De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Publicatiedatum: 14 maart 2023
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De Silicon Valley Bank (SVB) is een Amerikaanse bank die zich richt op het verstrekken van financiële diensten aan technologie- en life science-bedrijven, durfkapitaalfondsen, durfkapitaalinvesteerders en private equity-firma’s. De bank is gevestigd in Santa Clara, Californië en heeft vestigingen over de hele wereld. De SVB staat bekend om zijn expertise in de sector en is (was) een belangrijke financieringsbron voor veel startende technologiebedrijven in de Verenigde Staten en daarbuiten.
Op vrijdag werd de Silicon Valley Bank (SVB) door de autoriteiten in Californië gesloten vanwege het niet kunnen ophalen van geld met de uitgifte van nieuwe aandelen, waardoor de bank niet langer in staat was om aan haar verplichtingen te voldoen en failliet ging. De FDIC is aangesteld als beheerder van de bank. Aan het einde van vorig jaar beheerde de SVB meer dan $175 miljard aan activa.
De Silicon Valley Bank had een groot klantenbestand van technologiebedrijven, waaronder veel start-ups. In de afgelopen tijd heeft de bank echter grote verliezen geleden doordat ze obligaties heeft moeten verkopen met aanzienlijke verliezen. Uiteraard worden voornamelijk de betrokkenen bij start-ups en technologiebedrijven getroffen, maar zijn er (indirect) ook veel andere gedupeerden.
Het lijkt erop alsof de markt enorm reageert op dit faillissement. Dat komt zeer waarschijnlijk door de nog scherpe herinnering aan 2008. De val van Lehman Brothers. Deze éne bank die failliet ging, resulteerde in een bankencrisis. Zie het als een getrouwd stel. Als zij vandaag vertellen dat ze gaan scheiden, dan is er meestal al jaren herrie in de tent. Dat werkt bij organisaties en faillisementen ook zo. Een bank gaat niet bij de eerste en beste gelegenheid failliet.
Omdat banken veelal elkaars schulden opkopen en doorverkopen is het zo dat elke bank (in)direct last heeft van dit faillissement. Al is het alleen al omdat men steeds vaker naar de Geldmaat gaat, of besluit om fysieke bezittingen te kopen. Nu de onrust toeneemt profiteren de edelmetalen.
De grote vraag van dit moment: blijft het bij SVB of gaan er meer koppen rollen?
Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken
Het meest schrikbarende van bovenstaande? 14 dagen voordat SVB failliet ging, heeft KPMG een schoon audit rapport uitgereikt. Is de bank dan daadwerkelijk in één nacht omgevallen, of leven we in een ogenschijnlijk gezonde bankenwereld?
Waar de meeste markten in het rood stonden, zijn goud en zilver flink in het groen gegaan (actuele koers). Dat is toch een prettige bevestiging. Als mijn bank vannacht failliet gaat, slaap ik prima!
Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?
Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).
Lees verder
De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken?
Lees verder
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder