Wederom een nieuw schuldplafond VS

De Verenigde Staten staan voor een naderende financiële crisis als het Congres niet tijdig actie onderneemt om het schuldenplafond te verhogen. Minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van het niet verhogen van de schuldlimiet, waaronder het verlies van miljoenen banen en het destabiliseren van de wereldeconomie.

In dit artikel zullen we de urgentie van het verhogen van het schuldenplafond bespreken en waarom het Congres wel snel moet handelen.

Publicatiedatum: 8 mei 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Dreigende financiële crisis

Op 1 juni kan de Verenigde Staten geconfronteerd worden met een acuut geldtekort, waardoor de overheid in gebreke kan blijven. Minister Yellen heeft in een brief aan House Speaker Kevin McCarthy benadrukt dat het absoluut noodzakelijk is om (wederom) het schuldenplafond te verhogen of aan te pakken om deze crisis te voorkomen.

Politieke verdeeldheid

Het verhogen van het schuldenplafond is een politiek beladen kwestie, met grote verdeeldheid tussen de Democraten en de Republikeinen. Het voorstel van de GOP om het plafond voor een jaar te verhogen en bezuinigingen door te voeren, is door de Democraten afgewezen. Dit heeft de situatie nog complexer gemaakt en de urgentie van een oplossing vergroot.

Gevolgen van het niet verhogen van het schuldenplafond

Minister Yellen waarschuwt dat het niet verhogen van het schuldenplafond kan leiden tot een ongekende economische crisis. Moody’s Analytics voorspelt dat dit scenario miljoenen banen zal kosten en een negatieve invloed zal hebben op de wereldeconomie. De gevolgen voor Amerikaanse gezinnen en de positie van de Verenigde Staten als wereldleider zullen aanzienlijk zijn.

Politieke impasse

Op dit moment lijkt het Congres ver verwijderd van een oplossing, aangezien de Democraten het plan van de Republikeinen in het Huis hebben verworpen. Het voorgestelde pakket zou het schuldplafond verhogen, maar bevatte ook bezuinigingen die niet in goede aarde vielen.

De situatie wordt gecompliceerder door het veto dat President Joe Biden heeft aangekondigd als er voorbehouden en addenda aan de wetgeving worden toegevoegd.

 

Gevolgen van een wanbetaling

Een wanbetaling zou desastreuze gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie en de wereldwijde financiële stabiliteit. Zelfs een kortdurende crisis kan leiden tot het verlies van bijna een miljoen banen en een milde recessie. Een langdurige crisis zou het verlies van 2,6 miljoen banen betekenen. De dringende oproep tot actie van minister Yellen benadrukt het belang van tijdige actie van het Congres om de schuldlimiet te verhogen.

Ze dringt er respectvol bij het Congres op aan om de volledige trouw en kredietwaardigheid van de Verenigde Staten te beschermen. Het is essentieel dat het Congres snel en verantwoordelijk handelt om een ernstige financiële crisis te voorkomen en de economische stabiliteit van het land te waarborgen. Als de VS niet tijdig betaalt, zal de onrust niet te overzien zijn.

Het standpunt van president Biden

President Joe Biden heeft zich ook uitgesproken over de kwestie en heeft aangegeven dat hij zijn veto zal uitspreken over wetgeving die het schuldenplafond verhoogt maar tegelijkertijd politieke spelletjes bevat. Hij pleit voor een “schone” verhoging zonder toevoegingen. Dit standpunt benadrukt de urgentie en het belang van een snelle en effectieve oplossing.

Potentiële gevolgen en risico's

Het negeren van de noodzaak om het schuldenplafond te verhogen, brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Een wanbetaling zou niet alleen de economie van de Verenigde Staten schaden, maar ook de wereldeconomie destabiliseren. Het zou vragen oproepen over het vermogen van het land om zijn nationale veiligheidsbelangen te verdedigen en zou een negatieve invloed hebben op Amerikaanse gezinnen en hun financiële welzijn. Naast het welzijn van Amerikaanse gezinnen is ook het mondiale welzijn in gevaar. De dollar is natuurlijk gekoppeld aan nagenoeg alle fiduciaire valuta’s.

Het schuldplafond alweer verhogen. Goed idee?

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Ja en nee. Simpel, niet verhogen resulteert in een niet te overziene crisis. Wel verhogen in (uitgestelde) inflatie en nog meer uitholling van de dollar. Beiden niet ideaal, maar als je het naast elkaar zet zou zelfs voor ons als zogeheten ‘goudkevers’ de keus snel zijn gemaakt. 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 597 reviews.
Your Cart