar diverse Europese landen. In eerste instantie maakten veel landen de munt 1-op-1 na. Later verschenen ook andere varianten op de Florentijnse munt, waaronder de Nederlandse gulden.

Guldens van nikkel

In 1892 wordt de eerste munt met de beeltenis van koningin Wilhelmina geslagen. Tijdens haar periode van regeren verschijnen er vier verschillende portretten van haar op de guldens. In 1948 komt uiteindelijk Juliana op de munt in plaats van haar moeder. De zilveren guldens worden na een periode van ontbreken weer geslagen in 1954. Door het stijgen van de zilverprijs besluit men uiteindelijk om in 1967 over te stappen op nikkelen guldens.

Na 1967 zijn er uitsluitend nog een aantal zilveren en gouden herdenkingsmunten geslagen. Deze munten met een nominale waarde in guldens zijn in beperkte oplage vrijgegeven. De laatste herdenkingsmunten zijn in 2001 geslagen. Dit was zowel een gouden als zilveren variant. De nieuwere herdenkingsmunten bevatten inmiddels een nominale waarde in de euro.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart