De vraag naar platina in 2023

De vraag naar platina is flink gestegen in het eerste kwartaal van 2023, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Platinum Investment Council (WPIC). Met een groei van 17% ten opzichte van vorig jaar heeft de industriële vraag een recordhoogte bereikt.

De toename in de vraag naar platina wordt voornamelijk gedreven door de auto-industrie en de industriële sector, terwijl ook de interesse van investeerders aanzienlijk is toegenomen vanwege wereldwijde geopolitieke onzekerheden. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een herziening van het verwachte tekort aan platina voor heel 2023, dat nu wordt geschat op 983.000 troy ounce.

Publicatiedatum: 2 juni 2023

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Stijging van de vraag naar platina

Ondanks sombere economische vooruitzichten is de vraag naar platina in de automobielindustrie aanzienlijk toegenomen. In het eerste kwartaal van 2023 steeg de vraag met 9% tot 806.000 troy ounce, voornamelijk door een groter gebruik van platina per voertuig. Het World Platinum Investment Council (WPIC) voorspelt dat de wereldwijde vraag vanuit de auto-industrie dit jaar met 12% zal stijgen tot 3.255.000 troy ounce. Deze groei wordt voornamelijk gedreven door de productie van zware voertuigen, strengere emissiewetgeving en de vervanging van het duurdere palladium door het goedkopere platina in de uitlaatsystemen van benzineauto’s.

Industriële vraag naar platina

De vraag naar platina groeit sterk in de medische sector en andere industrieën. In de glasindustrie is de vraag zelfs met 76% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook de investeringsvraag naar platina is aanzienlijk toegenomen, met een groei van 28% ten opzichte van vorig jaar. Volgens het WPIC wordt de totale vraag naar platina in 2023 geschat op 8.176.000 troy ounce, zoals te zien is in de tabel van het kwartaalrapport.

Ondanks de economische onzekerheden verwacht het WPIC een aanzienlijke stijging in de vraag naar platina in 2023, met een tekort van bijna 1 miljoen ounces. Dit tekort wordt vooral veroorzaakt doordat platina wordt gebruikt als vervanging voor palladium in de auto-industrie. De rol van platina in de waterstofeconomie wordt ook steeds belangrijker en trekt wereldwijd de interesse van investeerders.

Weinig aanbod van fysiek platina

De geraffineerde mijnproductie daalde met 8% in het eerste kwartaal van 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar en met 11% ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. Hoewel Rusland enige groei liet zien, kon dit de verminderde productie in Zuid-Afrika niet compenseren. De voorspelling is dat de mijnproductie van platina wereldwijd met een bescheiden 1% zal dalen tot 5.511.000 troy ounce in 2023. Hoewel er enige groei wordt verwacht in Zimbabwe en Noord-Amerika, bestaan er aanzienlijke onzekerheden met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse platinaproductie als gevolg van de aanhoudende elektriciteitstekorten in het land.

De wereldwijde recycling van platina bleef traag in het eerste kwartaal van 2023 en daalde met 12% ten opzichte van het voorgaande jaar tot 413.000 troy ounce, voornamelijk door een afname van het aantal afgedankte voertuigen. Daarnaast werden recyclingvolumes ook belemmerd door regelgeving in Noord-Amerika om diefstal van autocatalysatoren tegen te gaan. Aangezien beide problemen waarschijnlijk gedurende heel 2023 zullen aanhouden, wordt verwacht dat de totale recyclingvoorziening van platina met 1% zal dalen tot 1.682.000 troy ounce voor het hele jaar.

De vraag naar platina stijgt, de productie neemt af

Eimke Jansen | Edelmetaalhandelaar bij Goudzaken

Vraag en aanbod. In essentie is dat hoe de prijs van platina tot stand komt. Als de vraag stijgt, en het aanbod afneemt, wat gaat dit dan doen met de platinaprijs? Dat blijft natuurlijk de grote vraag. Zeker ook omdat de prijs van platina tot stand komt op de termijnmarkt.

 
Platina is 20 x zo schaars als goud. Wil je investeren in platina?  Koop fysiek platina in baar of muntvorm eenvoudig online bij Goudzaken. 
 

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 510 reviews.
Your Cart