Hoe maak je zilver schoon?

Zilver kan behoorlijk vies worden. De ooit glimmende zilveren voorwerpen veranderen in meer doffe en grijze objecten. In het ergste geval lijken ze zelfs zwart. Hoog tijd om ze schoon te maken. Maar hoe maak je zilver schoon? Daar zijn verschillende manieren voor. Wij delen ze met je in dit blog.

Publicatiedatum: 21 april 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Zilver schoonmaken, dit is waarom

Zilver kan dus vuil worden. Zilveren voorwerpen kunnen door oxidatie, stof, vingerafdrukken, zweet en andere stoffen die in contact komen met het oppervlak van het zilverwerk vies worden. Dit kan leiden tot aantasting van de glas en het uiterlijk van het zilverwerk.

Het is daarom belangrijk om zilver regelmatig schoon te maken en te onderhouden om het in goede staat te houden en de glans te behouden.

Hoe maak je zilver schoon?

Er zijn verschillende manieren om zilver schoon te maken, afhankelijk van de mate van vuil en je voorkeur. We delen een aantal opties met je en lichten ze hieronder uitgebreid toe.

  • Zilverpoets
  • Poetsdoek voor zilver
  • Gebruik tandpasta voor zilver schoonmaken
  • Aluminiumfolie x baking soda of keukenzout
  • Maak gebruik van citroensap

#1 Zilver schoonmaken met zilverpoets

Zilverpoets is een reinigingsmiddel dat speciaal ontworpen is om zilveren voorwerpen te reinigen en te polijsten. Het bevat meestal een combinatie van chemische stoffen die zilveroxide, vuil en aanslag op het zilverwerk verwijderen en de glans van het zilver herstellen.

Zilverpoets kan worden gekocht in de vorm van een crème, een vloeistof of een doekje dat is geïmpregneerd met de reinigingsoplossing.

Zilverpoets kan zeer effectief zijn bij het verwijderen van aanslag en vuil op zilveren sieraden, bestek, servies en andere zilveren voorwerpen. Het kan echter ook een schurend effect hebben en daarom moet het voorzichtig worden gebruikt om krassen of andere beschadigingen te voorkomen.

Lees altijd goed de instructies van de fabrikant en spoel + droog het zilver grondig af nadat het is gereinigd met zilverpoets.

#2 Poetsdoek voor zilver

Een poetsdoek voor zilver, ook wel zilver glansdoek genoemd, brengt zilveren of verzilverde voorwerpen weer op glans. Door af en toe met een dergelijke doek over het zilver te wrijven, blijven ze het mooist op glans.

De geïmpregneerde doek is gemaakt van een hoogwaardig textielsoort, waardoor je zonder moeite licht geoxideerde en verzilverde voorwerpen weer laat glanzen.

#3 Gebruik tandpasta voor zilver schoonmaken

Naast zilverpoets en een poetsdoek voor zilver, zijn er een aantal huis-tuin-en-keuken middelen die je kunt gebruiken voor zilver schoonmaken. De eerste is misschien een onverwachte, namelijk tandpasta.

Door een kleine hoeveelheid witte tandpasta op een zachte doek of tandenborstel aan te brengen en voorzichtig over het zilverwerk te wrijven, maak je het gemakkelijk schoon. Spoel het vervolgens af met warm water, maak droog met een zachte doek en je zilver zal weer glimmen.

9.8

‘Goudeerlijke zaak’

Op basis van meer dan 300 beoordelingen

#4 Aluminiumfolie x baking soda of keukenzout

Ook kan je aan de slag met aluminiumfolie. Je maakt zilver schoon door het te gebruiken in combinatie met baking soda of keukenzout.

 

Zilver schoonmaken met baking soda en aluminiumfolie

Maak een bad van heet water, voeg hier een vel aluminiumfolie en een eetlepel baking soda een toe. Plaats vervolgens het zilverwerk in het bad en laat het vijf tot tien minuten weken. Spoel het daarna af met warm water en droog af met een zachte doek.

 

Zilver schoonmaken met keukenzout en aluminiumfolie

Liever keukenzout gebruiken dan baking soda? Dan doe je precies hetzelfde, alleen vervang je de baking soda door keukenzout.

#5 Maak gebruik van citroensap

Een laatste middel dat je vast al in de keuken hebt staan, is citroensap. Knijp een citroen uit en gebruik het sap om je zilverwerk te reinigen. Om dit te doen, wrijf je voorzichtig over het zilverwerk en spoel je het af met warm water. Droog ook bij deze methode het zilveren voorwerp weer af met een zachte doek.

Zilver kopen?

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 596 reviews.
Your Cart