Wat betekent LBMA, en waarom is dit belangrijk?

Wij refereren regelmatig naar de London Bullion Market Association (LBMA). De LBMA is een bekende naam in de edelmetaalmarkt. Deze vermogensmarkt kent de LBMA als basis van de prijzen alsook de partij die reguliere smelters kan accrediteren.

Wat betekent LBMA en waarom zijn zij belangrijk in de markt van goud, zilver, platina en palladium?

Publicatiedatum: 8 februari 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat betekent het LBMA keurmerk?

Op goudzaken.nl lees je regelmatig iets over de LBMA. Maar wat betekent dit LBMA keurmerk? Het keurmerk  LBMA wordt door de London Bullion Market Association gegeven aan smelters die beleggingsgoud en beleggingszilver produceren. Om dit keurmerk te krijgen moet je aan de kwaliteitseisen van de LBMA voldoen. De LBMA houdt online een lijst bij van alle smelters in de wereld die aan hun keurmerk voldoen. Dat noemen wij de Good Delivery list. Omdat kwaliteit uiterst belangrijk is verhandelen de meeste partijen voornamelijk goud en zilver van producenten die op deze lijst vermeld staan. Het geniet bij een groot publiek de voorkeur. Omdat deze producten de voorkeur genieten is de verhandelbaarheid van producten van een goedgekeurde producent zeer goed verhandelbaar over de hele wereld.

Oorsprong van de London Bullion Market Association

De London Bullion Market Association is in 1987 opgericht door de Bank of England. Deze nieuwe organisatie nam de rol over van twee (voorheen losse) organisaties. De London Gold Market en London Silver Market. Deze partijen hebben naam sinds de negentiende eeuw. De actuele wereldhandel van edelmetaal is gevestigd in London. Uiteraard wordt goud ook verhandeld in andere werelddelen en kent deze markt een groot publiek.

De wortels van de London Bullion Market zijn terug te voeren naar de samenwerking tussen Moses Mocatta en de East India Company. Niet te verwarren met de ons welbekende VOC. De East India Company is de Britse variant van een handelsorganisatie welke handel dreef in India. Deze partijen dreven tezamen handel aan het einde van de 17e eeuw en begonnen goud te verschepen. Kort daarna werd goud overgewaardeerd in Engeland. Op dat moment was Sir Isaac Newton meester van de Royal Mint (bekend van de zilveren en gouden Britannia munten). In die tijd was er veel goud in omloop. Dat resulteerde dan weer in een op goud gebaseerde munteenheid. En dat terwijl de rest van Europa tot de jaren 1850 nog voornamelijk geld in de vorm van zilveren munten kende.

LBMA of niet?

Eimke Jansen l Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Is een goudbaar van een LBMA geaccrediteerde smelter per definitie beter? Het antwoord daarop is eenvoudig: nee. Baren goud van een niet LBMA geaccrediteerde smelter kunnen van dezelfde kwaliteit zijn. Echter, maakt de herkomst van de goudbaar mogelijk een verschil bij verkoop. Uiteraard geldt hetzelfde voor munten of staven van zilver.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 597 reviews.
Your Cart