In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.
Publicatiedatum: 5 december 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
In de maand oktober heeft geen enkele centrale bank over de hele wereld goud verkocht. Iedere centrale bank koopt bij of houdt vast wat er al ligt. Het lijkt eerder regel dan uitzondering: centrale banken kopen goud. In theorie geeft dat een signaal af: goud gaat in de aankomende periode iets betekenen. Immers, waarom zou een centrale bank goud posities aanhouden en/of uitbreiden als het verder niet relevant zou zijn?
In kwartaal 3 van 2022 kochten centrale banken gezamenlijk 400 ton goud aan. Dat is voor het eerst sinds 1967 dat in één kwartaal zoveel goud is aangekocht door centrale banken. Voornamelijk niet westerse banken kochten grote hoeveelheden fysiek goud bij. Turkije staat hierin vooraan. Zij kochten 103 ton fysiek goud. Dat is niet geheel onverwacht, gezien de inflatiecijfers van de afgelopen periode in Turkije.
Afgelopen kwartaal was het 8ste opeenvolgende kwartaal waarin meer goud is gekocht dan verkocht door centrale banken.
Klaas Knot van De Nederlandsche Bank heeft onlangs nog aangegeven dat hij niet voornemens is om het goud van DNB te verkopen. De goudvoorraad en reserves zijn belangrijke middelen om het vertrouwen in de centrale bank groot te houden. Op de website van De Nederlandsche Bank schrijft men het volgende over goud als reserve:
‘Tegenwoordig worden munten en bankbiljetten gemaakt van vooral goedkoop en duurzaam materiaal. Vroeger was dit niet het geval en werden munten gemaakt van hoogwaardige metalen zoals goud en zilver. Om toch een gevoel van waarde te waarborgen is destijds de goudstandaard ingevoerd. De goudstandaard maakte het namelijk mogelijk om munten en bankbiljetten in te wisselen voor echt goud. Deze standaard bestaat nu niet meer, maar de rol als vertrouwensanker heeft de goudvoorraad nooit verloren.’
Eimke Jansen – edelmetaalhandelaar bij Goudzaken
Je hoeft het wiel zelf niet uit te vinden. Dat heeft iemand al voor jou gedaan. Hetzelfde geldt voor beleggen en vermogen beheren. Je kunt zelf wel een plan opstellen, maar soms kun je beter spieken bij de grote jongens. Want wat doen zij?
Centrale banken kopen goud. Al 8 kwartalen op rij met momenteel flinke pieken. Dat moet toch iets betekenen? Voor mij is het een duidelijk signaal. Klaas Knot was in ieder geval nog niet voornemens om goud te verkopen.
De Verenigde Staten staan voor een naderende financiële crisis als het Congres niet tijdig actie onderneemt om het schuldenplafond te verhogen. Minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van het niet verhogen van de schuldlimiet, waaronder het verlies van miljoenen banen en het destabiliseren van de wereldeconomie.
In dit artikel zullen we de urgentie van het verhogen van het schuldenplafond bespreken en waarom het Congres wel snel moet handelen.
Lees verder
In deze goudprijs verwachting voor 2025 nemen wij je mee in diverse verwachtingen van de goudprijs voor het jaar 2025. Ook kijken we naar de actuele goudprijs, de koershistorie van goud en hoe de prijs van goud tot stand komt. Alleen op basis van al deze informatie, kunnen wij een goede inschatting maken van de toekomstige goudprijs. Wil je weten wat de goudprijs volgens diverse analisten gaat doen in 2025? Lees dan de volledige goudprijs verwachting hieronder.
Lees verder
Karaat is een meeteenheid die wordt gebruikt om het gewicht van edelstenen, zoals diamanten te meten. Ook wordt het woord ‘karaat’ gebruikt om de zuiverheid van goud aan te geven. Lees in dit blog alles over hoe dit precies werkt, hoe het karaatgehalte wordt gemeten en waarom het zo belangrijk is.
Lees verder