De EU heeft een haalbaarheidsstudie gedaan naar een Europees register van activa. Dit register zou moeten bijdragen in de strijd tegen het witwassen van geld en belastingontduiking. In dit register moet onder andere edelmetaal, cryptovaluta, sieraden, kunstwerken, auto’s en boten worden opgenomen.
Publicatiedatum: 21 september 2021
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De Europese Commissie blijkt na te denken over een register met alle bezittingen van burgers. Daarin moet dan naast onroerend goed, grond en aandelen ook bezittingen als edelmetaal, crypotvaluta, kunst, sieraden, auto’s en boten worden geregistreerd. Het document waaruit deze informatie opgehaald kan worden is getiteld ‘ Feasibility Study for a European asset registry’.
De Europese Commissie denkt dat een dergelijk register noodzakelijk is om witwassen en belastingontduiking te voorkomen. Onderstaand citaat komt uit het officiële voorstel.
‘Collection of data and interconnection of registers is a key instrument under EU law to speed up access for competent authorities to financial information and facilitate cross-border cooperation. This project shall look into various possibilities for collecting information to set up an asset registry which may afterwards feed into a future policy initiative.
It shall aim at exploring how to collect and link information available from various sources on asset ownership (e.g. land registries, company registers, trusts and foundations registers, central depositories of securities ownership, etc.) and analyse the design, scope, and challenges for such a Union asset registry. The possibility to include in the registry data related to the ownership of other assets such as cryptocurrencies, works of art, real estate, and gold, shall also be considered.’
Desondanks dat het hier slechts om een voorstel gaat is dit een bijzonder zorgelijke ontwikkeling. Overheden krijgen hiermee nog meer inzicht in het vermogen van burgers, naast alle informatie die ze momenteel al verzamelen. Het opvallende aan dit voorstel is dat enkel de belangen van banken, overheden en toezichthouders beschrijft. In geen enkel opzicht lijkt dit voorstel de belangen van de Europese burgers te dienen. Het is buiten de strijd tegen witwassen om nog niet duidelijk waarom een dergelijk register nodig is. Verschillende politici spreken zich uit tegen dit voorstel. Markus Ferber, een Duitse politicus zei hierover het volgende;
‘For me, these plans (…) are completely disproportionate and the relationship between citizens and the State envisioned by these plans reminds of the one we know from China, rather than from EU member states.’
Het uitrollen van een dergelijk register is zeer kostbaar. In Oostenrijk heeft men dit al eens geprobeerd. De Kronen Zeitung (de meest gelezen krant in Oostenrijk) benoemt dat zij uit eigen ervaring kunnen voorspellen dat dit project zal falen. In de praktijk blijkt het extreem moeilijk om een dergelijk register op te zetten, te onderhouden en te controleren. Volgens de krant is het bijzonder lastig om onderscheid te maken tussen relevante (goud en zilver) en minder relevante bezittingen. Daarnaast liggen de kosten van een dergelijk register hoger dan de uiteindelijke opbrengst.
Het bezit van goud en zilver is lastig te bewijzen. Heb je goudbaren, zilverbaren of munten van goud en zilver gekocht? Dan kan niet zomaar gesteld worden dat je dit momenteel nog bezit. Sterker nog, dat is nagenoeg onmogelijk. Juist daarom wil de Europese Commissie meer inzicht in deze zogeheten hoog risico bezittingen.
Schöne Edelmetaal behoort tot de oudste drie goudhandels ter wereld. Het is dan ook niet gek dat maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie aan het bedrijf verbonden zijn geweest. We duiken in dit blog de geschiedenis in van dit gerenommeerde familiebedrijf.
Lees verder
Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.
Lees verder
De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Lees verder