Beleggers in goud en zilver hebben allemaal wel gehoord over de goud zilver ratio. Heb je nog niet eerder over deze ratio van goud en zilver gehoord? Dan is het een must om je in te lezen.
Handig om te weten: Wat is de historische goud zilver ratio en wat doet deze ratio actueel? Vind al jouw informatie in onze goud vs zilver grafiek.
Publicatiedatum: 20 juli 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
De ratio van goud en zilver mag gezien worden als wisselkoers. Hoeveel gram zilver heb ik nodig om één gram goud te kopen? Goud en zilver koop je als een stukje zekerheid. Onder andere om te bepalen welk metaal men koopt, is het belangrijk deze ratio in overweging te nemen. Deze ratio kan namelijk duidden of goud is ondergewaardeerd ten opzichte van zilver. Of juist andersom. Dat zilver is ondergewaardeerd ten opzichte van goud.
Hieronder zie je de goudprijs grafiek. Je kunt deze grafiek zetten op de ratio grafiek. In deze grafiek zie je de ratio in USD. Op het moment van schrijven is de ratio 91 (relatief hoog).
De ultieme ratio verschilt per expert die je het zal vragen. De eerste ratio was 12 op 1. De Romeinen waren van mening dat 12 gram zilver evenveel waard moest zijn als 1 gram goud. Later kwam een ratio van 16 op 1 en daarna 20 op 1. Deze vastgelegde ratio zorgde voor een bimetalen standaard. Niet te verwarren met de goudstandaard. Het principe was wel hetzelfde. Je kon tegen een vastgestelde ratio gouden en zilveren munten gebruiken als betaalmiddel. Zo wist je dat je met 20 zilveren munten kon betalen of één gouden munt. Vroeger was de goud zilver ratio dus enorm praktisch toepasbaar.
Is de ratio laag? Dan weet je dat zilver relatief goed presteert (en wellicht minder aantrekkelijk is dan goud). Vice versa werkt dit hetzelfde. Zodra de ratio van de goudprijs en zilverprijs hoog staat weet je dat zilver het minder goed doet dan goud. Je kunt dan stellen dat één van beide metalen onder- of overgewaardeerd is.
Schöne Edelmetaal behoort tot de oudste drie goudhandels ter wereld. Het is dan ook niet gek dat maar liefst zeven generaties van de Amsterdamse familie aan het bedrijf verbonden zijn geweest. We duiken in dit blog de geschiedenis in van dit gerenommeerde familiebedrijf.
Lees verder
Je kan er niet voor bij ons terecht, maar toch is er veel vraag naar een uitleg over dit type goud: witgoud. Want wat is witgoud precies? Wat is het verschil met geelgoud hoe wij het kennen? En nog belangrijker, waarom verkopen we het bij Goudzaken niet? Je ontdekt het in dit blog.
Lees verder
De autoriteiten in de staat Californië hebben de Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, wat heeft geleid tot onrust op de financiële markten vanwege het risico op een mogelijke kettingreactie. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid van een domino-effect.
Is dit dan het begin van een nieuwe bankencrisis? Op dit moment wordt alles uit de kast getrokken om rust te bewaren en vertrouwen te herstellen. Eén ding weten wij zeker: goud en zilver kopers zitten er goed bij! Zowel de prijs van goud en zilver zijn flink gestegen in de afgelopen dagen.
Lees verder