In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.
Publicatiedatum: 5 december 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
In de maand oktober heeft geen enkele centrale bank over de hele wereld goud verkocht. Iedere centrale bank koopt bij of houdt vast wat er al ligt. Het lijkt eerder regel dan uitzondering: centrale banken kopen goud. In theorie geeft dat een signaal af: goud gaat in de aankomende periode iets betekenen. Immers, waarom zou een centrale bank goud posities aanhouden en/of uitbreiden als het verder niet relevant zou zijn?
In kwartaal 3 van 2022 kochten centrale banken gezamenlijk 400 ton goud aan. Dat is voor het eerst sinds 1967 dat in één kwartaal zoveel goud is aangekocht door centrale banken. Voornamelijk niet westerse banken kochten grote hoeveelheden fysiek goud bij. Turkije staat hierin vooraan. Zij kochten 103 ton fysiek goud. Dat is niet geheel onverwacht, gezien de inflatiecijfers van de afgelopen periode in Turkije.
Afgelopen kwartaal was het 8ste opeenvolgende kwartaal waarin meer goud is gekocht dan verkocht door centrale banken.
Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft onlangs nog aangegeven dat hij niet voornemens is om het goud van DNB te verkopen. De goudvoorraad en reserves zijn belangrijke middelen om het vertrouwen in de centrale bank groot te houden. Op de website van De Nederlandsche Bank schrijft men het volgende over goud als reserve:
‘Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren.’
Eimke Jansen – edelmetaalhandelaar bij Goudzaken
Je hoeft het wiel zelf niet uit te vinden. Dat heeft iemand al voor jou gedaan. Hetzelfde geldt voor beleggen en vermogen beheren. Je kunt zelf wel een plan opstellen, maar soms kun je beter spieken bij de grote jongens. Want wat doen zij?
Centrale banken kopen goud. Al 8 kwartalen op rij met momenteel flinke pieken. Dat moet toch iets betekenen? Voor mij is het een duidelijk signaal. Klaas Knot was in ieder geval nog niet voornemens om goud te verkopen.
Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?
Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).
Lees verder
De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken?
Lees verder
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder