Wat betekent 13,6% inflatie voor jou?

De nu al hoge inflatie blijft oplopen. Afgelopen maand kwam in het nieuws dat wij op dit moment kampen met een inflatie van 13,6%. Dat is uitzonderlijk hoog, maar lijkt nog niet het hoogste punt.

Diverse maatregelen worden al aangekondigd. Zo pleit men voor prijsplafonds, loonstijgingen en nog meer stimuleringsmaatregelen. In de monetaire geschiedenis hebben dergelijke maatregelen enkel tijdelijk geholpen. Op de lange termijn verergerden dergelijke maatregelen juist het inflatieprobleem.

Publicatiedatum: 5 september 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Eurozone inflatie 9,1%

Waar wij in Nederland kampen met een inflatiepercentage van 13,6%, is het gemiddelde percentage in Europa 9,1%. De inflatie berekening van Europa wijkt af van de rekenmethode van het CBS. Zo neemt het CBS in haar berekening bijvoorbeeld wel de huurprijzen mee. Volgens bovenstaande percentages stijgen de prijzen in Nederland gemiddeld harder  dan in de rest van Europa.

Het bijzondere van inflatie berekeningen blijft echter wel dat methodes voor het berekenen van inflatie wijzigen per regio. Ook de goederen die worden meegenomen in de berekening kunnen afwijken of wijzigen. De mandjes van goederen voor de inflatieberekening worden per jaar gewijzigd. Stel dat de gasprijs hoger wordt in 2022, dan gaat men ervan uit dat wij minder gas gaan gebruiken. Hierdoor kan bijvoorbeeld gas uit de berekening worden gehaald, of gas minder belangrijk worden gemaakt. Dit creëert mijns inziens een vertekend beeld van de algemene prijsstijging van goederen.

Koopkracht verlies met 13,6% inflatie

Laten we het koopkrachtverlies over een termijn van 20 jaar bekijken. In dit voorbeeld ga ik uit van €100.000 spaargeld waar je geen belasting over betaalt. Deze €100.000 staat momenteel geparkeerd bij de bank. Na 20 jaar tijd heeft deze €100.000 nog maar de koopkracht van slechts €5.374. Dat betekent dat je na 20 jaar 94,6% van jouw koopkracht hebt verloren.

Koopkracht verlies 13,6% inflatie

Halvering van koopkracht binnen 5 jaar

Bij de huidige inflatie kennen wij een halvering van de koopkracht in 5 jaar. Wil je vandaag voor €3 een brood kopen? Dan heb je over 5 jaar €6 nodig voor datzelfde brood. Hieronder zie je het koopkracht verlies per jaar. In de kolom waar eindkapitaal boven staat, kun je zien wat de waarde van jouw geld na een x aantal jaar sparen nog is.

13,6% inflatie
Daan

Wie informeer jij hierover?

Daan Schonagen – edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Bijna dagelijks hoor ik mensen om mij heen zeggen dat het allemaal wel meevalt met de inflatie. Maar is dat wel zo? Niets doen is op dit moment niet de oplossing. Jouw geld wordt (steeds sneller) minder waard. Wellicht dat je iemand op de hoogte kunt brengen door dit artikel met hem of haar te delen.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart