Munthuizen hebben de grootste moeite om de vraag naar gouden (en zilveren) munten bij te benen. Het bekende en één van de meest oude munthuizen uit Oostenrijk kan de actuele vraag niet bijhouden. Voornamelijk de hoge inflatie en grote onzekerheid doet een goudkoorts oplaaien onder veel Oostenrijkers.
Volgens Gerhard Starsich, CEO bij de Münze Österreich AG, producent van Philharmoniker munten, is de vraag naar goud nog nooit zo hoog geweest als dit jaar. Klanten staan soms wel tot 1,5 uur in de rij om aankopen te doen bij deze bekende leverancier van munten en baren.
Publicatiedatum: 16 december 2022
Disclaimer: de informatie op deze pagina mag niet worden gezien als individueel beleggingsadvies.
Op dit moment is iedere gouden munt die uit de machine komt al verkocht. De Münze Österreich AG kan driemaal zoveel gouden munten verkopen als ze daadwerkelijk kunnen produceren. Dat zijn uitzonderlijke omstandigheden. Deze bekende producent zegt ook dat de vraag naar goud de hoogste is sinds het zijn huidige vorm aannam in 1989. Dat heeft onder andere te maken met de manier waarop Oostenrijkers in het leven staan. Men is vrij conservatief en spaart graag in edelmetaal.
De Oostenrijkse Nationale Bank, die eigenaar is van de Münze Österreich AG, zei in oktober in een presentatie over de financiën van Oostenrijkse huishoudens dat er in de tweeënhalf jaar sinds het begin van de coronaviruspandemie meer goud was gekocht dan in de vijf jaar daarvoor.
Het merkte op dat de vraag naar goud in de eerste helft van dit jaar zelfs hoger was dan in de eerste helft van 2020, “ondanks stijgende prijzen”, wat duidt op een haast naar een beleggingscategorie dat wordt gezien als een veilige haven.
Dit jaar, eind november, had de Munt meer dan 1,8 miljoen troy ounce goud verkocht en naderde het record van meer dan 2 miljoen dat in 2009 na de wereldwijde financiële crisis was neergezet. De verkopen in december zijn meestal sterk, aangezien goud een traditioneel kerstcadeau is en men de balansen wilt afronden.
Ook de zilveren troy ounce munten worden in grote hoeveelheden afgenomen. Veel (inter)nationale handelaren hebben grote levertijden op zowel zilver als gouden munten.
Eimke Jansen – edelmetaalhandelaar
Het lijkt sinds 2020 meer regel dan uitzondering. Veel producenten hebben moeite om de vlagen grote vraag naar fysiek goud en zilver bij te benen. Men verkoopt nagenoeg niets, maar lijkt enkel bij te kopen. Zo komt het ook bij ons vaak voor de bijvoorbeeld de goudbaren van Umicore of zilveren munten slechts met een redelijke levertijd beschikbaar zijn.
Wil je nog voor het einde van 2022 jouw goud of zilver in huis hebben? Wacht dan niet te lang met bestellen.
Goudprijs verwachting voor 2023; Wat gaat de goudprijs doen in 2023? Diverse bijzondere momenten zorgden voor een keerpunt van de goudprijs in 2022. Zo hebben we de goudprijs met een piek van circa €60.000 per kilo gezien toen de oorlog in Oekraïne begon. Later dat jaar daalde de goudprijs.
Nu aan het begin van 2023 zijn mensen benieuwd wat de prijs van goud gaat doen. Gaat de goudprijs omhoog of omlaag in 2023? We zetten hieronder uiteen wat wij denken op basis van diverse experts.
Lees verder
In november 2022 hebben centrale banken wederom goud bijgekocht. De voorraden van centrale banken groeien al enkele jaren. De World Gold Council liet in hun laatste update zien dat de centrale banken 31 ton goud hebben bijgekocht. In totaal hebben alle centrale banken bij elkaar 36.782 ton fysiek goud achter de hand. Dat betekent dat centrale banken de grootste goudvoorraad sinds november 1974 hebben liggen.
Lees verder
Ruim een week geleden kwam op vrijdagavond een bijzonder onverwachts bericht naar buiten. In Duitsland was een brief geopenbaard van het Bundesfinanzministerium. In die brief stond dat zilveren beleggingsmunten niet meer onder de gunstige 7% btw geïmporteerd mogen worden. Vanaf afgelopen week worden alle zilveren beleggingsmunten geïmporteerd onder het hoge btw tarief in Duitsland: 19%.
Lees verder