Gevolgen voor goud- en zilverprijs van sancties Rusland

De escalatie rondom Ukraine hangt al een ruime tijd in de lucht. Nu president Putin de onafhankelijkheid van twee provincies heeft aangekondigd zien we diverse ontwikkelingen. Waar de afgelopen jaren al sancties aan Rusland waren opgelegd, hebben de VS, VK en EU aangekondigd deze uit te gaan breiden. Dit heeft uiteraard een impact op het algemene vertrouwen.

In deze blog neem ik je mee in de verwachtingen omtrent de goudprijs en zilverprijs in de aankomende periode. Want, zoals wellicht bekend ziet men goud en zilver als een veilige haven in onzekere tijden. Wat gaan de goud- en zilverprijs in de aankomende periode doen? Lees verder ↓.

Publicatiedatum: 22 februari 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

De goud- en zilverprijs tijdens annexatie Krim

In maart 2014 is de Krim door Putin geannexeerd. Dit gebied behoorde daarvoor toe aan Ukraine (vergelijkbaar met de huidige situatie rondom Donetsk en Luhansk). Voorafgaand aan deze annexatie waren er grote spanningen tussen de EU / VS en Rusland. Deze spanningen zorgde voor een korte maar sterke vlucht naar edelmetaal. Dit valt terug te vinden in de koerswijzigingen van die exacte periode. Een overzicht van de ontwikkeling van de goudprijs en zilverprijs in die korte periode is hieronder samengevat:

 

Goudprijs ontwikkeling 2014 kwartaal 1

Begin januari 2014 stond de goudprijs op 1195 USD per troy ounce. Eind maart 2014 stond de goudprijs al op ruim 1385 USD per troy ounce. Dat betekent een prijswijziging van bijna 200 USD per 31.1 gram goud. Procentueel betekent dat een waardestijging van 15,9% in slechts twee maanden tijd.

 

Zilverprijs ontwikkeling 2014 kwartaal 1

Begin januari 2014 stond de zilverprijs op 19,32 USD per troy ounce. Eind maart 2014 stond de zilverprijs op ruim 21,27 USD per troy ounce. Dat betekent een prijswijziging van bijna 2 USD per 31.1 gram zilver. Procentueel betekent dat een waardestijging van 10,1% in slechts twee maanden tijd.

Koersontwikkeling na annexatie van de Krim

Na de tijdelijke en kortstondige sprint van de goud- en zilverprijs in kwartaal 1 van 2014 daalden de koersen gestaag. Dit had naar alle waarschijnlijkheid te maken met het groeiende consumentenvertrouwen (jaren van economische groei na de kredietcrisis van 2008). In 2014 was de aanschaf van goud en zilver (tenzij op de zeer korte termijn gehandeld) met een relatief lange terugverdientijd. Deze trend van dalende edelmetaalprijzen heeft stand gehouden tot 2016. De prijs van goud en zilver stijgt sinds 2016 gestaag. Waarbij zowel de waarde van goud, als zilver, met circa 90% is gestegen sindsdien.

Rusland leverancier Palladium, platina en goud

Rusland als belangrijke leverancier goud, platin & palladium

Zoals inzichtelijk op de afbeelding is de edelmetaalmarkt sterk afhankelijk van de metalen geleverd door Rusland. Wat opvalt is het grote aandeel van de palladium export. Rusland levert 45% van het jaarlijks geproduceerde palladium. Daarnaast leveren ze ook 15% platina en 9% van het wereldwijde aanbod goud. Naast het grote aandeel van palladium, valt ook juist in deze tijden het relatief kleine aandeel zilver op. Rusland is slechts verantwoordelijk voor de productie van 2,5% van het wereldwijde aanbod zilver.

Gezien de EU, VS en het VK hebben aangekondigd dat er zware economische sancties zullen volgen, ben ik voornamelijk benieuwd naar de waardeontwikkeling van palladium, platina en goud in de aankomende periode. Juist omdat wij voor een relatief groot deel afhankelijk zijn van het door Rusland geleverde edelmetaal.

Platina en palladium leveren wij op verzoek. Hiervoor kun je een mail sturen naar info@goudzaken.nl.

In het verleden behaalde resultaten

Als we de huidige situatie vergelijken met 2014, lopen er een aantal dingen niet gelijk op. In 2014 was er een groot (en groeiend) vertrouwen in de economie, wereldwijde politieke samenwerking en een ‘fatsoenlijke’ inflatie. Op dit moment is de inflatie op een absoluut hoogtepunt en geeft de centrale bank aan het beleid vooralsnog niet te veranderen. Daarnaast kunnen wij gerust constateren dat het vertrouwen in de politiek (gezien de nationale onrust in diverse landen wereldwijd) steevast vermindert. Een ander belangrijke verandering is de toevoeging van goudvoorraden en repatriëring hiervan door diverse landen.

Kort samengevat: het vertrouwen ligt bijzonder laag, economisch staan we er niet beter voor dan in 2007 – 2008 (we hebben inmiddels 7x meer schuld dan tijdens de schuldencrisis van 2008) en wereldleiders lijken allemaal te azen op de positie van wereldmacht.

Wat denk jij dat dit met de waarde van goud, zilver, platina en palladium gaat doen op termijn? Persoonlijk heb ik wel een vermoeden.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 509 reviews.
Your Cart