Spaarders plunderen banken in Libanon

Jouw geld bij de bank is niet van jou. Belangrijk om te onthouden. Spaarders in Libanon komen hier inmiddels op een vervelende manier achter. Door de slechte economische situatie mogen Libanese spaarders in sommige gevallen geen geld meer opnemen van hun eigen spaarrekening.

Publicatiedatum: 19 september 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Geen toegang tot eigen spaargeld

Boze Libanezen zijn afgelopen week zeker zeven banken binnengedrongen om toegang te krijgen tot hun eigen spaargeld. De financiële crisis van Libanon lijkt mensen ertoe aan te zetten om het recht in eigen handen te nemen. Onder andere de informele kapitaalcontroles drijven de bevolking tot wanhoop.

Deze kapitaalcontroles zorgen ervoor dat spaarders bij de Libanese banken geen buitenlandse valuta kunnen opnemen, en slechts (kleine) delen van hun spaargeld. Dit heeft alles te maken met de financiële implosie welke drie jaar geleden begon. Met de huidige informatie lijkt het nog steeds niet te beteren met de financiële situatie.

Golf van incidenten bij banken

Deze golf van incidenten begon 14 september. Een vrouw liep zwaaiend met een speelgoedwapen en vergezeld door activisten een bank in Beiroet in. Deze dame hield bankmedewerkers gegijzeld terwijl ze 13.000 dollar van haar rekening haalde. Dit deed zij om de noodzakelijke kankerbehandeling van haar zus te betalen. Dit voorval resulteerde in een golf aan bankbestormingen door Libanon.

Eén van de laatste incidenten was afgelopen vrijdag bij een bank in Zuid-Libanon. Een spaarder bestormde de bank en haalde circa 19.000 dollar van zijn rekening. Vervolgens gaf dezelfde man zich aan bij de politie. Dat wilt zeggen, hij staat niet achter de manier waarop, maar zag geen andere manier om aan zijn eigen spaargeld te komen.

Banken in Libanon staken

De Vereniging van Banken in Libanon heeft een driedaagse staking afgekondigd die begint op 19 september om te protesteren tegen: ‘herhaalde aanvallen op banken en hun werknemers’. Dit vertelde de Vereniging van banken in een verklaring van afgelopen vrijdag.

De vereniging drong er bij de autoriteiten op aan om snel wetten aan te nemen om de financiële crisis aan te pakken. De minister van Binnenlandse Zaken van Libanon, Bassam Mawlawi, riep op tot een spoedvergadering van de Centrale Interne Veiligheidsraad om de bankovervallen te bespreken, meldde NNA.

Grootste crisis sinds midden 19e eeuw

Libanon verkeert in de greep van een crisis die door de wereldbank wordt bestempeld als één van de ergste sinds het midden van de 19e eeuw. De economische ineenstorting dreef driekwart van de bevolking de armoede in, terwijl de Libanese pond meer dan 90% van zijn marktwaarde verloor.

Een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds zal op 19 september Beiroet bezoeken om de vertragingen in overeengekomen hervormingen te bespreken. Deze hervormingen moeten de deuren openen voor een lening van $ 3 miljard om het land te helpen zijn financiële crisis te overwinnen.

Om vooruitgang te boeken met de overeenkomst, wil het IMF dat Libanon verschillende stappen onderneemt. Variërend van een extern ondersteunde evaluatie van elk van de grootste kredietverstrekkers tot een audit van de centrale bank en de opheffing van de wetten op het bankgeheim.

Daan

If you can't hold it, you don't own it!

Daan Schonagen – edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Wat gebeurt er tijdens een serieuze financiële crisis? Kun je dan altijd bij jouw geld, of bepaalt iemand anders wat je hiermee wel of niet kunt?

De geschiedenis leert ons dat geld in crisistijd vaak resulteert in optie 2: iemand anders bepaalt voor jou. Libanon is al drie jaar verwikkeld in een grote crisis. Hoe zal het Nederland vergaan na drie jaar crisis? Goud en zilver worden niet voor niets genoemd als het geld van vrije mensen.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 597 reviews.
Your Cart