Goud zilver ratio uitgelegd (& grafiek)

Beleggers in goud en zilver hebben allemaal wel gehoord over de goud zilver ratio. Heb je nog niet eerder over deze ratio van goud en zilver gehoord? Dan is het een must om je in te lezen.

Handig om te weten: Wat is de historische goud zilver ratio en wat doet deze ratio actueel? Vind al jouw informatie in onze goud vs zilver grafiek.

Publicatiedatum: 20 juli 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Wat is de goud zilver ratio?

De ratio van goud en zilver mag gezien worden als wisselkoers. Hoeveel gram zilver heb ik nodig om één gram goud te kopen? Goud en zilver koop je als een stukje zekerheid. Onder andere om te bepalen welk metaal men koopt, is het belangrijk deze ratio in overweging te nemen. Deze ratio kan namelijk duidden of goud is ondergewaardeerd ten opzichte van zilver. Of juist andersom. Dat zilver is ondergewaardeerd ten opzichte van goud.

Grafiek: goud vs zilver

Hieronder zie je de goudprijs grafiek. Je kunt deze grafiek zetten op de ratio grafiek. In deze grafiek zie je de ratio in USD. Op het moment van schrijven is de ratio 91 (relatief hoog).

Wat is een goede ratio?

De ultieme ratio verschilt per expert die je het zal vragen. De eerste ratio was 12 op 1. De Romeinen waren van mening dat 12 gram zilver evenveel waard moest zijn als 1 gram goud. Later kwam een ratio van 16 op 1 en daarna 20 op 1. Deze vastgelegde ratio zorgde voor een bimetalen standaard. Niet te verwarren met de goudstandaard. Het principe was wel hetzelfde. Je kon tegen een vastgestelde ratio gouden en zilveren munten gebruiken als betaalmiddel. Zo wist je dat je met 20 zilveren munten kon betalen of één gouden munt. Vroeger was de goud zilver ratio dus enorm praktisch toepasbaar.

Is de ratio laag? Dan weet je dat zilver relatief goed presteert (en wellicht minder aantrekkelijk is dan goud). Vice versa werkt dit hetzelfde. Zodra de ratio van de goudprijs en zilverprijs hoog staat weet je dat zilver het minder goed doet dan goud. Je kunt dan stellen dat één van beide metalen onder- of overgewaardeerd is.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart