Als beste beoordeeld (NL)
Betaal contant (€9.900) of online
Kantoor in Nijkerk & Zoetermeer
Terugkoop garantie

9,9 Op basis van meer dan 700 beoordelingen

Vier renteverlagingen in 2024

Volgens Yannis Stournaras, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, moet de bank de leenkosten twee keer verlagen vóór de zomervakantie in augustus en nog twee keer voor het einde van het jaar. Hij zegt dat de bank niet beïnvloed moet worden door de Amerikaanse Federal Reserve.

“We moeten snel beginnen met het verlagen van de rente, zodat ons monetair beleid niet te restrictief wordt,” zei Stournaras, die ook het hoofd is van de centrale bank van Griekenland, in een interview in Londen. “Het is passend om voor de zomervakantie twee renteverlagingen door te voeren, en vier verlagingen gedurende het jaar lijken redelijk. Tot nu toe ben ik het eens met de verwachtingen van de markten.”

Renteverlaging voor de zomervakantie

De ECB heeft vorige week haar beleid ongewijzigd gelaten voor de vierde achtereenvolgende vergadering, waarbij functionarissen convergeren rond juni als het juiste moment om te beginnen met versoepeling. Ze zijn steeds zekerder geworden dat de inflatie richting het doel van 2% gaat, maar zoeken verder geruststelling voordat ze beslissen over renteverlagingen.

De centrale bank in Frankfurt heeft monetair beleidsbeslissingen gepland voor 11 april, 6 juni en 18 juli. Daarna komt ze pas weer bijeen op 12 september. Stournaras staat bekend als een bekende duif in de Raad van Bestuur, hoewel hij zich recentelijk heeft aangesloten bij meer havikachtige leden wat betreft het wachten tot juni.

 

Renteverlaging zorgt voor tweedeling

“We zullen weinig nieuwe informatie hebben vóór de april-vergadering, vooral over lonen aan het begin van 2024 – maar we zullen veel meer gegevens hebben vóór de juni-vergadering,” zei Stournaras, in navolging van opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde vorige week.

“Ik denk dat we al in april de rente zullen moeten verlagen als we zien dat de economie instort en dat verwacht ik niet.”

Na deze opmerkingen bleven de geldmarkten weddenschappen handhaven over de mogelijkheid van renteverlagingen dit jaar, waarbij de eerste kwartaalpuntbeweging tegen juni wordt gezien, gevolgd door nog twee met een kans van 70% op een vierde.

Dubbele renteverlaging voor de zomer

Zwakke groei van economie

Stournaras zei dat “de economische groei in het eurogebied veel zwakker is dan verwacht en de risico’s naar beneden gericht zijn, terwijl de inflatie aanzienlijk is gedaald en de risico’s in balans zijn.” Hij minimaliseerde ook nog steeds sterke nominale loonsverhogingen door te benadrukken dat reële lonen pas in 2025 het niveau van vóór de pandemie zullen bereiken.

“Dus lonen halen nog steeds in, ze leiden niet tot inflatie. We moeten het risico van een loon-prijsspiraal niet overdrijven,” zei hij. Dit geldt nog meer omdat “nominale loongroei matigt en winsten een deel van de loonsverhogingen absorberen.”

Prijsstijging van goud en zilver

We hebben het al vaker benoemd. Voornamelijk goud reageert op de rentetarieven van de ECB. Gaat de rente naar beneden, dan wordt geld goedkoper. Goud blijft even schaars, dus kun je wachten op de positieve herwaardering van goud. Omdat de rente steeg en goud ook, bleek dit een indicator voor een sterk sentiment op de goudmarkt. Met de langzame hints op wijzigingen in beleid versterkt dit de hang naar goud. Onder andere daarom hebben we op dit moment goud wat noteert op een All Time High.

Onze aanbevelingen

Ontwerp-zonder-titel-14

Mijn naam is Pieter, ik help je graag!

Kom je er even niet uit? Ik beantwoord al je vragen en sta voor je klaar met persoonlijk advies. Daarnaast ben je altijd welkom op kantoor voor een vrijblijvende kennismaking.

Kopen jullie het goud en zilver ook terug?

Ja, altijd! Wij geven je een terugkoopgarantie op alle producten die je bij Goudzaken koopt. Verkopen doe je eenvoudig 24/7 online via Goudzaken Inkoop: goudzakeninkoop.nl of op afspraak op één van onze kantoorlocaties.

Wat zijn de betaalmogelijkheden?

Bij Goudzaken kun je contant, via iDEAL / bankcontact of per bankoverschrijving betalen. Contant betalen kan tot maximaal €9.900 per maand (dit kan eventueel ook anoniem). Aankopen boven de €50.000 worden altijd per bankoverschrijving betaald i.v.m. de limiet van iDEAL.

Kan ik langskomen op kantoor?

Zeker! Je bent op afspraak van harte welkom op één van onze kantoorlocaties. Je kan bij ons op kantoor terecht voor het kopen of verkopen van edelmetalen (let op: voorraad op externe beveiligde locatie). Maar ook voor een eerste kennismaking zetten we de koffie graag klaar.

Hoe wordt mijn bestelling geleverd?

Je kan jouw bestelling ophalen op één van onze kantoorlocaties of thuis laten bezorgen. Wij verzenden jouw producten volledig verzekerd en discreet verpakt door heel Europa, tot €500.000 per bestelling. Liever niet thuis laten bezorgen? Kies eenvoudig voor een pakketpunt in de buurt.

De waardering van goudzaken.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 856 reviews.