De aangekondigde silver squeeze lijkt er toch echt te komen. Maar wat is het en waarom is het interessant voor jou als belegger in zilver? In dit artikel probeer ik je uit te leggen wat er gaande is op de zilvermarkt.
Publicatiedatum: 3 april 2021
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De nieuwe Occupy Wall Street 2.0 beweging lijkt behoorlijk voet aan de grond te krijgen. Zij hebben voorheen al behoorlijk geluid gemaakt met het Gamestop verhaal. Inmiddels blijkt dat deze groep van particulieren zijn zinnen heeft gezet op een silver short squeeze.
Deze groep – over de wereld verspreidde particulieren – is opgegroeid tijdens de financiële crisis. Volgens velen is de bankensector hoofdverantwoordelijk voor deze crisis. Diezelfde banken gaan continu ‘short’ op zilver. Zodra een grote groep mensen ‘long’ gaat op zilver, werken ze als het ware de banken tegen. De banken speculeerde op een prijsdaling van zilver, terwijl de particulieren dat juist niet doen. Dit zorgt in theorie voor een prijsstijging en serieuze financiële consequenties voor de banken.
Naast het kopen van fysiek zilver kun je ook zilver kopen op de beurs. Veel banken gaan short op silver. Hierdoor ontstaat een verkoopdruk, wat zorgt voor een lage zilverprijs. Deze posities worden ingenomen met leencontracten. Een bank leent dus ‘papierzilver’ om dit vervolgens direct te verkopen. Dit doen zij in de hoop om op korte termijn ditzelfde zilver weer goedkoper terug te kunnen kopen. Deze partijen kunnen in theorie dus zelf de prijs naar beneden brengen – al dan niet laag houden – en hiervan profiteren.
Deze leencontracten hebben geen fysiek zilver als onderpand. Het kan in theorie dus voorkomen dat er meer zilver in de contracten handel is, dan het daadwerkelijk fysieke aanbod. Wanneer er een groot verschil is tussen vraag en aanbod zal de prijs bewegen. De silver squeeze is een georganiseerde aankoop van fysiek zilver door een grote massa particulieren. Hiermee willen deze particulieren de zilverprijs opdrijven en profiteren van een stijgende zilverprijs. Naast het profijt is dit eveneens een statement richting banken en hedgefunds.
UPDATE: de silver squeeze heeft gezorgd voor een prijsstijging van ruim 7% binnen 12 uur tijd na het openen van de beurs op maandag. Zilver staat bekend bekend vanwege zijn zeer bewegelijke koersprijs. Toch is de waardestijging van zilver op deze snelheid nog niet eerder voorgekomen. Des te meer redenen om de silver squeeze ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
Ben je voornemens voor de eerste keer fysiek zilver te kopen? Heb je nog vragen of twijfels? Stel gerust je vragen. Zilver kopen is doorgaans geen dagelijkse bezigheid. Het is logisch dat je vragen hebt. Benieuwd naar de ontwikkelingen op de zilvermarkt en de zilverprijs verwachting 2025 door Jeff Clark?
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder
Met unieke producten heeft Valcambi de fysieke edelmetalen markt veroverd. Naast reguliere gouden baren van deze Zwitserse producent kennen wij ook de zilverbaren, platinabaren en CombiBars. Deze smelter is aangesloten bij de LBMA en LPPM. Kwaliteit is gegarandeerd.
Lees verder
Credit Suisse is een van de meest gevestigde en gerespecteerde munthuizen en financiële instellingen ter wereld. Hun gecombineerde financiële ervaring en expertise maken Credit Suisse een waardevolle aanwinst voor zakelijke, institutionele en overheidsorganisaties. Ze bedienen daarnaast ook vermogende particulieren in hun thuisland Zwitserland en wereldwijd via diverse distributeur van goud.
Lees verder