Wat verdiende een timmerman in 1390 vergeleken met vandaag de dag? Bij Goudzaken spreken wij regelmatig over dat wat men verdient en dat koopkracht enorm daalt sinds 1971. Maar hoe was dit verder terug in de geschiedenis? We kijken samen met jou in dit artikel naar de lonen en prijzen uit het verleden.
Publicatiedatum: 18 september 2023
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De lonen en prijzen in 1400 – 1600 zijn niet te vergelijken met vandaag de dag. Een timmerman verdiende begin 1400 ongeveer 7,5 groten. Beter bekend als een halve pond. Met dit dagloon kon de timmerman circa 7900 gram rogge kopen. Met deze 700 gram roggen maak je 1,5 roggebrood. In 1457 verdiende diezelfde timmerman 4,5 kromstert. Dat is minder dan een stuiver en circa 1/8e pond. Van dit dagloon kon hij tien liter bier of drie kilo rogge halen (6 roggebroden). Bier was destijds een alternatief voor water omdat bier niet (zo) vervuild was.
Begin 1500 begon men met het rekenen in guldens, stuivers en plakken. In 1575 kreeg een houtsnijder vijf stuiver voor een dag arbeid. Dat stond gelijk aan 7 liter bier. Lichte inflatie? In 1595 waren de prijzen van voornamelijk rogge gedaald. Een timmerman kon toen 10 kilo rogge kopen wat gelijkstaat aan 21 kilo roggebrood.
De lonen stegen aanzienlijk in deze periode. In 1650 verdiende een timmerman en knecht samen 1 gulden en 8 stuivers. Een gulden was 28 stuivers + de 8 stuivers is 3 stuivers op één dag werk. Rond 1700 betaalde je voor een liter bier een stuiver. Dat betekende dat timmermannen in 1650 veel meer bier konden kopen dan 200 jaar eerder. Dat kwam onder andere door historisch lage graanprijzen en de gestegen lonen.
In 1770 was een dagloon 25 – 50 gulden. Dat betekent dat arbeiders ongeveer 25 x meer loon kregen. Betekende dit dan dat de arbeiders het beter hadden? Zeker niet. In 1750 was een gezin gemiddelde 75% van hun inkomen kwijt aan eten en drinken.
Daan Schonagen – Edelmetaalhandelaar
Waar men vroeger moest werken om in leven te blijven, is er vandaag de dag veel veranderd. Zowel in positieve als negatieve zin. We hebben het vele malen beter dan vroeger omdat een groot deel van de samenleving niet enkel werkt om in leven te blijven.
Dit hebben wij grotendeels te danken aan de industriële revolutie. Door ontwikkelingen als de stoommachine kon de productie sneller en goedkoper. Ondanks de hoge inflatie hebben veel Nederlanders het vandaag de dag nog velen malen beter dan een timmerman in 1650.
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder
Met unieke producten heeft Valcambi de fysieke edelmetalen markt veroverd. Naast reguliere gouden baren van deze Zwitserse producent kennen wij ook de zilverbaren, platinabaren en CombiBars. Deze smelter is aangesloten bij de LBMA en LPPM. Kwaliteit is gegarandeerd.
Lees verder
Credit Suisse is een van de meest gevestigde en gerespecteerde munthuizen en financiële instellingen ter wereld. Hun gecombineerde financiële ervaring en expertise maken Credit Suisse een waardevolle aanwinst voor zakelijke, institutionele en overheidsorganisaties. Ze bedienen daarnaast ook vermogende particulieren in hun thuisland Zwitserland en wereldwijd via diverse distributeur van goud.
Lees verder