De Bank of England voert de grootste renteverhoging van de afgelopen 27 jaar door. Dit deed de bank tezamen met een belangrijke waarschuwing. De Bank of England (BOE) zegt dat het Verenigd Koninkrijk afstevent op een recessie van minimaal één jaar.
De stijging van een half procentpunt tot een rente van 1,75% werd gesteund door acht van de negen beleidsmakers van de centrale bank. Daarnaast hebben diezelfde beleidsmakers aangegeven ook in de toekomst stevig op te treden. Iets wat voor BOE heel eenvoudig is, omdat ze geen rekening hoeven te houden met financieel instabiele landen in hun muntunie.
Publicatiedatum: 5 augustus 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
“De commissie zal bijzonder alert zijn op aanwijzingen van aanhoudende inflatiedruk en zal zo nodig krachtig optreden”, zei gouverneur Andrew Bailey tegen verslaggevers in Londen. “Alle opties liggen op tafel voor onze bijeenkomst in september en daarna.”
De BOE verhoogde ook haar voorspelling voor de piek van de inflatie tot wel 13,3% in oktober. Onder andere vanwege de stijgende gasprijzen. Daarnaast vermeldde de BOE dat de prijsstijgingen ook in 2023 hoog zullen blijven. Deze stijgende prijzen zullen resulteren in moeite met het voorzien in levensonderhoud van menigeen. Het reëel besteedbaar inkomen valt hierdoor naar het laagste punt in circa 60 jaar.
Zelfs na miljarden ponden overheidssteun voor gezinnen die het moeilijk hebben, zullen gezinnen tegen het einde van 2023 ongeveer 5% slechter af zijn, met een (reëel) inkomen dat zowel dit als volgend jaar daalt.
De BOE zei dat Groot-Brittannië wordt geconfronteerd met een daling van de productie van 2,1%, vergelijkbaar met de inzinking van de jaren negentig, maar veel minder dan de klappen van COVID-19 en de wereldwijde financiële crisis van 2008 – 2009. Het grote verschil nu is echter dat er geen grote steunpakketten opgerakeld kunnen worden, omdat er al een bijzonder hoge inflatie is.
De nieuwe voorspelling was slechter dan de recente voorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat heeft gezegd dat Groot-Brittannië in 2023 de langzaamste groei en de hoogste inflatie zal hebben van ’s werelds grote ontwikkelde economieën. Tot nog toe heeft de BOE sinds afgelopen december al 6 keer haar rente verhoogt om de stijgende inflatie tegen te gaan.
Waar ze in de Verenigde Staten vakkundig de definitie van het woord recessie proberen te wijzigen (geen grap), komt de Bank of England zeer direct over. Het leven wordt duurder, of zelfs een beetje te duur voor een groot gedeelte van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Om de stijgende prijzen enigszins in te perken hebben ze al 6 keer de rente verhoogd. Deze renteverhogingen duidden het einde van het ‘gratis geld’ tijdperk.
Daarnaast geven de bestuurder van deze centrale bank aan dat de recessie van eind dit jaar zeker tot 2024 zal duren, en er indien nodig nog meer renteverhogingen aankomen. Het is maar de vraag of de maatregelen gaan helpen. Ze hebben echter één belangrijk voordeel. Bij de Britse pond kan de rente verhoogd worden, omdat ze geen rekening hoeven te houden met landen die deze hogere rentes niet kunnen betalen zoals Italië of Griekenland.
Al zeker twee jaar is in liberaal, conservatief en kapitalitisch Nederland een belangrijk onderwerp de Central Bank Digital Currency (CBDC). Maar wat is een CBDC en waarom is het belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent?
Als wij De Nederlandsche Bank moeten geloven is het nog heel onzeker of hij komt, en waarom hij moet komen. Kijken wij naar het grotere geheel, dan is de Central Bank Digital Currency waarschijnlijk eerder beschikbaar dan verwacht (!).
Lees verder
De vraag van centrale banken naar goud nam in het derde kwartaal niet af en bouwde voort op de recordbrekende eerste helft van het jaar 2023. De wereldwijde officiële goudreserves stegen met 337 ton. Dat is 120% meer dan het voorgaande kwartaal en het op één na hoogste voor een kwartaal 3 ooit. In 2022 was dit voorgaande record. Toen kochten centrale banken ook bijzondere hoeveelheden fysiek goud.
Op jaarbasis hebben de centrale banken een verbazingwekkende 800 ton goud gekocht, 14% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Wordt 2023 wederom een bijzonder jaar voor de goudreserves van centrale banken?
Lees verder
Goud kopen blijft een goede keuze als stabiele belegging. Maar hoe zit het met goud importeren? In dit blog nemen we je mee door de ins en outs van het importeren van goud, zodat je precies weet wat je te wachten staat.
Lees verder