Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Wat is platina?

Platinum, ook wel platina genoemd, is een zeldzaam en kostbaar edelmetaal dat bekend staat om zijn witte glans en hoge duurzaamheid. Het is een overgangsmetaal en heeft het atoomnummer 78 is het periodieke systeem der elementen. Lees in dit blog het antwoord op de vraag ‘wat is platina?’.

Wat is platina precies?

Het zeldzame, wit glanzende edelmetaal is het meest bekend om zijn gebruik in sieraden en juwelen. Bij Goudzaken verkopen we deze accessoires niet. Je kan bij ons wel platina kopen in de vorm van baren en munten.

Naast dat het schittert als juweel, heeft platina ook veel industriële toepassingen vanwege zijn weerstand tegen corrosie, het hoge smeltpunt en de geleidbaarheid. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren voor auto’s en in de chemische industrie. Maar ook in elektronica, medische apparatuur en tandheelkundige toepassingen.

Wat is platina?

De geschiedenis van platina

Daarnaast heeft platina een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de mensheid, met name bij de ontdekking en verovering van Zuid-Amerika in de 16e eeuw. Toen vonden Europese kolonisten het metaal bij de verwerking van goud. Zij beschouwden het in eerste instantie als waardeloos metaal en noemen het ‘platina’, wat in het Spaans ‘klein zilver’ betekent.

Vaak werd het weggegooid of gebruikt om goud en zilver te verontreinigen, omdat het als onzuiver werd beschouwd.

In de vroegere geschiedenis werd platina dus voornamelijk gevonden als onzuiverheid in goudafzettingen in Zuid-Amerika. De lokale bevolking kende het metaal echter al langer en gebruikte het voor het maken van sieraden en ornamenten.

 

Twee eeuwen later…

Pas in de 18e eeuw, toen scheikundigen de eigenschappen van platina begonnen te onderzoeken, werd het metaal gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen en begon het te worden gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen.

Waaronder dus in sieraden, horloges, medische apparatuur, tandheelkunde en chemische processen.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.