Negatieve rente vanaf €5000 in 2022?

Negatieve rente vanaf €5000 spaargeld bij de bank in 2022? Uit dit onderzoek van het Duitse Verivox onder meer dan 1000 financiële instellingen blijkt dat ook de kleine spaarders gaan betalen. Sommige banken overwegen inmiddels vanaf €5.000 spaargeld negatieve rente te heffen.

Nog geen vijf jaar geleden was negatieve rente volledig ondenkbaar. Inmiddels kennen we bij diverse banken al een negatieve rente vanaf €25.000 in Europa. Welkom bij de bank anno 2022 ↓.

Publicatiedatum: 5 januari 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Van positief tot negatief, de rente over jaren

In een gezonde situatie krijg je rente op het geld dat je uitleent. Of dit nou aan de bank is, of aan een willekeurige ondernemer. De hoogste spaarrente ooit bij een Nederlandse bank was 11,6% per jaar. Door de jaren heen zijn de rentepercentages geleidelijk gedaald naar het 0 punt. Dit heeft alles te maken met de gezondheid van fiat geld en de banken.

 

Rente door de jaren heen:

  • 1980: circa 10%
  • 1990: circa 9%
  • 2000: circa 3%
  • 2010: circa 2%
  • 2022: circa 0% (Voor het eerst in de geschiedenis negatief)

Negatieve rente als norm

Vorig jaar waren er al 150 banken die de grens voor negatieve rente op €50.000 of lager hebben gelegd. Sommige banken overwegen zelfs een limiet van €5.000. Met deze negatieve rente proberen banken het sparen te ontmoedigen. Als men niet spaart, komt het geld in de economie terecht. Daarmee stimuleren banken de economie.

In Duitsland lijkt negatieve rente de norm te worden. En dat, terwijl het van oudsher een land is waar men relatief veel spaart. Banken hebben negatieve rente lang uitgesteld. Zij waren bang dat negatieve rente veel klanten zou gaan kosten. Maar in praktijk blijkt dat de meeste spaarders gewoon bij de bank blijven. Zij vinden beleggen niet de moeite waard, te risicovol of ingewikkeld.

-1% negatieve rente

Naast de gemiddelde negatieve rente van -0.5% zijn er ook banken die verder gaan. 19 financiële instellingen besloten vorig jaar de negatieve rente nog verder negatief te maken. Sommigen van hen heffen al 1% negatieve rente op de spaartegoeden van klanten.

Banken moeten negatieve rente heffen. Dit komt omdat zij overtollige spaartegoeden stallen bij de centrale bank. De centrale bank heft hierover -0.5% boeterente. Gezien de commerciële banken deze rekening niet zelf willen betalen, berekenen ze het door aan jou en mij.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 379 reviews.
Your Cart