BOE waarschuwt voor aankomende recessie

De Bank of England voert de grootste renteverhoging van de afgelopen 27 jaar door. Dit deed de bank tezamen met een belangrijke waarschuwing. De Bank of England (BOE) zegt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een recessie van minimaal één jaar.

De stijging van een half procentpunt tot een rente van 1,75% werd gesteund door acht van de negen beleidsmakers van de centrale bank. Daarnaast hebben diezelfde beleidsmakers aangegeven ook in de toekomst stevig op te treden. Iets wat voor BOE heel eenvoudig is, omdat ze geen rekening hoeven te houden met financieel instabiele landen in hun muntunie.

Publicatiedatum: 5 augustus 2022

Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.

Een stevig statement

De commissie zal bijzonder alert zijn op aanwijzingen van aanhoudende inflatiedruk en zal zo nodig krachtig optreden”, zei gouverneur Andrew Bailey tegen verslaggevers in Londen. “Alle opties liggen op tafel voor onze bijeenkomst in september en daarna.”

Bank of England recessie bespreking
Goudzaken thumbnail

Stijgende inflatie verwacht

De BOE verhoogde ook haar voorspelling voor de piek van de inflatie tot wel 13,3% in oktober. Onder andere vanwege de stijgende gasprijzen. Daarnaast vermeldde de BOE dat de prijsstijgingen ook in 2023 hoog zullen blijven. Deze stijgende prijzen zullen resulteren in moeite met het voorzien in levensonderhoud van menigeen. Het reëel besteedbaar inkomen valt hierdoor naar het laagste punt in circa 60 jaar.

Zelfs na miljarden ponden overheidssteun voor gezinnen die het moeilijk hebben, zullen gezinnen tegen het einde van 2023 ongeveer 5% slechter af zijn, met een (reëel) inkomen dat zowel dit als volgend jaar daalt.

Krimp van de economie

De BOE zei dat Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met een daling van de productie van 2,1%, vergelijkbaar met de inzinking van de jaren negentig, maar veel minder dan de klappen van COVID-19 en de wereldwijde financiële crisis van 2008 – 2009. Het grote verschil nu is echter dat er geen grote steunpakketten opgerakeld kunnen worden, omdat er al een bijzonder hoge inflatie is.

De nieuwe voorspelling was slechter dan de recente voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat heeft gezegd dat Groot-Brittannië in 2023 de langzaamste groei en de hoogste inflatie zal hebben van ’s werelds grote ontwikkelde economieën. Tot nog toe heeft de BOE sinds afgelopen december al 6 keer haar rente verhoogt om de stijgende inflatie tegen te gaan.

Krimpende economie Groot Britannie

Een belangrijk signaal

Waar ze in de Verenigde Staten vakkundig de definitie van het woord recessie proberen te wijzigen (geen grap), komt de Bank of England zeer direct over. Het leven wordt duurder, of zelfs een beetje te duur voor een groot gedeelte van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Om de stijgende prijzen enigszins in te perken hebben ze al 6 keer de rente verhoogd. Deze renteverhogingen duidden het einde van het ‘gratis geld’ tijdperk.

Daarnaast geven de bestuurder van deze centrale bank aan dat de recessie van eind dit jaar zeker tot 2024 zal duren, en er indien nodig nog meer renteverhogingen aankomen. Het is maar de vraag of de maatregelen gaan helpen. Ze hebben echter één belangrijk voordeel. Bij de Britse pond kan de rente verhoogd worden, omdat ze geen rekening hoeven te houden met landen die deze hogere rentes niet kunnen betalen zoals Italië of Griekenland.

Meer kennis voor jou

Ontvang waardevolle marktupdates

Mis het niet: belangrijke koerswijzigingen en aanbiedingen

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 597 reviews.
Your Cart