Wat is platina?

Platinum, ook wel platina genoemd, is een zeldzaam en kostbaar edelmetaal dat bekend staat om zijn witte glans en hoge duurzaamheid. Het is een overgangsmetaal en heeft het atoomnummer 78 is het periodieke systeem der elementen. Lees in dit blog het antwoord op de vraag ‘wat is platina?’.

Publicatiedatum: 5 mei 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat is platina precies?

Het zeldzame, wit glanzende edelmetaal is het meest bekend om zijn gebruik in sieraden en juwelen. Bij Goudzaken verkopen we deze accessoires niet. Je kan bij ons wel platina kopen in de vorm van baren en munten.

Naast dat het schittert als juweel, heeft platina ook veel industriële toepassingen vanwege zijn weerstand tegen corrosie, het hoge smeltpunt en de geleidbaarheid. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren voor auto’s en in de chemische industrie. Maar ook in elektronica, medische apparatuur en tandheelkundige toepassingen.

De geschiedenis van platina

Daarnaast heeft platina een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid, met name bij de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Toen vonden Europese kolonisten het metaal bij de verwerking van goud. Zij beschouwden het in eerste instantie als waardeloos metaal en noemen het ‘platina’, wat in het Spaans ‘klein zilver’ betekent.

Vaak werd het weggegooid of gebruikt om goud en zilver te verontreinigen, omdat het als onzuiver werd beschouwd.

In de vroegere geschiedenis werd platina dus voornamelijk gevonden als onzuiverheid in goudafzettingen in Zuid-Amerika. De lokale bevolking kende het metaal echter al langer en gebruikte het voor het maken van sieraden en ornamenten.

 

Twee eeuwen later…

Pas in de 18e eeuw, toen scheikundigen de eigenschappen van platina begonnen te onderzoeken, werd het metaal gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en begon het te worden gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen.

Waaronder dus in sieraden, horloges, medische apparatuur, tandheelkunde en chemische processen.

Platina nu

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Tegenwoordig blijft platina een belangrijk en gewild metaal, zowel in de industrie als in de juwelenwereld. Het wordt zelfs beschouwd als een van de meest waardevolle edelmetalen. Kun je het je voorstellen nadat ze het in de 16e eeuw gewoon weggooiden?Omdat het zo’n zeldzaam metaal is, is het kostbaar en zijn de prijzen vaak hoger dan die van andere edelmetalen. Ontdek hier of investeren in platina een goed idee is.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart