Ruim een week geleden kwam op vrijdagavond een bijzonder onverwachts bericht naar buiten. In Duitsland was een brief geopenbaard van het Bundesfinanzministerium. In die brief stond dat zilveren beleggingsmunten niet meer onder de gunstige 7% btw geïmporteerd mogen worden. Vanaf afgelopen week worden alle zilveren beleggingsmunten geïmporteerd onder het hoge btw tarief in Duitsland: 19%.
Publicatiedatum: 13 oktober 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Zilveren munten zonder verzamelwaarde moeten vanaf heden met het hoge btw-tarief van 19% worden geïmporteerd. Dat betekent dat alle populaire zilveren beleggingsmunten in prijs zijn gestegen. Via deze btw wijziging maakt de regering van Duitsland een einde aan een veelgebruikte maas in de wet. Met deze maas in de wet konden handelaren zilveren beleggingsmunten met het lage btw tarief invoeren omdat er geen verschil kenbaar was gemaakt tussen beleggings- en verzamelaarsmunten. Verzamelmunten kunnen nog wel onder het gunstige btw tarief worden ingevoerd. Dit mag uitsluitend indien de waarde van de munt 250% of meer afwijkt van de waarde van het zilver.
Zilveren munten zijn door de onaangekondigde btw wijziging plotseling circa 11% duurder geworden. Op de maandag dat dit bericht definitief bekend werd steeg de zilverprijs in 24 uur ruim 8%. Dat was de sterkste prijsstijging van zilver sinds 2008.
Zilveren munten worden ondanks de hogere btw nog wel verhandeld onder de marge regeling. Dat wilt zeggen: je koopt boven de zilverprijs, maar verkoopt ook boven de zilverprijs. Omdat de muntprijzen sterk zijn gestegen, hebben wij onze terugkoopprijs ook met 11% verhoogd. Bij Goudzaken bieden wij inmiddels de beste prijs van Nederland bij het verkopen van zilveren munten. Dit alles geldt ook voor zilveren muntbaren.
Goudprijs verwachting voor 2023; Wat gaat de goudprijs doen in 2023? Diverse bijzondere momenten zorgden voor een keerpunt van de goudprijs in 2022. Zo hebben we de goudprijs met een piek van circa €60.000 per kilo gezien toen de oorlog in Oekraïne begon. Later dat jaar daalde de goudprijs.
Nu aan het begin van 2023 zijn mensen benieuwd wat de prijs van goud gaat doen. Gaat de goudprijs omhoog of omlaag in 2023? We zetten hieronder uiteen wat wij denken op basis van diverse experts.
Lees verder
Munthuizen hebben de grootste moeite om de vraag naar gouden (en zilveren) munten bij te benen. Het bekende en één van de meest oude munthuizen uit Oostenrijk kan de actuele vraag niet bijhouden. Voornamelijk de hoge inflatie en grote onzekerheid doet een goudkoorts oplaaien onder veel Oostenrijkers.
Volgens Gerhard Starsich, CEO bij de Münze Österreich AG, producent van Philharmoniker munten, is de vraag naar goud nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Klanten staan soms wel tot 1,5 uur in de rij om aankopen te doen bij deze bekende leverancier van munten en baren.
Lees verder
In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.
Lees verder